שתף קטע נבחר

לראשונה: אושר החיסון נגד מלריה, שיציל מיליונים ברחבי העולם

מומחי רשות התרופות האירופית אישרו הבוקר להתחיל בשיווקו של החיסון הראשון בעולם נגד מלריה, שהצליח להפחית הדבקה במחלה בלמעלה מ-50% מהתינוקות. מדי שנה מתים מהמחלה 800,000 אנשים מתוך מיליוני נדבקים

החיסון שיציל מיליונים: אגף הרגולציה של רשות התרופות האירופית אישר את שיווקו של החיסון הראשון בעולם נגד מלריה, שצפוי להציל מיליוני בני אדם ברחבי העולם. החיסון הצליח להפחית את שיעור ההדבקה בתינוקות בעשרות אחוזים.

 

קראו עוד על מלריה:

רמב"ם: בן 66 מאושפז במצב קשה עם מלריה

נהריה: נפטרה בת ה-29 שאושפזה עם מלריה

נדבקתי במלריה וחזרתי איתה לארץ. סיפור אישי

 

המחלה מועברת דרך עקיצת יתוש האנופלס ()
המחלה מועברת דרך עקיצת יתוש האנופלס

 

החיסון הקרוי מוסקיריקס (RTSS), פותח על ידי חברת התרופות הבריטית גלקסו-סמית' קליין.המחקר על יעילות החיסון, נמשך מעל שנה, נערך בשבע ארצות באפריקה על ידי המרכז לבקרת מחלות האמריקני, ונבדקו בו מעל 15 אלף תינוקות ופעוטות בגיל 18 חודשים ומטה. המחקר מומן בין היתר על ידי קרן ביל ומלינדה גייס.

 

הילדים הנבדקים חולקו לשתי קבוצות: האחת של תינוקות בני שישה עד 12 שבועות והשנייה של תינוקות בגילאי חמישה עד 17 חודשים. כל קבוצת גיל חולקה אף היא לשתי קבוצות: האחת קיבלה את החיסון החדש, והשנייה קיבלה חיסון אחר, שאיננו נגד מלריה.

 

תוצאות המחקר הראו כי מספר הילדים המחוסנים שנבדקו במלריה היה נמוך ב-50% ממספר הילדים שנדבקו במחלהה בקבוצה שלא חוסנה נגדה. "לחיסון יש פוטנציאל להפוך לרב השפעה בהסרת נטל המחלה בקרב הילדים", כתבו החוקרים.  מחקר בחיסון מקביל שנערך השנה הראה אף הוא תוצאות חיוביות, אך הממצאים טרם פורסמו.

 

חברת GSK שמימנה חלק מהמחקר, אמרה כי מדובר ב"הישג מדעי אדיר". ד"ר ריפלי בלו, ראש מחלקת המחקר ב- GSK חיסונים, אמר: "זה רגע משמעותי ביותר. עבדתי על החיסון במשך יותר מ-30 שנים, זה חלום שהתגשם".

 

החברה טרם חשפה את מחירו של החיסון, אולם הבטיחה כי לא תעשה רווחים ממכירתו. החיסון צפוי להינתן לתינוקות בגילאי 6 שבועות עד 17 חודשים – טווח הגילאים שנבדקו במחקרים. בעוד מספר חודשים יחליט ארגון הבריאות העולמי האם להתחיל במבצע חיסונים נרחב באפריקה כנגד מלריה.

 

מיליוני נדבקים במלריה

מדי שנה לוקים במלריה כ-225 מיליון איש ברחבי העולם, מתוכם מתים מידי שנה 800 אלף איש, רובם ילדים באפריקה. בישראל נדבקים במחלה כמה עשרות ישראלים, רובם "מייבאים" אותה לאחר שנדבקו במדינות אפריקה או במזרח הרחוק.

 

מלריה מתחילה בחום גבוה, שבא בגלים ומלווה בכאבי ראש, בצמרמורת ובהזעה, ועלולה לפגוע גם בריאות, בכליות ובמוח. מאחר שהמחלה מתבטאת כמחלת חום לא ספציפית, ישנן טעויות רבות באבחנה. לכן כל חום גבוה אחרי נסיעה לארצות שבהן נפוצה המחלה מעלה חשש להידבקות בה ומחייב בדיקת דם לאבחונה. איחור באבחנה עלול להוביל לסיבוכים קשים ולתוצאות קטלניות.

 

היתושה שמעבירה את הטפיל היא ממשפחת האנופלס, שעוקצת בעיקר בערב ובלילה. לכן המניעה העיקרית היא הגנה מפני עקיצות יתושים: לבישת בגדים ארוכים בשעות החשיכה ומריחת חומר דוחה יתושים. באזורים רבים באפריקה מצויידים בתי המלון בכילות מעל המיטה. כאמור, עדיין לא משווק חיסון נגד מלריה אך קיימות ארבע תרופות עיקריות למניעת המחלה: מלרון, מפלוקווין, דוקסילין ופרימקווין

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החברה הבטיחה כי לא תעשה רווחים ממכירת החיסון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים