המשק צמח ברבעון השני של השנה רק ב-0.3%
נתונים מדאיגים של הלמ"ס: המשק צמח ב-0.3% בלבד ברבעון השני השנה, לעומת 2% בשיעור שנתי ברבעון הקודם ו-6.2% ברבעון האחרון של 2014. במקביל, חלה ירידה של 0.9% בצריכה הפרטית לנפש ושל 12.5% ביצוא
צמיחה שלילית לנפש ברבעון השני. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) פרסמה היום (א') נתונים שלפיהם המשק הישראלי צמח בשיעור מזערי של 0.3% ברבעון השני של השנה. זאת, לאחר צמיחה של 2% ברבעון הראשון ו-6.2% ברבעון הרביעי של 2014, שעמד בסימן התאוששות ממבצע צוק איתן. גם ברבעון המקביל בשנה שעברה, צמח המשק בשיעור שנתי גדול בהרבה, של 3.3%.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה :
מדד יולי עלה ב-0.2%; מדד הדיור זינק ב-1%
כך עולה מאומדנים ראשוניים של החשבונות הלאומיים לרבעון השני של שנת 2015. מדובר בצמיחה שלילית לנפש, כאשר שני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית לנפש הם ההגדרה המקובלת למצב של מיתון. בחישוב כולל של שני הרבעונים הראשונים של השנה צמח המשק ב-2.6%, לאחר צמיחה של 2.5% במחצית השנייה של 2014 ו-2.4% במחצית הראשונה של 2014.
הצמיחה החלשה ברבעון השני מיוחסת בעיקר לירידה בהיקף היצוא. הערך הכולל של סחורות ושירותים שיוצאו מישראל בחודשים אפריל-יוני 2015 ירד ב-12.5%. זאת, בהמשך לירידה של 11.1% ברבעון הראשון. בכל המחצית הראשונה של השנה, ירד היצוא בשיעור שנתי של 8.6%, בהמשך לירידה של 2.7% שנרשמה במחצית השנייה של השנה שעברה.
כמו כן, נרשמה ירידה של 3.8% בהשקעה בנכסים קבועים, נתון המתייחס להשקעות של עסקים ברכישת מכונות וציוד, ולהשקעה בבניית תשתיות ומבנים. זאת, בהמשך לירידה כפולה של 8% שנרשמה ברבעון האחרון של השנה שעברה. הירידה בשקעה בנכסים קבועים מיוחסת בעיקר לירידה בהשקעות בפיתוח עסקים והרחבת קווי ייצור, ולא לירידה בהשקעות בבנייה למגורים או בתשתיות.
בנוסף, חלה ירידה של 7.2% ביבוא וירידה של 1% בתוצר העסקי.
מנגד, נרשמה עלייה מתונה של 0.9% בהוצאה לצריכה פרטית בשיעור שנתי. זאת, לעומת עליות של 5.5% בהוצאה לצריכה פרטית ברבעון הראשון של השנה ושל 7.5% ברבעון האחרון של השנה שעברה. כמו כן נרשמה עלייה של 0.4% בצריכה הציבורית המשקפת בעיקר את הוצאות הממשלה.
למרות העלייה הקלה בצריכה הפרטית, נרשמה ירידה חדה של 0.9% (בשיעור שנתי) בצריכה לנפש - המסמנת שינויים ברמת החיים במשק. ההוצאה על מוצרים בני קיימה (מוצרי חשמל, מכוניות) ירדה ב-15.6% וההוצאה על מוצרים בני קיימא למחצה (בגדים, נעליים, ריהוט) ירדה ב-27.4%.
בהכנת הידיעה השתתף אמנון אטד, כלכליסט