המפכ"ל המיועד גל הירש: "אני נרגש"
השר לביטחון פנים גלעד ארדן החליט כי תא"ל במילואים הירש, שספג ביקורת רבה במלחמת לבנון השנייה ואף הומלץ להדיחו באירוע חטיפת גולדווסר ורגב, הוא המועמד שלו לתפקיד המפכ"ל. "הוא המועמד המתאים ביותר להוביל את השינוי", אמר ארדן. מדובר באכזבה עבור הניצבים בנצי סאו, זהר דביר ויורם הלוי
המפכ"ל המיועד - מחוץ לשורות המשטרה: השר לביטחון פנים גלעד ארדן החליט להביא לאישור הממשלה את מינויו של תת אלוף (מיל') גל הירש לתפקיד המפכ"ל הבא של משטרת ישראל. המינוי יצטרך לעבור גם את אישור ועדת טירקל למינוי בכירים בשירות המדינה. הירש פרש מהצבא לאחר מלחמת לבנון השנייה בעקבות ביקורת נוקבת שהוטחה כלפיו על התנהלותו.
לאחר פרסום המינוי כתב הירש בעמוד הפייסבוק שלו: "אני מאוד נרגש. אני שמח על האמון שקיבלתי וממתין להשלמת תהליך המינוי כהלכתו. נקראתי לדגל ואתייצב למשימה. יש לי את הזכות לפקד על משטרת ישראל לאחר שתהליך המינוי יעבור כהלכתו".
מדובר באכזבה עבור ממלא מקום המפכ"ל, ניצב בנצי סאו, שהגיע בצהריים יחד עם מפקד המחוז הצפוני ניצב זהר דביר ומפקד המחוז הדרומי יורם הלוי ללשכתו של ארדן בתל אביב. בפגישה הודיע להם ארדן שאף אחד מהם לא יהיה המפכ"ל הבא. מקורביו של בנצי סאו אמרו כי בכוונתו לפרוש מהמשטרה לאחר פקיעת תום מינויו כממלא מקום המפכ"ל ב-1 בספטמבר. סאו הודיע על כוונתו לארדן בפגישה בצהריים.
גורמים במשטרה הביעו הערב ביקורת קשה על הבחירה בהירש. קצין בכיר במטה הארצי אמר כי "הקצינים קיבלו את המינוי הזה בהלם ובתדהמה", וקצין אחר הוסיף: "זו הבעת אי אמון שתביא לפרישות נוספות מהמשטרה". אותו קצין העריך כי גם ניצב הלוי יודיע על פרישתו מהמשטרה בעקבות המינוי.
גל הירש הוא קצין מצטיין ומוערך שהוביל שינויים ורפורמות בכל יחידה שעליה פיקד", אמר ארדן בהודעתו. "אני משוכנע שגל הוא המועמד המתאים ביותר בעת הזו להוביל את השינוי הנדרש במשטרת ישראל ולחיזוק האמון בה".
"לכל אורך שירותו הצבאי, גל שילב בין מקצועיות וחינוך לערכים. אין לי ספק שהוא יעשה זאת גם בתפקידו כמפקח הכללי של משטרת ישראל. ביחד עם שוטרי ישראל וסגל הפיקוד הבכיר והמנוסה, גל יקדם רפורמות חשובות לחיזוק הביטחון האישי של אזרחי ישראל ולשיפור באיכות חייהם'', הוסיף ארדן.
השר ארדן הביע את הערכתו הרבה לעשייה המקצועית והמסורה של שלושת הניצבים וביקש מהם להמשיך את שירותם במשטרה כחלק מהסגל הפיקודי הבכיר.
הירש, בן 51, גדל בערד ונשוי ואב לשלוש בנות. הוא בעל תואר ראשון במזרחנות מאוניברסיטת בר אילן ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב.
הירש החל את דרכו הצבאית בחטיבת הצנחנים. הוא שימש מפקד חטיבת בנימין ואף פיקד על בית-הספר לקצינים (בה"ד 1), ובאפריל 2005 התמנה למפקד עוצבת הגליל. בזמן המלחמה ספג ביקורת ציבורית, כאשר דיווח באמצעי התקשורת על השגת השליטה בבינת ג'ביל - וזאת יום לפני האירוע הקשה בעיירה השיעית, שגבה את חייהם של שמונה מחיילי גדוד 51 של גולני.
התחקיר שערך אלוף (מיל') יורם יאיר על תפקוד האוגדה של הירש במלחמה לא כלל המלצות למסקנות אישיות, אך התחקיר של אלוף במיל' דורון אלמוג על החטיפה עצמה - דווקא כן. התחקיר של אלוף במיל' אלמוג על האירוע שבו נחטפו שני חיילי צה"ל, אהוד גולדווסר ואלדד רגב, ונהרגו שמונה אחרים, הצביע על תפקוד לקוי של החיילים בשטח והמערך כולו, וקרא גם למסקנות אישיות - בהן נגד מפקד האוגדה עצמו.
בהודעת ההתפטרות שהגיש ב-2006 לרמטכ"ל דאז רב-אלוף דן חלוץ כתב תת-אלוף הירש כי מתחילת המלחמה לא זכה לגיבוי, וכי שמו הטוב הושמץ לאורך כל הדרך. "לא נכון לנהוג כך במפקד", כתב, והוסיף כי צה"ל ומדינת ישראל הם תמצית חייו - ומאז גיל 14 הוא נמצא במדים, כאשר פעמיים נפצע וחזר לשירות. הירש אמר אז שקיבל את ההחלטה להתפטר לאחר שהתקופה שלפני כן הייתה קשה מאוד לו ולמשפחתו. הוא הדגיש אז כי הוא גאה על הזכות שניתנה לו להגן על המדינה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הערב: "תת-אלוף במילואים גל הירש הוא לוחם וקצין ראוי ומוערך, שמילא שורה של תפקידי פיקוד בצה“ל והוביל את פקודיו אל שדה הקרב ומבצעים רבים, באומץ לב ויצירתיות. כמפכ"ל המשטרה המיועד, יצעיד קדימה את המשטרה אל מול האתגרים הניצבים בפניה ותוך חתירה מתמדת לשיפור ביטחונם האישי של אזרחי ישראל וחיזוק שלטון החוק". גם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין שלח להירש איחולי הצלחה.
במשטרה ביקרו השבוע: "הבעת אי-אמון בניצבים המכהנים"
ארדן בחן בשבועות האחרונים אפשרות למנות לתפקיד המפכ"ל מועמד שלא מגיע משורות המשטרה. בסביבתו של ארדן אמרו בתחילת השבוע כי מינוי מפכ"ל חדש הוא עניין של ימים אך סירבו לאשר או להכחיש כי בסופו של דבר ימונה מועמד חיצוני. כך או כך, כהונתו של ניצב בנצי סאו כממלא מקום המפכ"ל תסתיים בתחילת החודש הבא.
גורמים שונים במשטרה אמרו כי העיכוב במינוי מפכ"ל והפנייה למועמדים חיצוניים נובע מחוסר היכולת של ארדן וראש הממשלה, נתניהו להגיע להסכמה לגבי זהות המפכ"ל הבא. לפי אותם גורמים, השר לביטחון הפנים ביקש למנות לתפקיד את מפקד המחוז הצפוני ניצב זהר דביר, בעוד נתניהו העדיף על פניו את ניצב יורם הלוי, מפקד המחוז הדרומי. זאת בזמן שסיכויו של ניצב סאו להתמנות לתפקיד נחלשו בעקבות הביקורת שמתחה עליו ועדת אור, לחקר אירועי אוקטובר 2000, שהביאה להתנגדות למינוי במגזר הערבי אל מול הרצון של ארדן להתמקד בשיפור היחסים והביטחון האישי במגזר.
במסגרת בחינת האפשרות למנות "מועמד חיצוני" נפגש ארדן עם ניצב (בדימוס) יאיר יצחקי והאלופה במיל' אורנה ברביבאי. על רקע זאת יש לציין כי זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד השר לביטחון הפנים אמר ארדן כי ההעדפה שלו היא למינוי מועמד מתוך שורות המשטרה וזאת בתנאי שיימצא מועמד מתאים "אני נותן עדיפות למציאת מועמד מתאים מתוך הארגון, כי זה עדיף ממישהו שיצטרך להשקיע מספר חודשים כדי ללמוד, אבל זה הכל כפוף למבחן ההתאמה ושהוא יהיה המועמד הראוי ביותר. עדיין לא גיבשתי את החלטתי בנושא".
במשטרה נמתחה ביקורת רבה על השר ארדן בימים האחרונים בעקבות התארכות תהליך בחירת המפכ"ל. כהונתו של ניצב סאו כממלא מקום תסתיים ב-1 בספטמבר כך שבכל מקרה ארדן צריך
להודיע מיהו מועמדו לתפקיד.
במקביל נמתחה ביקורת על הפנייה למועמדים חיצוניים. "זו הבעת אי אמון בניצבים המכהנים שפוגעת במשטרה", אמר קצין בכיר. "המשטרה זקוקה למפכ"ל בדחיפות. הכול קפוא כבר חודשים וסאו לא יכול לקבל החלטות וגם הוא אומר שהוא מחכה למפכ"ל", הוסיף קצין אחר. לדבריו, "ההמתנה אינה פוגעת במענה המבצעי של המשטרה אבל מזיקה לתהליכים רבים שחיוניים לבניין הכוח".
סמוך למועד כניסתו לתפקיד ארדן הודיע כי העדפתו היא למנות מועמד שיגיע מתוך שורות המשטרה אך בימים ובשבועות האחרונים ארדן פנה גם למועמדים חיצוניים, חלקם לפחות סירב להצעותיו להתמנות לתפקיד. בסביבתו הסבירו כי למרות רצונו של השר להביא לתפקיד אדם שצמח במשטרה, האירועים האחרונים ורצונו לטלטל את הארגון הביאו אותו לחפש גם מועמדים שאינם מגיעים משורותיו.