האם מלכת אנגליה תגיע לביקור ראשון בישראל?
הנשיא ראובן ריבלין העביר לשגריר הבריטי החדש בישראל הזמנה לטקס שיתקיים בעוד שנתיים במלאות מאה שנה להבטחה להקים בית לאומי ליהודים בארץ ישראל. השגריר, בתמורה, הזמין את ריבלין לטקס לציון 400 שנה למות שייקספיר
ההזמנה הועברה בזמן שריבלין קיבל את פניו של השגריר הבריטי החדש, דיוויד קוארי בבית הנשיא לפני כשבועיים, אז אירח חמישה שליחים בינלאומיים חדשים.
>>עוד באתר ערוץ 20>>
בחודש שעבר החליף קוארי את מת'יו גולד כשגריר בריטניה בישראל. השגריר החדש שמש כמנהל המזרח הקרוב של משרד החוץ וחבר העמים וחטיבת אפריקה הצפונית.
ריבלין סיפר לשגריר כי בתקופת כהונתו בארץ "נחגוג מאה שנים להצהרת בלפור, שמציינת את תחילת היחסים הדיפלומטיים בין ישראל ובריטניה".
הנשיא הדגיש את החלק המשמעותי שהממלכה יכולה ליטול בבניית האמון בין בריטניה לישראל. "אני יודע שיש כאן סכסוך, אבל במקום שהמלכה תגיע רק עם קץ הסכסוך, הוד מעלתה יכולה לסייע להביא את קץ הסכסוך", אמר.
קוארי מצידו הביע תקווה לפתח את הסחר, ההשקעות, מדע וטכנולוגיה והוסיף כי "הם מהווים תועלת רבה לשתי הארצות, והתשובה הטובה ביותר לאלו הקוראים לחרם על ישראל".
בהתייחס אל סוגיות הביטחון, הוא אמר כי על בריטניה ועל ישראל להיות "שותפות במאבק נגד הקיצוניות", אך הוסיף כי "צריכה להיות התקדמות בתהליך השלום באזור – והצורך הזה מאוד דחוף, ואנחנו נעשה כל מה שניתן כדי לתמוך בהחלטות הקשות הנחוצות כדי להשיג שלום".
בתמורה להזמנתו של ריבלין, השגריר הבריטי ציין כי במדינתו יציינו בשנה הבאה 400 שנים לפטירתו של שייקספיר "אנחנו מצפים לציין את המאורע בישראל", אמר.
עם זאת, הסיכויים לביקור מלכותי בישראל נמוכים למדי. במהלך 68 שנות יחסים דיפלומטיים עם הממלכה המאוחדת, מעולם לא התקיים ביקור רשמי של נציג משפחת המלוכה בארץ הקודש. המלכה אליזבת השנייה, שציינה 63 שנים לטקס הכתרתה לפני מספר חודשים מעולם לא ביקרה בישראל.
הצהרת בלפור היא הכינוי המקובל למסמך שנחתם בידי שר החוץ הבריטי, הלורד ארתור ג'יימס בלפור, ב-2 בנובמבר 1917 שהכריז כי בריטניה תתמוך בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. מדובר היה בהצהרה חסרת תקדים, כיוון שבזמנו בריטניה הייתה מעצמה, ופריסת חסות שכזו על הקמת בית לאומי לעם היהודי הבטיח רבות.
למרבה הצער, ברבות השנים בריטניה זנחה את הצהרת בלפור, והוציאה תחתיו את הספר הלבן שהגביל עליית יהודים ארצה. כמו כן, כוחות המנדט צידדו פעמים רבות בכנופיות הערביות, גם כשאלו טבחו ביהודים.