חוק השכירות יעלה לכם ביוקר/ דעה
חברת הכנסת הצעירה התאמצה וביקשה ממרכז המחקר והמידע של הכנסת שיבחן את מצב הדירות השכורות בישראל, קראה את הדו"ח לעומק ואז עשתה בדיוק להיפך. ח"כ שפיר בתגובה: "ההצעה מעודדת את הסדרת מחירי השכירות באמצעות תמריצים"
מציאות שבה פופוליסטים או בורים מנהלים את חיינו היא נוראה כשלעצמה אבל לאחרונה, כשבדקתי קצת, הסתבר לי שאין שום נאיביות בסיפור אלא רק חקיקה פושעת וצינית להחריד. מסתבר שלפני הצעת החוק הראשונה בנושא הוזמן מחקר ממרכז המחקר והמידע של הכנסת: "תיאור וניתוח שוק הדירות להשכרה והשפעת רגולציה מוצעת על הגבלת שיעור העליה בשכר-דירה".
>>עוד באתר ערוץ 20>>
- שגרירות ישראלית בעיראק?
מזמינת המחקר הייתה לא אחרת מאשר ח"כ סתיו שפיר, יוזמת החוק. לכאורה, הליך תקין של קבלת החלטות, רק שעיון במסקנות המחקר מצביע על מציאות קצת אחרת: אין כשל שוק בשוק השכירות, היעדר הרגולציה בשוק השכירות מקבלת תשבחות מחוקרי ה-OECD, וגם לו היה כשל שוק, הרגולציה המוצעת לא תפתור אותו אלא דווקא תגרום לנזקים משמעותיים. כלומר, זו לא תמימות. סתיו שפיר פעלה ביודעין לקידום חוק רע.
על פי הדוח היחס בין דירות בשכירות לדירות בבעלות דומה מאוד לממוצע ה-OECD, שיעור העלייה הריאלית במחירי השכירות עומד על 1.8% לשנה והצפי של החוקרים הוא שמחירי השכירות ירדו בשנים הקרובות בעקבות עליה ברכישת דירות להשכרה.
זה לא בדיוק מצב שמצדיק התערבות ממשלתית וגם אם נניח שכן, המחקר קובע בצורה חד משמעית שלאור מחקרים השוואתיים בין מדינות שהפעילו פיקוח ומדינות שלא, לא נמצאה שום הוכחה שפיקוח כזה יסייע להורדת מחירים.
מבחינת סקירת הנזקים, המחקר אינו שלם. הוא לא מתייחס מספיק לחלופות ההשקעה שיש לבעלי הדירות ולהשפעה על המקרו, למשל על שוק ההון, אך עדיין הוא מצביע על מספיק השפעות שליליות כדי להניא כל אדם סביר מלחוקק חוק כזה, למשל: הפחתת ניידות המגורים, הפחתה הדרגתית של מלאי הדירות המוצעות להשכרה, יצירת סטנדרט נמוך של איכות הדירות והפחתה משמעותית במוטיבציה של בעלי הדירות לדאוג לתחזוקת הדירות.
להורדת הצעת החוק לשכירות הוגנת
לעיון במחקר של מרכז המידע ומחקר של הכנסת
כשמדובר על חוקים "מקצועיים", רוב האנשים מתסכלים על החוק ביראת כבוד מסויימת. יש איזו הנחה שמאחורי הניסוחים היבשים של הוראות החוק השונות מתחבאים שעות ארוכות של מחקרים ועבודה מקצועית שנועדה לשפר את הרווחה במדינת ישראל.
לפעמים זה אכן המצב אבל גילויים כאלה מייאשים אותי. לו אני במקומה של סתיו שפיר הייתי גונז את החוק ברגע שקיבלתי את המחקר או לחילופין מבקש חוות דעת נוספת אבל להזמין מחקר ולהתעלם ממנו בבוטות רק כי הוא לא הולם את הצרכים הפופוליסטיים שלך?
כל הנזקים שנמנו לעיל לא יעצרו את סתיו שפיר כשהיא צריכה לעשות הצגה לתושבי רוטשילד כאילו היא דואגת להם.
מה שעוד מפליא בסיפור הזה הוא שעל מנת להצדיק את החוק סתיו שפיר נופפה לכל אורך הדרך במחקר של ה-OECD, בדיוק אותו מחקר שמצוטט לעיל ומצביע על הנזקים שהחוק יגרום. מה אכפת לה? כמה מצביעים פוטנציאלים כבר יפתחו את המחקר עצמו ויבדקו אותה? במבחן הפופוליזם זה שווה את הסיכון מסתבר.
הנוסח המתוקן אחרי וועדת השרים טרם פורסם אך על פי ההודעות לעיתונות השינוי אינו מהותי. בדיוק כמו חוק הספרים, בעוד מספר שנים נוכל לומר שהכתובת היתה על הקיר.
סתיו שפיר מסרה בתגובה: "הצורך בהסדרת שוק השכירות הינו קריטי עבור 2 מיליון שוכרי הדירות בישראל, וההבנה הזו משותפת לאופוזיציה ולקואליציה כאחד ועל כן מגבשים בימים אלו את הנוסח הסופי להצעת החוק שהגשתי בשיתוף משרד האוצר. כפי שעולה מהמחקר שהזמנתי בטרם גיבשתי את הצעת החוק, ברובן המכריע של המדינות שנבדקו קיים פיקוח על שוק השכירות ואף פיקוח על עליית המחירים בין שנה לשנה. כמו כן ארגון ה-OECD דירג את ישראל מקום אחד לפני אחרון בפיקוח על שוק השכירות ונתון זה, לצד עליות מחירי השכירות בשנים האחרונות, די בו על מנת לפעול למען הפיקוח. יש לציין כי בניגוד לנכתב, ההצעה המדוברת מעודדת את הסדרת מחירי השכירות באמצעות תמריצים - צעד שישתלם לשוכר ולמשכיר כאחד"
המחבר הוא כלכלן, יו"ר "בצדק! עמותה למדיניות יהודית", שוכר דירות מזה כעשור ונמצא בימים אלו במו"מ על חוזה שכירות חדש.