איך צפייה בטלוויזיה משפיעה על המשקל של הילדים שלכם?
הורים רבים מתייחסים לטלוויזיה כאל הבייבי סיטר האולטימטיבי, אבל מחקרים מצביעים על כך כי שעות טלוויזיה רבות עלולות לגרום לילדים לעלייה במשקל. האם יש קשר לאוכל שאנחנו אוכלים ולמה זה קורה ביתר שאת בימי החופש הגדול?
איך להצליח לעבור את החופש הגדול בלי לעלות במשקל? החופש הגדול הוא זמן הקייטנות, הבילוי בים ובבריכה, זמן לחופשות ולטיולים ובעיקר לשבירת שגרה שמקשה עלינו לשמור על מסגרת של אכילה מסודרת.
בפועל מתוך למעלה מ-60 ימי חופשה, המסתכמים ב - 1440 שעות, הילדים ובני הנוער "מבלים" שעות רבות מאד מול מסכי המחשב, הטלוויזיה והסלולארי. ופה מתחילה הבעיה. שהרי ישיבה מול מסך במשך שעות רבות, כבר הוכיחה עצמה כגורמת להשמנה, ויחד עם האכילה הלא מסודרת, ילדינו עלולים למצוא עצמם בסוף החופש עם כמה ק"ג עודפים.
קראו עוד במדור בית בריא
צפו: כך תכינו תחליף בריא לבורקס
יש לכם מתבגרים בבית: איך תדעו שהם אוכלים נכון?
האם אנחנו צורכים יותר מדי מלח?
למה באמת הילדים עולים במשקל?
מחקר חדש שבדק 1,447 ילדים בגילאי 10-14, דיווח על שעות הצפייה שלהם במסכים השונים ועל הרגלי האכילה שלהם. החוקרים בדקו מדדים של השמנה והרכב גוף ועקבו אחר הילדים. לאחר שנה מקבלת הנתונים, נבדקו שוב הילדים.
על פי הממצאים עלה כי ילדים שבילו למעלה מ-20 שעות שבועיות מול מסכים, צרכו יותר חטיפים והיו פחות פעילים גופנית, בהשוואה לילדים שבילו 6 שעות מול מסכים לכל היותר. נמצא כמובן קשר ישיר בין זמן מסך למדדי השמנה, ללא קשר לחטיפים הנלווים.
כלומר, מי שאשם בהשמנה אינם החטיפים או השתייה המתוקה, אלא הישיבה מול המסכים היא זו שגורמת באופן בלעדי לנזק ולהשמנה, ללא קשר להרגלים אחרים שעלולים היו לתרום לעלייה במשקל.
לא רק זאת. איגוד הרופאי הילדים המליץ בתחילת השנה שעבר כלל לא לחשוף ילדים עד גיל 2 לטלוויזיה בכלל. בין ההמלצות, להימנע ככל האפשר מחשיפת ילדים עד גיל שנתיים למדיה, לא להתקין מחשב וטלוויזיה בחדר השינה של הילד, ולא להאכיל תינוקות או להרדים ילדים תוך כדי צפייה במדיה. לעומת זאת, על פי ההמלצות אפשר להשתמש בטאלבטים בשיתוף ההורים עד שעה אחת ביום.
לדברי הרופאים, המחקרים מראים כי צפייה בטלוויזיה מעודדת התפתחות של הפרעות קשב וריכוז, גורמת לפגיעה בשינה של הילדים, עלולה לגרום לעודף משקל ואף להתנהגות אגרסיבית יותר. מספיק שהטלוויזיה אפילו תפעל ברקע על מנת לפגוע בריכוז של הילד במהלך פעילות אחרת
הרגלי אכילה לא בריאים
מחקר נוסף שבחן את הקשר בין חוסר פעילות גופנית לבין הרגלי אכילה בקרב 2202 בני נוער בגילאי 12.5-17.5 . בנים אשר צפו בטלוויזיה או במחשב למעלה מ- 4 שעות ביום, היו גם פחות מודעים לאכילה בריאה, אכלו פחות ירקות, פחות ארוחת בוקר ונשנשו יותר.
ומה בקרב ילדים צעירים יותר? מחקר שבדק את הקשר בין צפייה במסכים לבין שתייה מתוקה בקרב 1,733 ילדים בגילאי 2-9 מצא כי ילדים שצפו יותר במסכים גם שתו יותר משקאות ממותקים.
בכל מקרה, יש ללא ספק קשר הדוק בין הרגלי האכילה בבית, שכן הרגלי האכילה של ההורים משפיעים באופן משמעותי על הרגלי האכילה של הילדים. בנוסף לכך, למרות שמדובר בילדים צעירים החוקרים מייחסים את הקשר בין השאר גם לחשיפה לפרסומות של משקאות מתוקים.
כך שחשוב לדעת כי האחריות מתחילה של ההורים היא כוללת. החל מהדוגמה האישית בדפוסי האכילה השתייה וכמובן גם הצפייה והשימוש במסכים. גם פה וגם כמו בכל תחום אחר בו הילדים זקוקים למסגרת ולגבולות. אז נכון שאנחנו נוטים "לעגל פינות" בזמני המסך, כי זה מצמצם ויכוחים ובכל זאת, חייבים להיות מודעים להשלכות.