שתף קטע נבחר
.
ערוץ 20

משדרים בסתר מלב הממלכה של דאעש

התעמולה של דאעש מגיעה לכל מקום בעולם, אך מעטים הם האנשים שידועים מה קורה במה שפעם היה עיראק וסוריה. ארגון זכויות אדם עירקי מצליח לספק מעט עדויות על המתרחש במדינה האסלאמית

תומכי דאעש או שנכפו לעשות הצגה? מוסול, עירק (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכי דאעש או שנכפו לעשות הצגה? מוסול, עירק(צילום: AP)

 

אוכלוסיית מוסול, העיר השנייה בגודלה בעירק, הצטמקה בשמונה מאות אלף איש מאז כבשה אותה דאעש, כך מדווח אתר ידיעות זכויות האדם IRIN. האו"ם מעריך כי קרוב לשמונה מיליון אנשים גרים באזור שנשלט על ידי המדינה האסלמית, בעיראק ובסוריה. למען ההשוואה, בבגדד גרים כשבעה מיליון איש.

 

עבור אלו הנמצאים תחת שלטון דאעש, החיים נעשים קשים יותר. ההערכות מדברות על כך שרבע מהם זקוקים לסיוע הומניטרי, אך המספר האמיתי עלול להיות גבוה בהרבה. ניסיונות להשיג מידע מדויק נעצרים על ידי המיסוך של הארגון האסלאמיסטי. קווי טלפון נחתכו, מכשירים סלולריים נאסרו, הפיקוח על האינטרנט הוא נרחב ואנשים המואשמים בריגול נידונים למוות. דאעש מנצלת את חוסר המידע כדי לתדלק את מכונת התעמולה שלה.

 

>>עוד באתר ערוץ 20>>

 

IRIN מביא את סיפורו של אחד הארגונים הבודדים שמצליחים להוציא מידע מהמתרחש בתוך שטח דאעש הוא המכון העירקי לפיתוח - IID. עייד צלאח, ראש הארגון גדל במוסול במקור ויש לו רשת של קשרים בעיר שעדיין מאזינים אותו במתרחש בעיר הכבושה .המודיעין כולל לא רק הקלטת תקריות של אלימות, אלא גם מספקים עדכונים על שירותי הבריאות הולכת ופוחתת של העיר, מחסור במי שתייה ,עלייה בעלויות דלק , אפילו מערכות המיסוי וניקיון רחוב נפגעו על ידי האיסלאמיסטים .

  

"במוסול הם חדשניים ויצירתיים", אומר סאלח, שמסביר כיצד התושבים מתגברים על המיסוך של דאעש. "הם מנסים להסתמך על כיסוי רשת האינטרנט שמגיע מאזורים אחרים,  ונעזרים באמצעות אנטנות גדולות כדי לקלוט את האותות הרחוקים." הפעוות הללו נעשות בעיקר בלילות.  חלק גדול מהמידע סופק על ידי אנשים צעירים, עם ידע טכני .

 

"אבל דאעש הולך לכל קבוצה של אנשים צעירים בשוק כדי לחפש בהיסטוריה של הפלאפון שלהם", אומר סאלח. "מה היה קורה אם הם היו נתפסים על שיתוף מידע? היו הורגים אותם."

 

הוא מספר על שני צעירים שרצחו לאחר שאנשי דאעש בדקו את הטלפונים הניידים שלהם, וחשדו בהם בהדלפת מידע ביטחוני .העברת מידעמסוכנת באופן מובהק, אך גם המידע לא תמיד מאפשר פעילות כדי לשנות את המצב.

 

באפריל האחרון, ארגון המזון העולמי של האו"ם (WPF) הצליח להשתמש במידע שהגיע אליו כדי להגיע אל העיר חדיתה, עליה צר באופן חלקי צבא דאעש וסיפקה מזון לחודש עבור 15,000 אנשים שגרים שם. יש לציין כי הצלחה זו של שימוש במידע היא נדירה ופעמים רבות המידע נותר על הנייר אך לא נעשה בו שימוש.

 

צלאח טוען לעומת זאת כי איסוף המידע משמעותי בעיקר עבור עתידה של עירק. לדבריו, אלו שמעבירים לו את המידע שואפים להגיע לשלום. "אחרי שנשתחרר מהכיבוש, המידע יועיל לנו מאוד, כמו למשל המידע שמצביע על כך שמיעוטים בעירק אינם הורגים מיעוטים אחרים"

 ג'וטיאר סדיק מהמרכז לשלום ופתרון סכסוכים של אוניברסיטת דוחוק מסביר כי יש ראיות להתנגדות לדאעש מהאזורים הללו, והן יסייעו לשקם את עירק בעידן שאחרי המלחמה.

 

"הרבה אנשים, בייחוד הפליטים, מאמינים שרוב האנשים שנותרו באזורים בשליטת דאעש או נוטלים חלק בפעילות שלהם או תומכים בהם. לכן דיווחים מדויקים ותהליך שיפוט אמיתי הם תנאים הכרחיים לכל פתרון עתידי".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד