שתף קטע נבחר

 

"קרי, רימו אותך". שימוע סוער בסנאט

חברי הסנאט תקפו את מזכיר המדינה בשימוע על הסכם הגרעין, וחבר מפלגתו של קרי חשף חלק סודי בהסכם - האיראנים יאספו בעצמם דגימות חשודות מפרצ'ין: "אם העבריין אוסף, אין לזה משמעות". יו"ר ועדת החוץ הרפובליקני: "יצאתי מדוכא מהתדרוך"

 

 

"קרי, רימו אותך". שימוע סוער בסנאט    (רויטרס)

"קרי, רימו אותך". שימוע סוער בסנאט    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עשרה ימים לאחר חתימת הסכם הגרעין בווינה, פתח הערב (יום ה') הסנאט האמריקני בשימוע פתוח עם בכירי הממשל האמריקני. ג'ון קרי, מזכיר המדינה, הציג אותו בפני ועדת החוץ של הסנאט, לאחר פגישות שערכו הוא ואנשיו מאחורי הקלעים עם חברי קונגרס בסנאט ובבית הנבחרים. 

 

יו"ר ועדת החוץ של הסנאט, בוב קורקר הרפובליקני, אמר לאחר התדרוך הסגור: "יצאתי מדוכא". לדבריו, "תשעה חודשים מעכשיו הסנקציות החשובות יוסרו. היום יש לנו יתרון מסוים, שנאבד אותו אחרי תשעה חודשים. הייתה המנטרה של פיקוח בכל מקום בכל שעה, ועכשיו מתברר שזה לא נכון". 

 

קורקר תקף את קרי ואמר: "מה שאני חושב שקרה בשיחות הגרעין זה שהסדרת בעבור איראן מסלול נטול הפרעות בדרך אל הנשק הגרעיני, וזאת רק באמצעות התחייבות להסכם הזה. אני חושב שרימו אותך". עם זאת, קורקר ועמיתיו הדמוקרטים הסנאטור היהודי בן קרדין ובוב מננדז השיגו מאובמה סמכות לבחון את ההסכם עם איראן על נספחיו במשך 60 יום ולהצביע על אישורו. האם הקונגרס האמריקני יכול לעצור את הסכם הגרעין? חוקית כן, מעשית נראה שלא.  

 

זריף וקרי חותמים על הסכם הגרעין  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זריף וקרי חותמים על הסכם הגרעין (צילום: רויטרס)

מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט, מיץ' מקונל (צילום: AP) (צילום: AP)
מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט, מיץ' מקונל(צילום: AP)
 

מתקפה נוספת על קרי הגיעה דווקא מחבר מפלגתו, הדמוקרט מננדז. "האם זה נכון שהאיראנים יהיו רשאים ליטול בעצמם את הדגימות, כמו שאמר הסנאטור ריץ'? כי אמינות הדגימות תהיה חסרת משמעות לחלוטין אם כבר בהתחלה, הדגימות שנמסרות, נבחרות ונלקחות בידי ה'עבריין'", שאל מננדז על אודות הדגימות מהבסיס הצבאי פרצ'ין. קרי לא הכחיש: "כפי שאתה יודע, סנאטור, זה מרכיב חסוי בהסכם, והדיונים עליו צריכים להתקיים בישיבה מסווגת".

 

אל מזכיר המדינה ג'ון קרי מצטרף שר האנרגיה ומומחה הגרעין ארנסט מוניז כדי להשיב לשאלות קשות על טענת הממשל, לפיה איראן לא תוכל להתקדם לגרעין ב-15-10 השנים הקרובות. שר האוצר היהודי ג'ק לו, האחראי על אכיפת הסנקציות על איראן, יידרש להסביר כיצד יהיה ניתן להחזיר את משטר הסנקציות אם יתברר שאיראן אינה עומדת בהסכם.

 

אבל יותר מאשר תשובות הממשל, חשובות השאלות של סנאטורים דמוקרטיים ספקניים, המצויים תחת מכבש לחצים של הממשל מצד אחד ושל הלובי הישראלי מצד שני.

 

ביומיים האחרונים נתון הקונגרס למתקפת שכנוע מצד בכירי הממשל בסיוע השגרירים בוושינגטון של המדינות השותפות להסכם הגרעין, גרמניה, צרפת ובריטניה. מצד שני פועל שגריר ישראל רון דרמר בקונגרס כדי להבהיר עד כמה ישראל חוששת ממנו. מתנגדי ההסכם משקיעים 20 מיליון דולר במסע הסברה בתשדירי טלוויזיה ובמודעות בתקשורת הכתובה. 

 

שר האוצר ג'ק לו, שמשרדו אחראי על יישום הסנקציות, הבטיח: "נוכל להחזיר את הסנקציות האמריקניות ושל מועצת הביטחון. אנחנו מעריכים שאיראן תוכל להגיע ל-50 מיליארד דולר. היא לא תוכל לבזבז את הכסף כרצונה, אלא לשלם חובות ולעמוד בהתחייבויות. אבל אם נדחה את ההסכם נישאר בלי הסכם ובלי סנקציות".

 

קרדין, הנציג הדמוקרטי הבכיר בוועדת החוץ, אמר כי עדיין לא גיבש עמדה בעד ההסכם או נגדו: "אנחנו אחרי יום רביעי מתוך 60 ימי בחינה של ההסכם. מנהלי המו"מ שלנו השיגו הרבה. הופצו הרבה שמועות על ויתורים, אבל ההסכם הסופי הזים אותן. ההסכם הסופי חייב למנוע מאיראן נשק גרעיני. זה משנה את כללי המשחק במזרח התיכון".

 

קרי: אם ארה"ב תצא מההסכם, נהיה לבד

מזכיר המדינה קרי סיפר על אחורי הקלעים של ההסכם: "הייתי יו"ר הוועדה כשהעברנו את חוק הסנקציות. כשהתחלנו את המו"מ היה לאיראן מספיק חומר בקיע ל-12-10 פצצות. השאלה היא איך עוצרים אותם. ההסכם הזה בולם את יכולתם לבנות פצצת אטום. אם איראן תנסה לרמות, נדע זאת מיד ונפעל בצורה הנחרצת ביותר". הוא הבהיר: "האלטרנטיבה אינה הסכם טוב יותר, זוהי פנטזיה. הברירה הייתה בין הסכם זה או ללא הסכם. אם ארה"ב תצא מההסכם, נהיה לבד. המעצמות יסתלקו מהסנקציות".

 

קרי הוסיף כי "עובדה היא שלאיראן יש היום ניסיון בביקוע גרעיני ואנחנו לא יכולים להפציץ את הידע או להטיל סנקציות עליו. מי שחושב להתנגד להסכם בגלל מה שיהיה עוד 15-10 שנים, אז השנה ה-15 מתחילה מיד". לדבריו, "סנקציות לבדן לא מבטיחות הצלחה. גם פעולה צבאית לא מבטיחה זאת. ההסכם הזה יהפוך את ארצנו ובנות הברית שלנו לבטוחות יותר". הוא ציטט קטעים ממאמר של אפרים הלוי התומך בהסכם הגרעין.

 

קרי ושר האנרגיה מוניז בלוזאן (ארכיון) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרי ושר האנרגיה מוניז בלוזאן (ארכיון)(צילום: AFP)
 

שר האנרגיה ארנסט מוניז, מומחה גרעין, העיד שההסכם מבוסס על מדע: "הסכם המסגרת בלוזאן חוזק בהסכם הסופי. מומחי הגרעין שלנו היו מעורבים בעבודה להסכם יציב. בתום עשר שנים יהיו לאיראן הרבה פחות צנטריפוגות, ואחרי 25 שנות יישום, האיראנים יצטרכו להודיע לסבא"א על כל הקמת כור חדש. סבא"א תשתמש בטכנולוגיות חדשות שפותחו בארה"ב".

 

הסנאטורית היהודייה הדמוקרטית ברברה בוקסר תצביע כנראה בעד הסכם הגרעין: "אני גאה בהסכמי שיתוף הפעולה האסטרטגי עם ישראל בהובלת הנשיא אובמה. יש מחלוקת שקטה בתוך ישראל ויש חושבים שזו הדרך הנכונה. אני, שפעלתי לחיזוק היחסים עם ישראל, חושבת שהיחסים יחוזקו". 

  

תלותם של הרפובליקנים בדמוקרטים

מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיץ' מקונאל כבר הבטיח שכל הסכם גרעין עם איראן "צפוי לעבור מסלול קשה בקונגרס" וש"יהיה קשה למכור את ההסכם למחוקקים". אלא שגם מקונאל, כמו צירים רפובליקניים אחרים המתנגדים להסכם הגרעין, יודע שהוא וחבריו למפלגה תלויים בעמיתיהם הדמוקרטיים. זאת על רקע העובדה שרבים מהדמוקרטים מתקשים להכריע בין הרתיעה שלהם מההסכם לבין הרתיעה שלהם לפעול נגד הנשיא ברק אובמה, איש מפלגתם. חשוב לציין שגם בתרחיש האופטימי ביותר מבחינת ישראל, שבו הקונגרס ידחה את ההסכם, המעצמות האחרות יהיו מחויבות לו ולהסרת הסנקציות מעל איראן.  

 

לאחר 60 ימי עיון בהסכם יצביעו שני בתי הקונגרס - הסנאט ובית הנבחרים - בהליך של רוב רגיל, כיוון שהקונגרס לא יכול לדחות את ההסכם בהצבעה. בבית הנבחרים זה יכול לעבור ברוב של קול אחד. בסנאט זה חייב לעבור ברוב של 60 סנאטורים לפחות מתוך 100.

 

לכן זקוקים הרפובליקנים, המחזיקים ברוב בסנאט, לגייס לצדם בהצבעה שישה דמוקרטים. אם גם בסנאט יהיה רוב נגד ההסכם בין איראן לבין שש המעצמות - ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה - לנשיא אובמה יש עשרה ימים להטיל וטו על החלטת הקונגרס.

 

 


פורסם לראשונה 23/07/2015 17:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מזכיר המדינה ג'ון קרי
צילום: רויטרס
מומלצים