נתניהו: המערב נפל במלכודת החיוכים של איראן
בדיון בכנסת תקף שוב ראש הממשלה את הסכם הגרעין שנחתם עם איראן. "בלי המאמצים שלנו, לאיראן כבר מזמן הייתה פצצה. ההסכם אינו סוף פסוק". הרצוג: "אסור לטעות בכוונות של כוחות רשע וטרור לפעול נגד עצם קיומנו"
הכנסת מציינת 75 שנה לפטירתו של זאב ז'בוטינסקי ז"ל. במסגרת הדיון המיוחד במליאה נאם ראש הממשלה בנימין נתניהו ותקף שוב את הסכם הגרעין שנחתם בין איראן למעצמות. "המערב נכון לקבל משטרי עריצות ונפל במלכודת החיוכים של המשטר העריץ באיראן. אלמלא המאמצים של ישראל, לאיראן כבר מזמן הייתה יכולת להתחמש בפצצות גרעין", אמר נתניהו.
נתניהו המשיך ואמר כי "העלינו את העניין האיראני על במת דעת הקהל העולמית. הובלנו להטלת סנקציות, הצבנו קו אדום שעד היום לא נחצה. עכשיו נחתם הסכם בווינה, אבל הוא אינו סוף פסוק ואיננו מחויבים לו ונתנגד לו".
"כשאנחנו בודקים את ההסכם, הוא רע מכל הבחינות", ציין נתניהו. "יצירת נתיב עתידי לאיראן ויצירת הרבה מאוד פצצות גרעין בהמשך, וכמובן מיליארדי הדולרים שמוזרמים עכשיו. ההסכם לא ייבחן בעתיד אלא עכשיו, בתוקפנות של איראן. כשקוראים את ההסכם התמונה הופכת להיות יותר ויותר עגומה. לדוגמא: סעיף הפיקוח לאתר כזה או אחר נותן לאיראן 24 יום התראה לפני שבודקים. ההסכם גם מחייב את המעצמות להראות לאיראן את המידע המודיעיני שבגללו הן בכלל רוצות לערוך את הבדיקה. אנחנו לא מחויבים להסכם הזה ואנחנו נמשיך להתנגד לו. כוחנו איתנו והוא גדול ורב. בנושאים קיומיים אין קואליציה ואין אופוזיציה - צריך חזית אחידה להבטיח את עתידנו וקיומנו. דרוש שילוב ידיים בין תלמידי ז'בוטינסקי ותלמידי בן גוריון".
לפני נתניהו נאם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין שתקף גם כן את ההסכם. "ההסכם שנחתם עם איראן לא יביא שקט אלא טילים על ישראל. אני מקווה בשביל כולנו ובשביל העולם כולנו שהפעם נטעה".
אדלשטיין הוסיף כי "ההסכם עם איראן מבטא קריסת מערכות וחיזיון תעתועים בחסות בינלאומית. איראן מהתלת במערב ומצהירה בגלוי על כוונתה להמשיך בתוכניות הרצחניות שלה נגד מי שנוא ונותה איתה ולכן זוהי אשליה מסוכנת".
יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג התייחס אף הוא היום במליאה להסכם הגרעין, בהקשר של ז'בוטינסקי והעימות שהיה בינו ובין תנועת העבודה. "אין זה סוד שמנהיגי תנועתי ומייסדיה התעמתו והתווכחו עם ז'בוטינסקי על תפיסות עולם המבדילות ביניהם. נדמה היה כי פערים בלתי ניתנים לאיחוי ניצבים ביניהם. גם היום קיים בינינו ובין תנועותינו פערים יסודיים ועמוקים, אבל לא אחטא לאמת אם אומר שבתפיסות הביטחון הבסיסיות לא היו פערים גדולים בין ז'בוטינסקי ודוד בן גוריון. ערב החלטת האו"ם בכ"ט בנובמבר וערב מלחמת הקוממיות אמר בן גוריון 'עלינו לראות את הסכמה כמות שהיא, ומניעת הסכנה צריכה לעמוד במרכז הדאגה ציונית, התיקון הציוני, והפעולה הציונית. זה מחייב ריכוז של כל היכולות והמאמצים למטרה ראשונית – ביטחון',
"כאז כן עתה, סוגיית הביטחון הלאומי שלנו היא לצערי עדיין במוקד חיינו בארץ הזו", הוסיף הרצוג. "ההסכם שנחתם בוינה אתמול בין המעצמות לאיראן מחייב לחדד זאת ביתר שאת. כאז כן עתה אסור לטעות בכוונות של כוחות רשע וטרור לפעול נגד עצם קיומנו, אזרחינו וערינו. 'הישות הציונית' מכנה אותנו נשיא איראן בהופעותיו, כאילו שום דבר לא השתנה. לדידו מדינת ישראל לא קיימת, אכן זו ממלכת טרור ואין שום יסוד להניח שתשתנה את דרכה".
נתניהו מתח אתמול ביקורת חריפה על הסכם הגרעין שהושג אתמול בווינה בין המעצמות לאיראן, ואמר כי ההסכם יבטיח לטהרן נתיב לנשק גרעיני. "כשמוכנים לעשות הסכם בכל מחיר – זאת התוצאה", אמר נתניהו כאשר נפגשו עם שר החוץ של הולנד ברט קואנדרס. "מהדיווחים הראשונים שמגיעים אפשר לקבוע כבר עכשיו שההסכם הזה הוא טעות היסטורית לעולם".
נתניהו הוסיף ואמר כי "בכל התחומים שהיו אמורים למנוע מאיראן את היכולת להתחמש בנשק גרעיני נעשו ויתורים מפליגים. בנוסף, איראן תקבל מאות מיליארדי דולרים שבאמצעותם תוכל לתדלק את מכונת הטרור, ההתפשטות והתוקפנות שלה במזרח התיכון ובעולם כולו. אי אפשר למנוע הסכם כשהנושאים ונותנים בו מוכנים לעשות עוד ועוד ויתורים למי שקורא גם תוך כדי השיחות 'מוות לארצות הברית'. ידענו היטב שהרצון לחתום על ההסכם חזק יותר מכל דבר ולכן לא התחייבנו למנוע הסכם. כן התחייבנו למנוע מאיראן להתחמש בנשק גרעיני – וההתחייבות הזו בעינה עומדת".
לביקורת של נתניהו על הסכם הגרעין שותפים גם חלק מחברי האופוזיציה. יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד אמר באולפן ynet: "זה יום רע ליהודים. חשבנו שזה הסכם רע אבל זה הסכם גרוע. סוגיית הפיקוח הייתה צריכה להיות הבסיס של ההסכם הזה, זה צחוק מעבודה. אנחנו צריכים להגיד בקונגרס 'אל תסירו את הסנקציות עד שאין פיקוח'. העולם עבר ממדיניות למניעת גרעין איראן למדיניות הכלה של גרעין איראני". לפיד טען כי מדיניות נתניהו בנושא הגרעין החמירה את היחסים עם ארצות הברית. "המצב כרגע הוא שהבית הלבן לא מוכן לדבר עם ראש ממשלת ישראל. אנשים שהם חברי ישראל, שמחויבים לחלוטין לישראל, אומרים שעם הממשלה הזאת לא בא להם לדבר".
ראש אמ"ן לשעבר, האלוף (מיל') עמוס ידלין, דיבר הבוקר באולפן ynet, ואמר כי ההסכם בעייתי וראוי שיהיה הסכם אחר, אך התלונות הישראליות מיותרות. "קיטורים זו לא תוכנית עבודה. יש לנו פה הסכם שצריך לוודא שההתפתחויות השליליות שעלולות לקרות בו - מטופלות", אמר ידלין. "ההיסטריה הישראלית מוגזמת, אנחנו צריכים להיות קרי רוח. ההסכם לא טוב, אבל מדינת ישראל יכולה להתמודד איתו. טוב תעשה המדינה אם תיכנס לדיאלוג אסטרטגי רציני עם ארצות הברית. צריך להגדיר איך מחזירים את הסנקציות ומה עושים אם הן לא עובדות. יש הרבה מאוד דברים שצריך לדבר עליהם עם האמריקנים. אנחנו נהיה חזקים יותר אם נתמודד ביחד עם ארה"ב והמעצמות".
נשיא איראן חסן רוחאני נשא היום בצהריים נאום בשידור ישיר בטלוויזיה, ואמר כי הסכם הגרעין הוא ניצחון מדיני לרפובליקה האיסלאמית. הוא אמר שמעתה איש לא יתייחס לטהרן כאל איום על העולם: "איש אינו יכול לומר שאיראן נכנעה. ההסכם הוא ניצחון משפטי, טכני ומדיני, זה הישג ואיראן לא תיקרא עוד 'איום על העולם'".