שתף קטע נבחר

 

"ערכי בית"ר הם בנורדיה"

האירועים האלימים בשרלרואה הגיעו בתזמון מושלם עבור אנשי בית"ר נורדיה ירושלים מליגה ג'. זו הייתה רק עוד הזדמנות להראות שהיא האלטרנטיבה השפויה ל-"לה פמיליה", עכשיו הם רק צריכים להוכיח שהם גם אלטרנטיבה לבית"ר המקורית. "הקבוצה עליה גדלנו ריקה מתוכן, כעת היא חיה דרכנו"

העולם מלא בכוונות טובות, אבל חסר באופן מהותי טיימינג מוצלח. התזמון המושלם נתפס לעיתים כברכה בלתי צפויה. מעין תחושה קוסמית שיש לנצל אותה.

 

 

עם התחושה הזו בדיוק הסתובבו במהלך הסופ"ש אנשי בית"ר נורדיה ירושלים מליגה ג'. עד עכשיו, אלה שהכירו או בכלל שמעו עליהם, התייחסו למושג "נורדיה" כאל עניין סימפטי במקרה הטוב וקוריוז, "תנועת נוער" ספורטיבית, במקרה הרע.

 

 

עד עכשיו התייחסו אליהם כקוריוז. אוהדי בית"ר נורדיה (צילום: אלכס קולמויסקי) (צילום: אלכס קולמויסקי)
עד עכשיו התייחסו אליהם כקוריוז. אוהדי בית"ר נורדיה(צילום: אלכס קולמויסקי)

הפקת הסרטון - Yawaradi

הפקת הסרטון - Yawaradi

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הקיץ הם החליטו לנער דברים מהיסוד ולתקוף בכל העוצמה: דמויות ירושלמיות גויסו לתמיכה, ידוענים עמדו מול מצלמה ואמרו בקול "משהו גדול עומד לקרות בירושלים", סרטונים הציפו את הרשת בקריאה "להגיע הביתה" וגם פנייה לסיוע כספי נעשתה דרך אתרי מימון ההמונים, בכדי לתחזק את המוצר שנקרא "בית"ר נורדיה ירושלים". התגובות היו נחמדות, הרשתות החברתיות שיתפו פעולה ואפילו הכספים שהגיעו החמיאו (122 אלף שקל בשבוע). ואז הגיעו אירועי ערב חמישי בשרלרואה.

  

השם נורדיה אוזכר בכל מקום, הבאזז הפך מוחשי ואפילו אלי אוחנה, ה־סמל של בית"ר, הסביר שנורדיה היא האלטרנטיבה השפויה. השיא היה בתרומת 100 אלף דולר מנדבן יהודי־אמריקאי. אפשר לומר שזה קרה לגמרי במקרה בבוקר שישי האחרון. או שאפשר לומר שזה היה בבוקר ההוא - הבוקר שאחרי האירועים בבלגיה.

 

הטריגר לעלייה של בית"ר נורדיה בסופ"ש האחרון. אוהדי בית"ר י-ם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הטריגר לעלייה של בית"ר נורדיה בסופ"ש האחרון. אוהדי בית"ר י-ם(צילום: AFP)

 

"זה היה יום עצוב", מספר נועם ביטון, ממקימי נורדיה ומהדמויות הבולטות בה, שהשאיר מאחור 30 שנות אהדה לבית"ר. הוא לא שמח על שאירע, אבל הבין את הערך הסימבולי בטיימינג. "בזמן שאוהדי בית"ר לה פמיליה עשו מה שעשו, פה ירדו 40 חבר'ה שלנו לשדרות לקיים ערב אוהדים".

 

להתנתק מההווה ולהתחבר לעבר

בחלוף הזמן, "עונת הצ'צ'נים" הופכת לנתון טריוויה עבור חובבי הספורט. עבור אנשי נורדיה, מדובר בקו השבר. "סדאייב וקדאייב היו הטריגר. האבנים על אריאל הרוש באימון הפתיחה שברו אותנו", מספר האוהד אורי לביא. "אחרי האבנים לקחתי את הצעיף ודחפתי אותו למעמקי הארון", מסבירה מיכל סבח את התחושה אותה תיארה כ"יתמות ספורטיבית".

 

מתחת לשלט הזה נולדה בית"ר נורדיה (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
מתחת לשלט הזה נולדה בית"ר נורדיה(צילום: חיים צח)

 

אולי ראיתם פעם את מיכל. זאת אומרת, אם תחפשו היטב באחת התמונות הזכורות בספורט הישראלי בשנים האחרונות, כנראה תבחינו בה. היא שם, ביציע המזרחי בטדי, שורות בודדות מתחת לשלט הענק והמצמרר "בית"ר טהורה לעד". היא, יחד עם חבריה לשורה שהגיעו מהיציע, הפכו ל"דור המייסדים" של נורדיה. "בית"ר נפרדה מהנכס הכי חשוב שלה האוהדים", אומרת מיכל.

כעת היא וחבריה מנסים להחזיר אותם הביתה לבית חדש. בית בו הכדורגל הוא תירוץ לסביבה ולדרך ערכית ושונה. מלבד הרצון לצמוח ממעמקי ליגה ג', בנורדיה מכינים את היסוד. מוקמות שתי קבוצות נוער, אומץ מעון איל"ן, מתקיימים אימונים לקידום נערים במצוקה בעיר ושלל פעילויות שמתחברות לקהילה.

 

"הקבוצה עליה גדלנו ריקה מתוכן", מסביר אורי. "היא נעלמה, אבל חיה וקיימת אצלנו. ערכי בית"ר הם בנורדיה תנועת ז'בוטינסקי, החיבור לעיר והאסליות הירושלמית. מפסיקים להתבייש שאנחנו מירושלים. מפסיקים להתנצל או להסתייג מהאהדה שלנו למילה בית"ר".

 

 (צילום: אוהד צוינגנברג) (צילום: אוהד צוינגנברג)
(צילום: אוהד צוינגנברג)

 

המהות של נורדיה היא להתנתק מההווה ולהתחבר לעבר. לימים שהאבות או הדודים היו לוקחים אותם לימק"א המיושן או טדי המפואר. העבר שניתק מהקבוצה. לפני כחודשיים,

בזמן שבית"ר הנוכחית מתנכרת ומתכחשת לקיומה של נורדיה, קבוצת הוותיקים הנושאת את השם "בית"ר ירושלים" קיימה משחק ראווה חגיגי מול נורדיה. ביציע ישב נשיא המדינה והיו"ר לשעבר רובי ריבלין, על הדשא התרוצץ אורי מלמיליאן ואתו שורת שחקנים שזוכים לכבוד מחודש.

 

"בכל משחק אנחנו מזמינים שחקן עבר, מספרים בשבחו, מעניקים לו פרחים ומוחאים לכבודו כפיים ללא הפסקה", מספר ביטון על טקסים שנערכו לשמות כמו צ'רנוחה, איציק ג'אנו, שאול מזרחי ואחרים. "השחקנים האלה שאלו איך יכול להיות שבית"ר שכחה אותם, איך זה שהיא לא עשתה להם מעולם כבוד כזה. כולם התרגשו ממש, חלקם אפילו מחו דמעה. אנחנו אלה שמתחברים למסורת הירושלמית והבית"רית. הקבוצה של מלמיליאן וריבלין לא קיימת. יש בה רק סמל אחד LF".

 

אוהדי בית"ר נורדיה החליטו לנער דברים מהיסוד (צילום: אלכס קולמויסקי) (צילום: אלכס קולמויסקי)
אוהדי בית"ר נורדיה החליטו לנער דברים מהיסוד(צילום: אלכס קולמויסקי)

 

ועדיין, עולה שאלה קריטית מדוע לא ניסו לשנות מבפנים? מדוע אלה שמדברים בגאווה ואהבה על סמל וערכים, משאירים להרס וחורבן את המנורה שגדלו עליה. "מה זה לשנות מבפנים?", שואלת בתמיהה סבח, "ניסינו פעם, פעמיים ושלוש - די. האם יגידו לאישה מוכה תשני את בעלך?". ביטון: "אנחנו לא עזבנו את בית"ר הקמנו אותה מחדש. זו לא אלטרנטיבה, זה הדבר הנכון. אצלנו הכדורגל הוא עידוד, אהבה ושירה ל־90 דקות". אבישי סלע, אוהד בן 28: "נורדיה היא החלום שלי על בית"ר ירושלים. זו הבית"ר שהתאהבתי בה כילד".

 

"בית"ר יש רק אחת"

כעת החשיפה מתעצמת, המטרה נראית צודקת והכסף זורם. אך המשימה הקשה ביותר של נורדיה עוד לפניה. ליאור, בן 38, הוא אוהד בית"ר ירושלים. הוא לא מהמזרחי, גם לא קוראים לו נומה, עוזי או אביגיל. הוא "סתם" אוהד מהאסכולה הישנה. גם לו קרה משהו ביום חמישי. "התחושה הייתה דומה למוות. שנים אני מגן בחירוף נפש על בית"ר, אבל זהו. לא רואה סיכוי לשנות". ועדיין, למרות העגמומיות, הוא לא רואה בנורדיה פיתרון. "הם עושים דבר נפלא, אבל אני לא יכול לאהוד אותם. אני אוהד בית"ר ויש כזו רק אחת. אם בית"ר תמות? אז לא אעודד יותר קבוצות כדורגל".

 

תזמון זה עניין של טיימינג. אוהדי בית"ר נורדיה (צילום: ינון פוקס)
תזמון זה עניין של טיימינג. אוהדי בית"ר נורדיה(צילום: ינון פוקס)
 

 

ליאור ודומיו הם המבחן של נורדיה. הבסיס עליו תהפוך, או לא, לדבר מוחשי. ומיום ליום מתבהרת התמונה כי קיימת רק אחת משתי אופציות: עלייתה לגדולה של נורדיה, או קריסתה של בית"ר. או שאולי האופציה האחרונה כבר התרחשה ביום חמישי?

 

נדלקתם על הרעיון של נורדיה? רוצים לסייע? לחצו כאן

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צוינגנברג
אוהדי בית"ר נורדיה
צילום: אוהד צוינגנברג
מומלצים