משוחררי שליט שבו לטרור ומעורבים ברצח 6 ישראלים: 'חמאס ימשיך לנסות לבצע חטיפות'
מנהיג חוליית חמאס שביצעה את הפיגוע שבו נרצח מלאכי רוזנפלד הוא תושב ירדן ששוחרר בעסקת שליט. הוא מצטרף לעוד שלושה פעילים ששוחררו וביצעו פיגועים בשנה האחרונה, בהם חטיפת ורציחת שלושת הנערים. הערכה במערכת הביטחון: המשוחררים ימשיכו לעסוק בטרור
"רמת הסיכון שאנו לוקחים היא רמה ואתגר ביטחוני שנוכל להתמודד איתם. בעזה יש 20 אלף לוחמי הזרוע הצבאית ועם עוד 200 מחבלים לא ייפול עלינו העולם". ראש השב"כ יורם כהן ערב השבתו של גלעד שליט לישראל משבי חמאס על האסירים ששוחררו בעסקה.
בחודש אוקטובר הקרוב ימלאו 4 שנים לשחרורו של גלעד שליט משבי חמאס, בעסקה שבה שחררה ישראל כאלף מחבלים תמורת החייל שנלקח בשבי על-ידי הארגון בקיץ 2006. אתמול (יום א') הותר לפרסום כי אחד מחברי החוליה שהייתה מעורבת ברצח מלאכי רוזנפלד ז"ל ליד שבות רחל לפני כשלושה שבועות, בפציעת שלושה מחבריו ובירי לעבר אמבולנס מד"א ליד בית אל, הוא אחמד נג'אר, ששוחרר בעסקת שליט. והוא לא היחיד.
שישה ישראלים נרצחו מאז אפריל 2014 ומחבלים ששוחררו בעסקה רצחו או היו מעורבים במעשה. נג'אר (39), תושב ירדן שלא נעצר כמו המבצעים בפועל, היה היוזם ומתכנן הפיגועים. הוא מימן והכווין, לפי שב"כ, את החוליה שפעלה ברמה מבצעית גבוהה יחסית בשני הפיגועים בגזרת רמאללה בשבועות האחרונים. נג'אר ישב בכלא הישראלי משנת 2003 בגין מעורבותו בפיגועי ירי שבהם נרצחו שישה ישראלים.
כאמור הוא לא היחיד ששוחרר בעסקה ושב לפעילות טרור. באפריל 2014 נרצח ניצב-משנה ברוך מזרחי ז"ל שנורה למוות על-ידי זיאד עווד מהכפר אידנא שליד חברון בעת שהיה בדרכו לליל הסדר; מחמוד קוואסמה, שסייע בפיגוע הרצחני בבאר שבע בשנת 2004 שבו נהרגו 16 ישראלים ושוחרר לעזה במסגרת עסקת שליט, העביר את המימון בסך 220 אלף שקל לחוליה שחטפה ורצחה את שלושת הנערים גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואייל יפרח בגוש עציון ביוני אשתקד.
אסאמה אסעד, בן 29 מקלנדיה, היה סוחר אמל"ח שריצה עונש מאסר בכלא הישראלי משנת 2010 בשל מעורבותו בטרור עממי ושוחרר בעסקה. אסעד היה זה שהסתיר את הנשק ששימש לרצח דני גונן ז"ל ליד ההתנחלות דולב לפני כחודש וידע על הפיגוע שתכננו חבריו מהתנזים של תנועת פתח.
במערכת הביטחון לא מדברים על תופעה או על גל טרור רצחני שבו מעורבים משוחררי עסקת שליט ומזכירים כי כל אחד ממשוחררי העסקה שמעורב בפיגוע שבו נרצחו ישראלים, עשה זאת במידת מעורבות שונה. עם זאת, אין חולק בצה"ל ובשב"כ שהמחיר הגבוה ששילמה ישראל בעבור שחרור שליט הביא למוטיבציית שיא של חמאס לחטוף ישראלים, בדגש על חיילים או נערים, כקלף מיקוח להרמת קרנו של ארגון הטרור ביהודה ושומרון, שם הוא נחלש מאוד.
חמאס עזה ממשיך לדרבן תשתיות הארגון בגדה
עשרות התרעות נקודתיות לפיגועי חטיפה בגדה נרשמו מאז עסקת שחרור שליט, וחלק ניכר מהם הסתיים בסיכול מוצלח של השב"כ בדמות מעצרי חוליות החטיפה בטרם ביצעו את זממם. אלא שגם בשורת סיכולים אלו היו מעורבים ראשי חוליות או מכווינים ששוחררו בעסקת שליט.
משוחררי העסקה שגורשו לעזה היו בחוד החנית של חוליה בת חמישה פעילים מבית לקיא שבבנימין שתכננו באוגוסט 2013 לחטוף ישראלים והכשירו מערה שבה יוסתר החטוף. מקרה נוסף אירע בחודש מרס אשתקד כשהמשוחררים העבירו הוראות לארבעה פעילי חמאס בשומרון ומימנו להם מבצע לצורך פיגוע חטיפה. בשני המקרים הפעילים המקומיים נעצרו.
צה"ל מבצע מאז מעקב שוטף אחרי המשוחררים שעברו לגדה ועוצר את אלו שמפרים את תנאי השחרור כמו עזיבת אזור מגוריהם. 39 מהמשוחררים חזרו לכלא הישראלי מאז העסקה, רובם מתוך 53 המשוחררים שנעצרו בשנית אחרי חטיפת הנערים בקיץ אשתקד.
שמונה משוחררים נוספים ממתינים להחלטת הוועדה המיוחדת של בתי הדין הצבאיים בגדה שצפויה מחר להכריע אם להחזירם לכלא או לא. היתר שוחררו לביתם לאחר שלא נמצא צידוק למאסרם. במערכת הביטחון עדיין רואים את פיגוע החטיפה כאיום המרכזי והיעד הראשי של חמאס עזה (יותר מ-90 ניסיונות לחטוף לוחמים בעזה בצוק איתן, רק שניים הצליחו) ושל תשתיות הארגון באוגדת איו"ש.
בינתיים, משוחררי העסקה מנסים לחזור לפעילות טרור, כשברקע פרשת שני האזרחים המוחזקים ברצועת עזה. מקור ביטחוני בכיר העריך בסוף השבוע שחמאס ידרוש כצעד ראשון תשלום עבור מידע על גורלם. ההערכה במערכת הביטחון שהצלחת הארגון במקרה של עסקת שליט תמשיך לדרבן תשתיות מקומיות, לאו דווקא בהכוונת חוץ, לחטוף ישראלים גם אם ריצו בעבר מאסר ביטחוני בישראל או שוחררו בעסקת שליט.