שתף קטע נבחר

התרסקות בשווקים: המדדים במזרח הרחוק צוללים, האירו מזנק בישראל ב-2%

שבוע המסחר בבורסות העולם נפתח הבוקר בצניחות שערים במזרח הרחוק. החשש מהאטה בסין מפיל את השווקים. שנגחאי קרסה ב-8.5 אחוזים, ההאנג סנג בהונג קונג יורד בכ-5 אחוזים, הניקיי בטוקיו נסגר בירידה של 4.6 אחוזים

 

 

החששות מפני האטה בכלכלה הסינית שוב מפילים את השווקים. צניחות שערים חדות ביותר נרשמות הבוקר (יום ב') בבורסות המזרח הרחוק בפתח שבוע המסחר בעולם. מדד שנגחאי יורד ב-8.5% בקירוב. זה שיעור הירידה החד ביותר מאז 2007.

 

מדד ההאנג סנג בהונג קונג יורד בכ-5%. גם בתל אביב נפתח המחר בירידות שערים חדות. אתמול צנחו מדדי תל אביב 100 ותל אביב 25 ביותר מ-4%. האירו מזנק הבוקר במסחר הבינבנקאי ביותר מ-2% ונסחר סביב 4.44 שקלים. הדולר מתחזק ב-0.4% ונסחר תמורת 3.89 שקלים.

 

 

דאגה בטוקיו ביפן  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דאגה בטוקיו ביפן

ירידה תלולה בבורסה הסינית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ירידה תלולה בבורסה הסינית(צילום: AFP)
 

ממשלת סין הודיעה אתמול שתאפשר לקרנות פנסיה להשקיע בבורסה. הצעד הזה עורר תקווה למפנה חיובי בשווקים, אך זה לא קרה. מדד שנגחאי צלל בשבוע שעבר ב-12 אחוזים. היקף המכירות בבורסה נאמד ב-4 טריליון דולר. בכך נמחקו כל העליות מיולי. הצלילה היום מאיימת להחזיר את המדד למצבו בתחילת השנה. דניאל סו, אסטרטג ב-CMB בהונג קונג, אמר ל"בלומברג" כי ממשלת סין "מנסה להילחם בכוחות השוק כאשר היקפי המסחר גדולים מאוד".

 

המסחר בבורסת טוקיו נסגר בירידות של 4.6 אחוזים במדד ניקיי 225. זה היום החמישי ברציפות של ירידות שערים בבורסה ביפן. הצניחה בבורסת טוקיו היא החדה ביותר מאז פברואר 2014. גם נפח המסחר בבורסת טוקיו גבוה ב-62 אחוזים מהממוצע בחודש האחרון. בטייוואן נרשמו עם פתיחת המסחר ירידות חדות של כ-7.5 אחוזים - הירידה החדה ביותר אי פעם בבורסה של טאיפיי. הירידות התמתנו לכ-4.9 אחוזים: "המצב עומד להיות חמור לפני שישתפר", העריך ניידר ניימי מחברת ההשקעות AMP שמושבה בסידני שבאוסטרליה. "הסינים זקוקים להפחתת ריבית ולמדיניות מרחיבה. בינתיים, העניינים יחמירו".

 

ניימי ציין שהשווקים מחכים לאיתות ברור יותר מצד הבנק הפדרלי המרכזי בנוגע לשיעור הריבית. בתחילת השנה צפו שהריבית תעלה בספטמבר, אך לנוכח המצב ייתכן שההכרזה הזו תידחה. 

הירידה החדה מעולם בבורסה בטיוואן  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הירידה החדה מעולם בבורסה בטיוואן (צילום: רויטרס)

טיוואן האדומה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טיוואן האדומה (צילום: רויטרס)
 

ירידות בבורסה בסידני, אוסטרליה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ירידות בבורסה בסידני, אוסטרליה(צילום: EPA)

ירידות במניות ביפן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ירידות במניות ביפן(צילום: EPA)

"השווקים בפניקה", ציין טקאקו מסאי, מנהל המחקר של בנק שינסאי בטוקיו. "זה מתחיל להיראות כמו המשבר הפיננסי בשוקי אסיה בסוף שנות ה-90. ספקולנטים מוכרים את הנכסים שנראים בעיניהם הפגיעים ביותר".

שי ייפנג, אנליסט מחברת CEBM, ציין כי "אין חדשות טובות. המניות עדיין יקרות ואין כסף חדש שנכנס".

 

גם הבורסות באוסטרליה רושמות ירידות של יותר מ-3 אחוזים. מייקל מקרתני, אסטרטג ראשי ב-CMC, אמר הבוקר לרדיו ABC האוסטרלי: "מה שקורה שם זה טבח. איש אינו יכול להימלט בלא פגע בבוקר המכירות הזה. המוכרים נמצאים בכמויות והם דוחפים את השוק מטה בנפחי מסחר גדולים". הדולר האוסטרלי נחלש ב-1.5 אחוזים לעומת הדולר האמריקני.   

 

ריק ספונר, אנליסט מ-CMC בסידני, אמר ל"בלומברג" כי "זה יום מאכזב מאוד למשקיעים. המצב בבורסה חזר לרמתו בסוף 2013. בסופו של דבר, הכול סובב סביב סין. השוק מתמחר את הסיכונים שם". הוא ציין שהשוק לוקח בחשבון גם את הדו"חות המאכזבים שפרסמו החברות, "רק 16 אחוזים מהחברות בבורסה האוסטרלית דיווחו על גידול בהכנסות".

 

היום צפויה נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג להודיע על שיעור הריבית. ביממה האחרונה גברו ההערכות שייתכן שפלוג תוריד את הריבית או תשתמש בכלים נוספים כמו מדיניות מרחיבה לנוכח נתוני הצמיחה המאכזבים הנמוכים אפילו מאלה של יוון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המסכים אדומים בטוקיו
צילום: רויטרס
מומלצים