צה"ל מקצץ ביחידת הגששים: "אין לנו תחליף"
בעדה הבדואית קיבלו במורת רוח את ההחלטה שעליה פורסם ב-ynet. נאיף אל-הייב, שאביו הגשש נהרג בלבנון: "זו לא רק ברית דמים, אלא ברית חיים". קצין בזרוע היבשה: "עושים התאמה לשדה הקרב העכשווי"
"זו עלולה להיות מכה לעדה הבדואית". נאיף אל-הייב מהכפר טובא-זנגרייה שבגליל העליון נקרא על שם אביו, שלחם במלחמת שלום הגליל
ונפל מפיצוץ מטען צד בדרום לבנון ב-1991. נאיף, שהיה בבטן אמו כשאביו הגשש נהרג, נדהם לגלות כי צה"ל מתכנן לצמצם באופן משמעותי את יחידת הגששים שמורכבת
רובה ככולה ממתנדבים בדואים.
אתמול (יום ד') דווח כי בזרוע היבשה נערכים לצמצומי כוח-אדם משמעותיים בקרב מערכים קרביים שונים, בהם בגדודי פיקוד העורף והתותחנים במילואים, וכן לשינויים ביחידות השירות הסדירות. ל-ynet נודע כי במסגרת הצמצומים של זרוע היבשה יקוצץ מערך יחידת הגששים ב-50%.
בעקבות השינויים והתוכנית הרב-שנתית החדשה בצבא, צפויים לאבד את מקומם עשרות גששים. היוזמה, שעדיין טעונה את אישור הגורמים הבכירים בצה"ל, צברה תאוצה מפני שריבוי הטכנולוגיות ואמצעי החוזי האוויריים מהווים תחליף מבצעי יעיל לכוח הנע קדימה בשטח אויב וזקוק ל"פתיחת שטח" בטוחה.
בסביבת המשרתים ביחידת הגששים ובקרב המשפחות השכולות בעדה הבדואית מביעים אכזבה גדולה לנוכח הצמצום המסתמן במצבת כוח האדם של היחידה. "כבר לפני קום המדינה קשרנו ברית דמים עם ישראל", אמר נאיף, בנו של הגשש שנהרג בלבנון. "לא זכיתי להכיר את אבי וגם סבי שירת כגשש. זו עלולה להיות מכה לחברה ולעדה כי יחידת הגששים היא לא עוד גדוד חרב (גדוד דרוזי שנסגר. י"ז). המדינה חייבת לחזק ולשלב אותנו כי זה לא רק ברית דמים אלא ברית חיים".
גם קרובים אחרים של נאיף משרתים כיום כגששים בצה"ל. לדבריו, "זה מקצוע שעובר בירושה ואין תחליף לגשש, הוא העיניים של הכוח. חלילה לא ארצה שימותו עוד גששים או חיילים ואנשים יעברו את מה שעברתי, אבל זה מקצוע שעובר בדם, ולכן התחושה היא שנוטשים אותנו אם ההחלטה תאושר".
נאיף אמר עוד כי פיטורים מהצבא של עשרות אנשי קבע בדואים "יגדילו את הנטל על המשפחות הבדואיות. לאן הבנים יילכו? זה גם יפגע במוטיבציה לגייס עוד צעירים בדואים לצבא. לבן 21 שמשתחרר אתה יכול לתת מלגה ולשלבו באקדמיה אבל מה תיתן לבן 30?".
גשש במשך 30 שנה: "לא להיכנס לפניקה"
אחמד פלאח, ששירת במשך 30 שנה כגשש בכיר וכיום מכהן בתפקידים ניהוליים באגודה למען החייל ובארגון גמלאי צה"ל בצפון, רואה את הדברים קצת אחרת. "אם הקיצוצים הם בכל צה"ל אז אין לנו מה להתנגד או לצאת בביקורת, וכבר שמעתי שסגרו יחידות מסוימות. לא צריך להיכנס לפניקה, והצבא הוא לא לשכת תעסוקה. מי שטוב ולא משנה אם הוא יהודי או דרוזי או בדואי יסתדר".עם זאת, פלאח הסביר כי "באזרחות אין תפקיד מקביל לגשש, וזה כמו מח"ט שריון - אין חטיבת שריון באזרחות, ולכן בגדול כן יכולה להיות בעיה והמשרדים הממשלתיים צריכים להתעשת, כמו ביוזמות שלנו להפוך גמלאי צה"ל בדואים למנהלי ביטחון ביישובם".
גשש המשרת בפיקוד הצפון, שביקש להישאר בעילום שם, אמר: "להרבה מהגששים יש שלושה או חמישה ילדים ויותר ולעתים גם שתי נשים, וזו תהיה בעיה של ממש למצוא פרנסה חדשה, גם אם נפוטר עם מענק פרישה. בדומה לדרוזים, גם אצלנו לצד התרומה והשליחות הצבא סיפק לנו ביטחון תעסוקתי שנפגע. שוכחים כנראה שכל אחד פה בא בהתנדבות ולא מחויב בגיוס, כך שסגירת היחידה בחצי עלולה להוביל לסגירתה כולה, וניסיונות לצרף יהודים לתפקיד היו עד כה במספרים מאוד נמוכים ולא בכדי".
מוחמד כעביה, פעיל במגזר הבדואי שמוביל קמפיין רשתי למען צעירי העדה, פתח בנושא עמוד בפייסבוק ומקווה לעורר תמיכה ציבורית. לדבריו, "כל בוקר גבולות המדינה נבדקים על ידי הגששים הבדואים. המהלך רק יגדיל את הפער בין העדה למדינה וייתן לכמה תנועות להיכנס לכפרים ולהרחיק את הצעירים עוד יותר. אנו אוהבים את המדינה ורוצים לתרום ולשרת. נילחם בהחלטה הזו ונפעל למצוא לפחות אלטרנטיבות ראויות עבור הגששים הללו באזרחות".
מנגד, בצבא מסבירים כי המהלך שנבחן הוא חלק מארגון-מחדש שלם בצבא היבשה והפיכת צה"ל לקטן ויעיל יותר אל מול האיומים החדשים בזירה. "זה לא רק מזל"ט לכל מג"ד שכבר יש, זה גם מערכות מכ"מים מתקדמות לזיהוי חשודים ואמצעי תצפית משוכללים של גדודי האיסוף לסיקור שטח נרחב", הסביר ל-ynet קצין מזרוע היבשה. "אין כוונה לוותר על מקצוע הגשש, שימשיך להוביל ראשון את הכוחות, אבל כן יש תוכנית להתאים את המערך לשדה הקרב העכשווי".
פורסם לראשונה 12/08/2015 23:37
"מכה לעדה הבדואית". אל-הייב
מומלצים