הסיבות שיגרמו לך לשקול יותר - למרות שלא שמנת
נדמה שכולנו רוצים להוריד במשקל, ומידת המוטיבציה שלנו משתנה בכל פעם שאנו עולים או יורדים 200 גרם. אבל המשקל הוא מדד המורכב מהרבה משתנים, ולא בהכרח מודד את השומנים העודפים שלנו. מומחית מסבירה איך להישקל נכון
כבר נשקלת היום? רבים מאיתנו נשקלים מדי יום. לפעמים אפילו כמה פעמים ביום, ובכל פעם מחסירים פעימה. האם המשקל עצמו מהווה מדד מהימן ובו כדאי לתלות את מטרת ההרזייה?
קראו עוד על דיאטה ותזונה:
איך זמן הארוחות מסייע לירידה במשקל?
ירקות, עגבניות או שום: באילו מקרים רצוי להימנע?
לדיאטה: מכשיר שמודד שריפת הקלוריות היומית
שבע בבוקר, מתעוררת. פושטת בגדים, מסירה את השעון, את הטבעות, רצה מהר לשירותים להתפנות ולהתרוקן ועולה על המשקל שנמצא מתחת למיטה. 100 גרם יותר? לא יכול להיות! אה, שכחתי את השרשרת והצמידים. מורידה. נשקלת שוב: 200 גר' פחות. אפשר לנשום לרווחה. בואו נעצור לרגע ונשים את הדברים על המאזניים.
מה משפיע על המשקל שלנו?
המשקל שלנו מורכב ממסת שומן ומסת שריר. מרכיבים אלו משתנים בצורה הדרגתית כתוצאה משינוי הנעשה לאורך זמן של הרגלי אכילה ופעילות גופנית. עם זאת, יש גורמים רבים שעלולים לתעתע בנו ולגרום לנו לחשוב שעלינו או ירדנו במשקל. גורמים אלו יכולים להשתנות ברמה היומית אך למעשה אין להם כל השפעה על מסת השומן או השריר.
מאזן הנוזלים היומי - מים אינם משמינים, ולאורך זמן הם תורמים מאוד לתהליך ההרזייה. אך למים יש משקל, ולכן אם שתינו הרבה, במיוחד לקראת השקילה, אנו יכולים לטעות ולחשוב שעלינו במשקל. שתיה של ליטר לפני עלייה על המשקל שוות ערך לעלייה שיקרית של קילו. מספיק שנישקל פעם אחת לפני מתן שתן ופעם אחת אחרי, כדי לראות הבדל של כ-400 גרם.
יציאות - במקרה של עצירות, יש עלייה במשקל. גם כאן העלייה במשקל או חוסר הירידה לא תשקף את השינוי במסת השומן.
מה אכלנו? - אם אכלנו ארוחה כבדה לפני השקילה, אפילו כזו הנחשבת דיאטטית כמו ירקות מאודים, אנו עלולים לראות עלייה במשקל שנובעת ממשקל הארוחה, בעוד שאם נאכל חבילת שוקולד ששוקלת 100 גרם לא נראה שינוי משמעותי. אין זה אומר שירקות מאודים משמינים, אלא רק ששוקלים יותר ולכן כדאי שנקפיד להישקל במועד קבוע לפני או אחרי ארוחה.
עודף נתרן - לאחר צריכת נתרן גבוהה, הגוף נוטה לצבור נוזלים על מנת לאזן את כמות המלחים והנוזלים בגוף. צבירת הנוזלים עשויה להמשך אף 24 - 48 שעות ולהתבטא בעלייה שיקרית של כשני קילוגרם.
- השעה ביום - אם נישקל מוקדם בבוקר ומאוחר בלילה, נראה הבדל משמעותי במשקל הגוף, שיכול להגיע לכשני קילוגרם.
שינויים הורמונליים - שינויים הורמונליים, כמו בתקופת הביוץ או לקראת המחזור החודשי, גורמים להצטברות נוזלים בגוף, ועלולים להגיע לקילו וחצי ולעיתים אפילו יותר.
למה לא להישקל באופן יומיומי?
המשקל אינו מסוגל להבדיל בין שריר, שומן ונוזלים. מבחינתנו, עלייה של שני קילו מתפרשת כעלייה של שומן והשלכתה על המוטיבציה להמשך תהליך ההרזייה קשה לרוב האנשים.אנשים רבים נשקלים באופן יומיומי כדי לחוש שליטה על המשקל שלהם, וכיוון שקשה להם מאוד לדחות את הסיפוק של ידיעת המשקל. למרות הסקרנות, לשקילה יומיומית השפעה פסיכולוגית נרחבת ולא פעם אף מחבלת בהמשך תהליך הירידה במשקל:
אם נאכל ארוחה דשנה, נעלה למחרת על המשקל ולא נראה עלייה – נסיק מכך שאפשר להמשיך לאכול בהגזמה, בעוד שברור שאם נמשיך בהרגלים אלו, בסופו של דבר נעלה במשקל.
אם היה לנו יום נהדר מבחינת האכילה, הקשבנו לגוף, אכלנו במידה, עשינו פעילות גופנית ועלינו על המשקל למחרת ולא ראינו את התוצאות שרצינו, האכזבה תהיה כל כך גדולה שהרצון הראשוני יהיה להרים ידיים וללכת לאכול.
שקילה יום יומית אינה מהווה מדד נכון ואמיתי לתהליך הירידה במשקל שלנו. ריבוי התוצאות שנקבל יהיה כל כך מבלבל, מתסכל ובעיקר – לא מדויק.
מומלץ להישקל פעם בשבוע ואף פעם בשבועיים. כדי לקבל תוצאה מהימנה חשוב להישקל באותה השעה, באותו מכשיר שקילה (משום שייתכנו גם הבדלים בין מכשירים) ופחות או יותר עם אותם בגדים.
יש לזכור שחלק בלתי נפרד מירידה נכונה במשקל קשור בדחיית סיפוקים. היכולת שלנו להגביל את השקילה לפעם בשבוע בלבד קשורה לא רק בשקילה מהימנה יותר אלא גם בפיתוח מיומנות של שליטה עצמית גבוה יותר. זו מיומנות שתשתפר עם הזמן ותעזור לנו לדחות סיפוקים גם בנושא האוכל ולכן יכולה לסייע לתהליך ההרזייה.
מה חשוב לדעת כדי לשמר מוטיבציה?
1. צמצום היקפים - כשנכנסים לתהליך של ירידה במשקל חשוב להבין שהמטרה היא איבוד מסת שומן, ופגיעה מינימלית במסת השריר. שומן תופס נפח רב בגוף אך משקלו קטן. על כן ירידה שמקורה במסת שומן היא ירידה איטית מאוד במשקל – כחצי קילו בשבוע. כאשר נצליח להפחית את מסת השומן, נצליח לצמצם היקפים ולהשיג תוצאות טובות יותר ולאורך זמן.
למרות שלעיתים אין לנו סבלנות ואנו רוצים לראות ירידה מהירה במשקל, חשוב להקפיד על ירידה איטית כיוון שירידה מהירה נובעת בעיקרה מאיבוד שריר ונוזלים, כלומר היא לא עוזרת לנו להראות טוב יותר בג'ינס. אמנם המוטיבציה עולה כשרואים ירידה של שניים או שלושה קילו, אך למעשה מדובר בנזק פיזי שיגרום להאטת תהליך ההרזייה, ותקיעות מהירה במשקל.
2. ירידה במשקל היא כמו ריצת מרתון - אדם שמחליט לרוץ מרתון מתחיל להתאמן לאט ובטוח. יש פעמים שיצליח לרוץ טוב יותר, יש פעמים שירוץ טוב פחות ויהיו גם פעמים שלא ממש יתחשק לו לצאת לאימון ריצה. גם דיאטה היא ריצה למרחקים ארוכים. אם נתייחס לכך בהתאם, לא ניבהל מכל פעם שיהיה לנו קצת קשה, כשנעלה במשקל או כשהירידה לא תהיה גדולה כפי שציפינו.
3. מבנה גוף - גופנו בנוי בצורה שונה, נראה אחרת ומתנהג אחרת מזה של כל אחד אחר. גם אם חברתך הטובה ביותר שוקלת שני קילו פחות ממך, אין זה מצביע על מבנה גופה, מידת הג'ינס שלה או דימוי הגוף שלה.
4.קחו את מספרי המשקל בפרופורציה - ריבוי הדיאטות, ניסיון העבר, הלחץ החברתי - כל אלו מובילים בסופו של דבר אל המשקל כמדד המעיד על המראה החיצוני שלנו. המשקל הפך לכלי קדוש, כמעט מיסטי, כמה פעמים התפללת לפני שעלית על המשקל? משקל הוא אומדן אחד בלבד ממכלול אומדנים חשובים בדיאטה.
5. קבלו את עצמכם - תהליך נכון ומאוזן של דיאטה הוא תהליך של העצמה, קבלה עצמית, אהבה עצמית. זהו תהליך שמלמד אותך להיות קשובה לעצמך ולצרכייך וברמה הכי בסיסית: להבין מתי את באמת רעבה ומתי את שבעה.
כשכל אלו מוטמעים, המשקל יורד מעצמו ללא צורך במילים קשות כמו "משטר", "חטאים", "נפילות". המשקל יורד כי אתם מקבלים את עצמכם בצורה טובה יותר, עם חמלה ואהבה עצמית.
מהו המשקל הנוח ביותר? צפו בבדיקת השוואה:
הכותבת היא דיאטנית קלינית בחברת מותר לי המתמחה באיזון אכילה בגישת הנון דיאט.