המעצמות יסייעו לאיראן להתגונן ממתקפה ישראלית
בהסכם הגרעין, שנחתם השבוע בין איראן ובין המעצמות, מסתתרים סעיפים המציינים כיצד יעזרו המעצמות לאיראן להתגונן ממתקפה נגד מתקני הגרעין שלה
בעוד בכירים בממשל האמריקאי, בהם הנשיא ברק אובמה ומזכיר המדינה ג'ון קרי, הודפים את הדי הביקורת הנשמעים על הסכם הפירוק והפיקוח שנחתם אתמול עם איראן בוינה, מצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו לצד גורמים במערכת הביטחון כי האופציה הצבאית עודנה על השולחן.
עם זאת, בחינה של ההסכם החתום כפי שפורסם אמש מעלה ממצאים מטרידים באשר לנכונותן של המעצמות לפעול כנגד תקיפה ישראלית אפשרית, תוך שיתוף פעולה עם איראן להגנת מתקניה הגרעיניים:
כחלק מנספח מס' 3 להסכם, שנועד להסדיר שיתוף פעולה בין המעצמות וסוכנות האו"ם לאנרגיה אטומית לבין איראן בנושא שיפור ותפעול מתקני הגרעין שברשותה, מציעות המעצמות להעניק לאיראן יעוץ בטחוני ומערכות הגנה במטרה לאפשר לה לסכל ניסיונות לפגוע או לחבל בתוכניתה הגרעינית, וכן לאפשר לה להגיב באופן מיטבי על ניסיונות כאלה.
בסעיף D10 מציינים הצדדים כי המעצמות "ערוכות לשתף פעולה עם איראן ביישום מתאר לאבטחה גרעינית והתנהלות מקצועית מיטבית". בין שיתופי הפעולה המוצעים נכלל "שיתוף פעולה באמצעות אימונים וסדנאות לחיזוק יכולתה של איראן להתגונן מפני ולהגיב על איומים ביטחוניים לגרעין, לרבות חבלה, וכן להפעיל אבטחת-גרעין יעילה ועמידה ומערכות הגנה פיזיות".
מסקירת הסעיף בולטת ההתייחסות המרחיבה למושג "איומים ביטחוניים" הכוללת, על פי ההסכם, גם "חבלה". התייחסות זו נוגעת ככל הנראה לחבלת סייבר, וזאת לאור מתקפות הסייבר הקודמות שבוצעו כנגד תוכנית הגרעין האיראנית באמצעות הוירוס STUXNET. כזכור, הוירוס - שנתגלה בחודש יוני 2010 על ידי חברת האבטחה הרוסית Kaspersky והפעלתו יוחסה לישראל - ניצל פרצה בממשק הניהול של חברת סימנס בכור בנתנז על מנת לשבש את קצב העשרת האורניום בצנטריפוגות הפעילות.
נוכח הצעת המעצמות בהסכם לקיים שיתוף פעולה בטחוני עם איראן במטרה לסכל תקיפה אפשרית, נראה כי אשרורו עלול להצר את צעדיה של ישראל במידה וזו תחליט לפעול כנגד תוכנית הגרעין.
אין זו הפעם הראשונה בה פועלות המעצמות כדי להצר את צעדיה של ישראל כנגד תוכנית הגרעין האיראנית. יוזכר כי ב- 28 בפברואר השנה דיווח העיתון הכוויתי אל-ג'רידה כי נשיא ארה"ב, ברק אובמה, סיכל תקיפה ישראלית שתוכננה במהלך שנת 2014. על פי הדיווח איים הנשיא להפיל מטוסים ישראלים אם אלו יצאו לפעולה התקפית באיראן. בעוד הבית הלבן הכחיש את הדיווח, לא התקבלה הכחשה ישראלית מקבילה.
כמו כן, בשנים האחרונות חתמה רוסיה על עסקת נשק במסגרתה תמכור לידי איראן מערכת הגנה אווירית מסוג S-300, העשויה להקשות על תקיפה אווירית ישראלית כנגד מתקני הגרעין באיראן. עם זאת, נוכח בקשות ישראליות חוזרות ונשנות, דחתה רוסיה לפי שעה את אספקת המערכת לידי משמרות המהפכה.
כעת, עם פרסום הסכם הגרעין החדש בין המעצמות לאיראן, עולה כי לאחר אשרור ההסכם באופן סופי בחודש ספטמבר השנה על ידי הקונגרס האמריקאי, יהפכו צעדים אלה כמו גם שיתוף פעולה ביטחוני נוסף בין רוסיה וארה"ב עם איראן כקבילים מכוח ההסכם.
זרק את ישראל מתחת לגלגלים. אובמה
צילום: AP