תלוי על קרן: איך מזהים את רמת הסיכון?
קרנות נאמנות רבות משקיעות באגרות חוב בעלות סיכון גבוה. אך לצד החשש לאי-עמידה בהחזר החוב, אשר עלול לגרום להפסד למשקיע, נהנים המשקיעים מפוטנציאל לתשואה גבוהה יותר על ההשקעה. הבעיה: שם הקרן מספרת אמנם את תחום התמחותה, אך לא מגלה את רמת הסיכון
בשנים האחרונות התפתח שוק אג"ח החברות בישראל. בתוך כך גדל מגוון האיגרות בשוק וגדל גם חלקן של האיגרות כחלק מאחזקות קרנות הנאמנות.
קראו עוד על אגרות חובה בשוק ההון
כיצד מזנקות תשואות האג"ח לטווח ארוך?
אך לצד אגרות הנחשבות בטוחות יותר להשקעה ואשר זוכות לדירוגי אשראי גבוהים מחברות הדירוג, מונפקות לציבור סדרות אג"ח רבות המדורגות בדירוגים נמוכים או שאינן מדורגות כלל. ההבדל בדירוגי האשראי הינו תוצאה של הערכת חברות הדירוג שהסיכון לאי-עמידה בהחזר החוב של החברות שהנפיקו אג"ח אלו הינו גבוה יותר.
קרנות נאמנות רבות משקיעות באגרות חוב בעלות דירוגים נמוכים, או שאינן מדורגות. זאת כמובן במידה ומדיניות ההשקעה של הקרן (המופיעה בתשקיף הקרן) מאפשרת זאת. העניין בהשקעה באגרות אלו נובע מכך שלצד הסיכון הגדול יותר לאי-עמידה בהחזר החוב, אשר עלול לגרום להפסד למשקיע, נהנים המשקיעים בהן מפוטנציאל לתשואה גבוהה יותר על ההשקעה. פוטנציאל זה יכול לשרת את הקרן בהשגת תשואה גבוהה ביחס לקרנות מתחרות.
מסמנים קרנות מסוכנות
על מנת לסייע למשקיעים לזהות בקלות קרנות שעשויות להחזיק שיעור משמעותי מהאחזקות שלהן באגרות ברמת סיכון גבוהה, החל משנת 2010 מחייב אותן החוק בסימון מיוחד. על פי הגדרת החוק, קרן אשר שיעור החשיפה האפשרי שלה לאג"ח בסיכון גבוה עולה על שיעור החשיפה המרבי שלה למניות, מחויבת להוסיף לשמה סימן קריאה ('!') יחד עם ציון פרופיל החשיפה למניות ולמט"ח עליו הרחבנו בטורים קודמים.
כך, למשל, קרן ששיעור החשיפה המרבי שלה למניות עומד על 10%, ומדיניות ההשקעות שלה מאפשרת לה להיות חשופה לאג"ח בסיכון גבוה בשיעור העולה על שיעור זה, תוסיף לצד פרופיל החשיפה המופיע בשמה את סימן הקריאה.
החוק אינו מחייב כל קרן המחזיקה אג"ח בסיכון גבוה לציין זאת בשמה, אלא, רק כאשר השיעור המותר להחזקה באגרות אלו עשוי להיות גבוה יותר מההחזקה בגורם סיכון משמעותי אחר – מניות. יחד עם זאת, החוק מקל על זיהוי הקרנות הרלוונטיות מבין מאות קרנות האג"ח הנסחרות בשוק.
ומיהן אותן קרנות רלוונטיות? נכון ל-30.6.2015, קיימות 166 קרנות בעלות סימן קריאה בשמן, אשר סך הנכסים המנוהלים בהן עומד על כ-28 מיליארד שקל (כ-11% מסך נכסי הקרנות). כלומר, נראה שישנם משקיעים לא מעטים אשר המידע הזה אמור לעניין אותם.
עבור המשקיע הפרטי, סימן הקריאה בשמה של הקרן עשוי לסייע בהחלטה האם הקרן מתאימה להעדפות הסיכון האישיות שלו. אחוז גבוה יותר של אג"ח בסיכון גבוה בנכסי הקרן עשוי להיתרגם בתקופות משבר לירידות בשיעורים חדים ולפגיעה משמעותית בתשואת הקרן. כמובן, בתקופות גאות בשוק, חשיפה מסוג זה בהחלט עשויה לתרום לתשואה גבוהה ולביצועים נאים של הקרן.
הכותב הוא מנהל תחום אנליזה מענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בבנק לאומי