הפנסיה, התקציב והיקף כוח האדם: צה"ל מול ועדת לוקר - הפערים העיקריים
נגיסה של עד 60% מכספי הפנסיה לעומת הצערת קצינים שתוריד את העלות. קיצור שירות החובה לשנתיים, שאותו בצבא הגדירו "מופרך ומנותק" מול פיטורי עוד אנשי קבע וצמצום המילואים והוויכוח על גובה התקציב. לקראת פרסום דו"ח ועדת לוקר, צה"ל בכוננות ספיגה. אלה נקודות המחלוקת
הקרב על עתיד מערכת הביטחון נכנס לישורת קריטית לקראת פרסום דו"ח ועדת לוקר היום (יום ג') בצהריים על מבנה התקציב, וכוננות הספיגה שבה נמצא צה"ל מתחילת השבוע כבר בשיאה.
בצה"ל כבר חשפו את החלופה שלהם לדו"ח, שאותו הם מגדירים "כדור בין העיניים, מופרך, לא הגיוני, בדיחה ומתאים להוויה של שווייץ". לא מעט חילוקי דעות עולים בין הדו"ח של אלוף במיל' יוחנן לוקר, שכיהן כמזכירו הצבאי של ראש הממשלה, לבין החלופה הצה"לית שהוביל הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט.
באיחור של חודש ייחשף מחר דו"ח לוקר. אלה נקודות המחלוקת העיקריות שבין המלצות הוועדה לבין מערכת הביטחון:
מה יעלה בגורל הפנסיה?
דו"ח לוקר: בדו"ח מומלץ לעשות הפרדה בין אנשי קבע עורפיים לקרביים. מג"דים ומח"טים למשל יוכלו להמשיך ליהנות מפנסיית גישור חודשים עד גיל 67 מיום פרישתם, כמו עמיתיהם ממשרד החינוך, שב"ס ומשטרה.
עם זאת, המהלך לא יחול על אנשי קבע "ג'ובניקים" המשרתים בתפקידי מטה בבסיסים עורפיים. כחלופה יקבלו אנשי הקבע עם פרישתם מענק חד-פעמי של מאות אלפי שקלים. המשמעות בחיסכון היא נגיסה כוללת של בין 40% ל-60% מסך כספי הפנסיה שהובטחו להם לצד סיכוי נמוך שיוכלו להשתלב בשוק העבודה כשיגיעו לגיל 45-42.
חלופת צה"ל: התוכנית הרב-שנתית "גדעון" מציעה להצעיר את אנשי הקבע כך שסגן אלוף בתפקיד מג"ד יגיע לתפקיד כבר בגיל 32 במקום 37-35 כיום. גיל המח"טים בדרגת אלוף משנה יירד מ-46-45 ל-42-40.
המהלך יוביל בסופו של דבר להקטנת עלות פנסיית הגישור החודשית שלו באופן יחסי. אנשי הקבע ימשיכו לקבל אותה, אך עלותה תקטן בגלל הצערת אנשי הקבע ויצירת תחנות פרישה נוספות.
קיצור שירות משמעותי מול צמצום כוח אדם
דו"ח לוקר: מתגייסי מחזור אוגוסט הנוכחי הם הראשונים שישרתו שנתיים ושמונה חודשים במקום שלוש שנים, עם הצעה לשרת ארבעה חודשים נוספים בתנאי קבע. דו"ח לוקר ממליץ לבצע מהפכה של ממש שתוביל לקיצוץ של שליש מכוח האדם בצה"ל באמצעות קיצור השירות לשנתיים בלבד. קצין בכיר בצה"ל הגדיר את המהלך "שינוי מופרך, לא הגיוני ומנותק".
חלופת צה"ל: בצבא ממשיכים בתנופת קיצוצי כוח האדם שימשיכו בפיטוריהם של עוד 2,500 אנשי קבע עד שנת 2017 בנוסף ל-2,500 שכבר פוטרו. כמו כן, בצה"ל מציעים שינוי דרסטי גם במערך המילואים עם שחרורם של 100 אלף חיילי מילואים.
בצה"ל מציעים גם לבצע קיצוץ רוחבי של 6% בכלל המפקדות, צמצום ביחידות כמו יוהל"ן (יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים), גל"צ והצנזורה הצבאית, אזרוח תפקידים שאינם צבאיים מובהקים כמו בפרקליטות הצבאית הראשית וגיוס מהאזרחות של אנשי קבע לתקופה מוגבלת של כמה שנים עם מענק בסיום התקופה.
התקציב: "7-5 מיליארד מתחת לשולחן"
דו"ח לוקר: מסתמן שהוועדה תמליץ על תקציב ביטחון נמוך יותר, של כ-61 מיליארד שקל לשנה, לצד הפרדה של "פרות קדושות" מתקציב הביטחון, דוגמת המיליארדים שהולכים לעשרות אלפי נכי צה"ל.
חלופת צה"ל: הצבא מוכן לתקציב נמוך יותר, אבל מוגדר וקבוע למשך חמש שנות תוכנית רב-שנתית, וצמוד למדד, באופן שיאפשר לו לתכנן את משאביו ולהצטייד באופן מיטבי. "גם ככה אנחנו מקבלים 55-54 מיליארד לסך תקציב הביטחון, ובהמשך עוד 7-5 מיליארד מתחת לשולחן", הודה בתחילת השבוע קצין בכיר, והוסיף: "תקציב צה"ל האופטימלי הוא 44 מיליארד בשנה, והריאלי הוא 30 מיליארד, שהם מיליארד פחות ממה שקיבלנו בשנים האחרונות. זה יספיק לאימונים, הכשרות, שכר, קיום והצטיידות".
האוצר רוצה לשלוט
דו"ח לוקר: הוועדה צפויה לדרוש להגדיל את השקיפות של תקציב הביטחון, באופן שמשרד האוצר יפקח בצורה טובה יותר על הוצאות ורכש.
חלופת צה"ל: בצבא דוחים בתוקף דרישה זו, ומזכירים כי כבר כיום יושב חשב של משרד האוצר במשרד הביטחון לטובת שקיפות של כל הוצאה ביטחונית: "הם לא רוצים שקיפות, הם רוצים שליטה. משרד האוצר יהיה זה שיתייצב מול ועדת חקירה ממלכתית אם ניכשל במלחמה הבאה?"
הצפי: מלחמת הביטחון באוצר
בניגוד לשנים האחרונות, שבהן הפך הקרב השנתי על תקציב הביטחון לריטואל מביך של הכפשות בין ראשי האוצר לבכירי צה"ל ושר הביטחון, הפעם מדובר במערכה של ממש. ועדת לוקר צפויה להמליץ לראש הממשלה לבצע שינויים מרחיקי לכת לשנים ארוכות במבנה תקציב הביטחון, ואלה ייגעו באופן אישי לא רק בקצינים ובחיילים המשרתים, אלא ישפיעו על רבבות נכי צה"ל ועל טיפול המדינה בהם.
בתווך ימתינו עשרות אלפי משרתי קבע בחוסר ודאות להחלטה על עתידם הכלכלי. "מאחורי כל תקיפה בעזה לפני שנה עמד לא רק טייס קרב או טנקיסט, אלא מערך שלם של אנשי טכנולוגיה, מודיעין ומטה", הסביר קצין בכיר. "רוצים למוטט את המשענת שעליה פועלים לוחמי שייטת 13 המופעלים אלפי קילומטרים מישראל ולקעקע את המשרתים שיהיו אחראים לדלק לנמ"רים של גולני ולאוכל עבורם במלחמה הבאה".
ראש הממשלה ושר הביטחון יידרשו להכריע בשבועות הקרובים, ונראה שההתכתשות בין הצבא למשרד האוצר תימשך עד לרגע האחרון. יממה לפני פרסום הדו"ח של ועדת לוקר אמר הרמטכ"ל איזנקוט כי "הניסיון ליצור דה-לגיטימציה למשרתי צה"ל מהווה איום מהותי על היכולת להשאיר בצה"ל משרתים מקצועיים, מחויבים וגאים".
עוד אמר כי "יש לנהוג בהם בכבוד הראוי לציבור המשרת את המדינה. פגיעה במשרתים פוגעת בצה"ל מלעמוד בייעודו, ופוגעת באמון הציבור בצה"ל שלא לצורך". שעתיים לפני שיוצג דו"ח לוקר, יקיים צה"ל תדרוך נוסף לכתבים על ידי קצין בכיר, שני תוך שלושה ימים, כדי להציג את הצעת ראש אכ"א, אלוף חגי טופולנסקי, למתווה כוח האדם החדש בצבא.