הצפת מהגרים ביוון: "המצב יצא משליטה"
בזמן שאלפי מהגרים מציפים את המדינה, בעלי העסקים באי קוס מדווחים על ירידה של 70% ברווחים מאשתקד. "כל התיירים נעלמו מהחוף", מספרת בעלת עסק. אחרים מביעים צער על מצב המהגרים: "הם צריכים עזרה"
בתי הקפה לאורך החוף באי קוס שביוון, פעם יעד תיירותי מועדף, הפכו לאחרונה למקום מפלטם של אלפי מהגרים ופליטים מסוריה, עיראק ואפגניסטן. אלפי המהגרים שהתמקמו באוהלים ובמבנים נטושים לאורך החוף שיבשו את השגרה באי, ומקומות הבילוי באזור התרוקנו מתיירים.
בזמן שהרשויות האירופיות לא יודעות כיצד לטפל בבעיה, הסובלים העיקריים מהמצב הם תושבי קוס והמהגרים. בתי הקפה לאורך החוף מתקשים לספק אירוח בסיסי כמו אוכל, חשמל ומים זורמים. "המצב כאן יצא משליטה", מספרת אווה קיטירינה, בעלת מסעדת אולימפיה גריק.
יוון מתקשה להתמודד עם הגלים הבלתי פוסקים של המהגרים, כשמתחילת 2015 הגיעו למדינה כ-124 אלף מהגרים בלתי חוקיים - עלייה של 750 אחוזים מהתקופה המקבילה אשתקד. רק בשבוע שעבר הגיעו יותר מ-20 אלף מהגרים למדינה. לפני כמה ימים התרחשו עימותים אלימים בקרב המהגרים שהתעמתו עם כוחות הביטחון וביקשו לזרז את הליך רישומם באי היווני.
"כל התיירים נעלמו מהחוף. יש לנו חדר שירותים אחד, והם אלפים. אנחנו רק שלושה אנשים במסעדה – הטבח, המנקה ואני – איך נתמודד עם כל האלפים שמגיעים?" התיירים, היא מסבירה, נמנעים מלהגיע לאזור ומעדיפים ללכת ל"דאון טאון" של האי.
ברחובות הסמוכים המצב לא מזהיר יותר. תיאודור צאגאס, בן 45 ובעלי המסעדה "יאכט קפה", מספר כי הרווחים שעשה עד כה בחודש אוגוסט – שנחשב לשיא עונת התיירות ביוון – נמוכים ב-70 אחוזים לערך לעומת אותו חודש אשתקד.
למרות מצבם העגום והרווחים הזעומים, בעלי העסקים דווקא דואגים יותר למהגרים. "זה לא אשמתם שיש מלחמה", אומרת קיטירינה, "אך זו לא אשמתנו שיש לנו אי כזה קטן".
"זה עצוב, אני מצטער בשבילם", אמר צאגאס. "אני עושה כמה שאני יכול, אבל יש לי משכורת לשלם, יש לי מסים". בעודו מצביע לעבר האוהלים שעל החוף אמר: "אם מישהו צריך עזרה, זה הם".
את האשמה הוא מטיל על הרשויות המקומיות ועל האיחוד האירופי. לדבריו, הממשלה צריכה לספק מתקן קליטה למהגרים והאיחוד האירופי היה צריך לטפל בבעיה "מההתחלה".
גם מעט התיירים שהגיעו לאזור לא יכלו להישאר אדישים למצבם של המהגרים. תיירות מגרמניה חילקו אוכל ומים ליושבי האוהלים, וזוג אמריקני הגיע לסייע במלון נטוש שבו שוכנים מהגרים ופליטים בתנאים ירודים.
הלן ברונקאנו, שהגיעה מדנמרק לחופשה בקוס עם משפחתה, אמרה כי הביקור גרם לה "לחשוב אחרת" על המהגרים שהיא פוגשת בדנמרק. "אני מבינה כעת שאני לא יודעת כלום על המשבר בסוריה", הוסיפה.