פרוותית וחכמה: כך תגדלו חולדת מחמד בבית
חולדות הרחוב כיכבו בתקשורת בשבועות האחרונים בעקבות עבודות התשתית של הרכבת הקלה בגוש דן. קרובות משפחתן המבוייתות נחשבות לחיות מחמד פופולריות ברחבי העולם. ד"ר גיורא היימן, מהמרכז הרפואי לחיות מחמד בחולון בשיתוף ynet מעניקים לכם מדריך לגידול חולדה שובבה וחמודה בבית
להבדיל מכלב או חתול שיכולים להגיע לתוחלת חיים של למעלה מ-16 שנה, החולדה היא חיית מחמד עם תוחלת חיים קצרה של בין שנתיים לשלוש שנים. "תוחלת החיים תלויה מאוד באיכות המזון והטיפול שניתן לה על ידי הבעלים", הוא מסביר.
אפשר לאמץ או לרכוש חולדה
ניתן כיום לרכוש חולדות מחנות לחיות מחמד או לאמץ חולדות באמצעות לוחות מודעות ברשת או קבוצות בפייסבוק. אם החלטתם לקנות חולדה בחנות, כדאי לקבל המלצות על חנויות המתמחות בטיפול ומכירת מכרסמים. חשוב לוודא כי המקום נקי וכי החולדות מטופלות היטב.
"עלות רכישת חולדה היא כחמישה עד עשרה שקלים וזו ההוצאה הכי נמוכה בהרפתקאת גידול חולדה", מסביר ד"ר היימן. "אני ממליץ על רכישה או אימוץ של גורים צעירים בני כשבועיים, כדי להרגילם אליכם מגיל קטן. אם יש לכם אפשרות לאמץ חולדה בוגרת ממעבדה או מאנשים שגידלו אותן והרגילו אותן למגע, זו גם אפשרות. החולדות הופכות לבוגרות תוך שלושה חודשים".
מה כדאי לבדוק בעת המפגש הראשון בחנות או אצל האנשים מהם תאמצו את החולדה? "צריך לראות שהחולדה חברותית. לא בורחת, לא מפחדת, לראות שהיא סקרנית וניגשת אליכם, אם החולדה מתעניינת, מריחה ומוכנה לליטופים, זה סימן טוב", הוא מפרט. "מבחינה פיזיולוגית, כדאי לראות שהעיניים שלה מבריקות, עור בריא ופרווה נקייה וחלקה, שאין גבשושיות מיותרות על הגוף והזנב ללא שיער.
לפנק עם כלוב גדול ועשיר במשחקים
ד"רהיימן ממליץ ללמגדלים מתחילים לגדל חולדה אחת ואם החלטתם לגדל שתיים, מומלץ שיהיו מאותו המין. "אפשר לגדל שני זכרים ושתי נקבות מגיל צעיר, או לאמץ כאלה שרגילים לחיות ביחד. שתי חולדות שלא רגילות לחיות זה עם זו, עלולות לריב וכדאי שיהיו בני אותו המין, כדי למנוע רבייה מיותרת ולאחר מכן, קושי במציאת בתים לגורים".
לדבריו, אם אתם לא נמצאים בבית שעות רבות ולא יכולים להעניק לה תשומת רב מדי יום, כדאי לשקול שלא לאמץ חולדה או להעניק לה חברה בדמות חולדה נוספת.
כל חולדה צריכה בית. במקרה הנוכחי מדובר בכלוב שישמש לה למגורים, לארוחות ולעשיית הצרכים. "הכלוב הוא ההוצאה הכספית הגדולה ביותר. צריך שהוא יהיה מרווח, לפחות 40 סנטימטרים על 30 סנטימטרים. כלוב כזה קטן חייב להיות פתוח כדי שהיא תוכל להיכנס ולצאת כאוות נפשה בבית. מומלץ לספק לחולדות כלוב של לפחות מטר על מטר ולבקש בעת הרכישה בחנות כלוב לחולדות", הוא מדגיש.
המצע המומלץ שיש לספק לחולדות הוא עיתון או קרטון. מצע שיאפשר החלפה יומית לאחר עשיית הצרכים. ד"ר היימן מציין כי שבבי נסורת אינם מומלצים לחולדות.
כופתיות מותאמות לחולדות. בלי ממתקים
החולדות זקוקות למים ומזון זמינים. כלי מים מפלסטיק בעלי פיית יניקה, שיאפשרו לחולדה לשתות ממנו בכוחות עצמה. יש לספק לחולדה כלי מנירוסטה או מפלסטיק למזון.
"החולדות זקוקות למזון מיוחד שמכיל כופתיות מיוחדות. יש להקפיד על תזונה כי החולדות יאכלו כמעט כל דבר שתתנו להן. מתן מזון לא מתאים לחולדות עלול לגרום להן לבעיות בריאותיות, להשמנה ולמוות", מזהיר ד"ר היימן. "אני מכיר חולדות שנראות כמו כלב קטן מרוב שהבעלים שלהם מפטמים אותם מתוך פינוק וצריך להבין שגם אם החולדה עם כל החוכמה שלה, לא מבינה שאכילת ממתקים ומזון שאינו מתאים לה פוגע בבריאותה וזו האחריות שלנו כמגדלים לדאוג לה".
ד"ר היימן מציין כי כדאי שלא להתפתות לרכוש תוספי מזון מתוקים, תבשילים, דבש, שוקולד, סוכריות ומעדנים המיועדים למכרסמים. הוא ממליץ כי תזונת החולדות תהיה מורכבת מ-90 אחוז כופתיות ואפשר מעת לעת לגוון ב-10 אחוז של ירקות כדוגמת גזר ומלפפון בכמויות קטנות מאוד.
כדי לשמור על בריאות השיניים של החולדה, אפשר להוסיף לה אבן בתוך הכלוב, אותה היא תכרסם ותשחיז את שיניה שגדלות במהלך כל ימות חייה. מבחינת כמות מזון יש לספק לחולדה כמות זמינה של כופתיות ולדבריו, היא תאכל בכמות שהיא צריכה.
חיה חברתית וחכמה
היכן למקם את כלוב החולדה בבית? "בחדר על שולחן המחשב או הכתיבה ובכל מקום אחר בו אפשר להיות איתה בקשר עין. אני ממליץ על מקום בו אפשר להוציא אותה ולשחק איתה, לאפשר לה להתרגל לטפס על הבעלים ולשחק יחד", הוא אומר.
"החולדה היא חיה חברתית והיא לא צעצוע או חפץ שצריך לאחסן אותו הרחק מהבעלים. אם אתם מתכוונים לשים את הכלוב שלה במרפסת, פשוט אל תביאו חולדה הביתה, אלא אם כן אתם גרים במרפסת. זה כמו לשים בעל חיים בארון איחסון. החום בחוץ עלול להרוג אותה".
מבחינת ריח של חולדה, ד"ר היימן מתריע מראש כי "החולדה תתרגל בסופו של דבר לריח של בני אדם שיכול להיות בלתי נסבל. אם מקפידים על ניקוי יומי של הכלוב, אין ריח. אם אתם חושבים שלא תצליחו לגדל אותה ולעמוד במטלות הניקוי היומי, אל תגדלו חולדה".
החולדות אינן צריכות טיפול נגד פרעושים וקרציות, לא מומלץ לרחוץ אותן, אך הן מסוגלות להינות מטבילה במים. החולדה פעילה בכל שעות היממה ולרוב תתאים עצמה לשעות פעילות הבעלים.
יש ילדים בבית? לדברי ד"ר היימן, האחריות מוטלת על ההורים לשמור ולגדל את החולדה. "החולדה היא חיה חברתית וחמודה, ילדים יוכלו להינות איתה בתור חיית מחמד, אך ילדים בגילאים קטנים זקוקים להשגחה בעת הליטוף וההחזקה".
יש לכם טיפים נוספים לגידול מוצלח של חולדה בבית? שלחו לנו בתגובות