שתף קטע נבחר
 

קרע במניסקוס: איך מאבחנים - ומה הטיפול שיעזור?

מדובר בתופעה נפוצה גם בקרב ספורטאים וגם רב ספורטאים העשויה לגרום לכאב, נפיחות והגבלה תפקודית, אבל לא רק. מהן הסיבות לכך שזה קורה, איזה טיפולים קיימים ומה יעזור לחזרה לפעילות תקינה?

המניסקוס בברך עשוי רקמה סחוסית ונקרא גם סהרון בשל הצורה שלו. הוא מהווה ריפוד ומשמש כבולם זעזועים. לכל ברך יש שני מניסקוסים הממוקמים בצד החיצוני ובצד הפנימי של המשטח המפרקי בין הירך והשוק. המניסקוס מייצב את הברך בכך שמפזר את עומסי משקל הגוף על פניה.

 

קרע של המניסקוס הינה תופעה נפוצה בקרב ספורטאים העשויה לגרום לכאב, נפיחות והגבלה תפקודית. פעמים רבות הקרע ייגרם ללא טראומה כלל אלא כחלק משורה של שינויים ניווניים טבעיים של המפרק.

 

חשוב לזכור שקרע של המניסקוס לא בהכרח יגרום לכאב. מחקרים מצאו שכיחות דומה של קרעים במניסקוס בקרב מבוגרים עם וללא סימפטומים של הברך. אולם במידה והפגיעה גורמת לליקויים בתפקוד ו/או חוסר יציבות של המפרק אזי יש מקום לשקול התערבות כלשהי.

 

קראו עוד

כאבי ברכיים: הטיפולים היעילים - והסיכונים

ניתוח להחלפת מפרק ברך: ההכנות, הסכנות וההחלמה

מתוך חדר הניתוח: מחזירים סחוס מבלי לפתוח הברך

  

כיצד מתבצע האבחון?

אבחון הפגיעה מתבצע קודם כל לפי סיפור המקרה של הספורטאי, האם היה מכאניזם טראומתי שעשוי היה לגרום לנזק של המניסקוס. לאחר מכן, תבוצע בדיקה פיזיקאלית של הברך.

 

קיימים מספר מבחנים קליניים המבוצעים אשר מדמים העמסה על המפרק ובכך ניתן לזהות האם קיימת פגיעה במניסקוס. מבחן חיובי למניסקוס מזוהה לרוב על ידי הגבלה בתנועה ו/או הפקת כאב.

 

הדמיה כמו CT או MRI  כמובן יכולה לאתר פגיעה ברקמת המניסקוס. עם זאת, צריך להיזהר מפרשנות התוצאות בשל הקורלציה הנמוכה בין הדמיה לממצאים קליניים.

 

כך לדוגמה, על פי מאמר שפורסם ב-New England Journal of Medicine בשנת 2013 בוצעה הדמיה מגנטית בקרב ספורטאים ברמת אימון גבוהה שאינם כאובים. בקבוצה, נמצא נזק סחוסי בברך אצל 47.5% מהם וב- 20% נמצא נזק מניסקיאלי בדרגות שונות.

 

הגורמים האפשריים לפציעת מניסקוס

אחד הגורמים האפשריים לפציעת מניסקוס עשוי להיות כתוצאה מתנועה חדה אשר מלווה במומנט של כוח למפרק הברך. לדוגמה, נחיתה לא טובה, אשר תוביל לתנועה צידית וסיבובית של הברך, או תנועה סיבובית של הגוף על כף רגל כשהיא נושאת משקל כמו בעמידה.

 

תנועה זו תגרום לכוחות פיתול במפרק הברך. גורם נוסף עשוי להיות חוסר יציבות כרוני של מפרק הברך ותנועתיות אבנורמאלית של המפרק אשר יובילו עם הזמן תוך עומס מתון ומתמשך לקרע במניסקוס.

 

נחיתה לא טובה על הרגל עלולה לגרום לקרע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נחיתה לא טובה על הרגל עלולה לגרום לקרע(צילום: shutterstock)

 

הטיפול במניסקוס הקרוע

הטיפול נחלק לשניים: שמרני או כירורגי.

 

טיפול שמרני: במידה שלא קיימת הגבלה משמעותית מאוד בטווח התנועה אשר מחשידה לקרע נרחב מאוד או נזק סחוסי, ניתן יהיה להתחיל בטיפול שמרני בפיזיותרפיה. מטרת הטיפול השמרני הינה הקלה בכאבים, הורדת נפיחות והשגת טווח תנועה מלא במפרק הברך.

 

לאחר הטבה מסוימת מתחיל שלב שיפור התפקוד הפונקציונלי בשימוש במשטחים דינאמיים תוך שימור על עמדה ביומכאנית תקינה של מפרק הברך. אם מדובר בחוסר יציבות מבנית, יש לשאוף להשגת יציבות על ידי תרגול דינמי בדרגות קושי גבוהות תוך הימנעות מתועות המזיקות למפרק.

 

טיפול כירורגי: ארתרוסקופיה היא אחת מדרכי ההתערבות הכירורגיות. האפשריות. ההמלצה לביצוע התערבות זו הינה במצבים של חוסר התקדמות בטיפול השמרניאו בנוכחותו של קרע שהינו נרחב מאוד.

 

ההתערבות הניתוחית אינה מומלצת בכל מצב. במחקר שפורסם The New England Journal of Medicine בשנת 2013 ובו השתתפו 146 מטופלים עם כאב ברך הנובע מקרע ניווני במיניסקוס הפנימי, בוצעה השוואה בין תוצאות ניתוח לאחר ארתרוסקופיה לכריתה חלקית של המניסקוס לבין ארתרוסקופיה מדומה (sham) .

 

מעקב של 12 חודשים הראה כי אין הבדל בתוצאות בין שתי הקבוצות. מכאן עולה השאלה האם המקור לכאב בברך אכן היה אותו קרע ניווני של המניסקוס והאם הניתוח היה הכרחי.

 

מחקר נוסף משנת 2007 Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc השווה בין ארתרוסקופיה לצורך הסרה חלקית של מניסקוס בשילוב עם תרגול בתכנית טיפול שמרנית לבין תרגול בלבד.

 

במחקר השתתפו 99 נבדקים עם קרע במניסקוס המדיאלי שאינו טראומתי בגילאי 45-64. תוכנית התרגול נמשכה 8 שבועות וכללה שני מפגשים בשבוע ופעמיים נוספות של תרגול עצמי.

 

בוצעו תרגילים לצורך חיזוק ושיפור הסיבולת השרירית, שיפור הגמישות ותרגול פרופריוספטיבי לשיפור השליטה השרירית סביב הברך לפי תכנית אימון עם אפשרות של התאמה עבור כל נבדק.

 

מסקנת החוקרים הייתה שבמקרים של קרע במניסקוס שאינו על רקע טראומתי, אין יתרון לארתרוסקופיה ותרגול על פני תרגול בלבד, לצורך שיפור התפקוד בברך.

 

ריצה אינה יכולה לשמש כתרגול לצורך חיזוק. במידה וקיימת תנועתיות לא תקינה וחוסר יציבות מפרקית יש צורך בייצוב המפרק באופן ספיציפי תוך תיקון מנח הברך.

 

על כן, יש לכוון לעבודה שרירית נכונה בהתאם למבנה הגרמי של הגפה התחתונה וטכניקת הריצה. תוכנית זו תכלול חיזוק פונקציונאלי ותיקון טכניקת הריצה אשר תוביל להפחתת העומס על המניסקוס והמפרק בכלל.

 

חשוב לדעת שניתוח ארתרוסקופיה לצורך הסרה חלקית של מיניסקוס באנשים מעל גיל 40 מגביר את הסיכוי לפתח שינויים אוסטאוארתריטיים של מפרק הברך ולכן רצוי שטיפול שמרני יהיה הבחירה הראשונה. ניתוח זעיר פולשני (=ארתרוסקופיה) הוא ניתוח לכל דבר עם כל הסיכונים והסיבוכים המשתמעים מכך ולכן חשוב למצות את הפתרון השמרני לפני שבוחרים באופציה זו.

 

מומלץ לבצע את התרגול של תוכנית הטיפול השמרנית בפיקוח של פיזיותרפיסט מוסמך על מנת להתאים את דרגת הקושי בצורה אופטימלית למטופל. פרט לתרגילי חיזוק וגמישות יש לשלב תרגול פרופריוספטיבי לשיפור השליטה השרירית והתחושה העמוקה סביב הברך.

 

יש להקפיד שהתרגול לא יגרום להחמרה בכאב אולם חשוב לזכור שכאב קל עשוי להיווצר תוך כדי טיפול ואין זה מצביע על כך שיש להפסיק את התרגול אלא רק להפחית בעומסים. למען כל הסר ספק, הכרחי לבצע תרגול עצמי בבית על מנת להגביר את האפקטיביות של הטיפול ולאפשר החלמה זריזה יותר.

 

איך נראה קרע במניסקוס? צפו

 

 

סאם ח'מיס M.Sc.P.T הוא מנכ"ל איימקס - המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט, מנהל המעבדה לחקר ההליכה והתנועה, המרכז הרפואי ת"א





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קרע במיניסקוס - תופעה ידועה בקרב ספורטאים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים