מהכישלון במלחמת לבנון השנייה לתפקיד הבכיר במשטרה. מי אתה גל הירש?
קצין מצטיין שלחם במשימות רבות והגיע עד לדרגת תת-אלוף ושימש כמפקד אוגדה 91 במלחמת לבנון השנייה. אז הגיעה הביקורת הקשה על התנהלותו במלחמה שהובילה לפרישתו. כעת הוא מיועד לשמש כשוטר מספר 1. האזינו לאמו מגיבה למינוי
האיש שפרש מצה"ל בעקבות הביקורת נגדו במלחמת לבנון השנייה מתיישב על הכיסא הבכיר ביותר במשטרת ישראל: תת-אלוף במילואים גל הירש ימתין כעת להבאת מינויו לוועדה לאישור בכירים בשירות הציבורי, הלוא היא ועדת טירקל.
בינתיים, אמו מאושרת מהמינוי ואמרה הערב (ג') ל-ynet: "תודה רבה על הברכות. הבית שלי מלא באורחים ואני מעדיפה לא לענות על שאלות עכשיו. אני מניחה שעוד תשמעו רבות. שיהיה לנו בהצלחה".
במשטרה כבר ביקרו בחריפות את המינוי וקראו לו הבעת "אי-אמון". אבל מיהו האיש? אלה קורות חייו.
הירש נולד בערד בשנת 1964 ומתגורר כיום בראש העין עם רעייתו ושלוש בנותיו. בשנת 1982 הוא התגייס לסיירת צנחנים ולחם בלבנון, ביהודה ושומרון ובמשימות רבות.
שנתיים מאוחר יותר הוא סיים בהצטיינות את קורס קציני חי"ר ופיקד על יחידות צנחנים. בשנת 1991 הוא התמנה לתפקיד סגן מפקד יחידת שלדג בחיל האוויר.
עוד שנה חולפת והירש חוזר לצנחנים בתור מפקד החטיבה. בין השנים 1996-1993 פיקד שוב על יחידת שלדג והוביל אותה במבצעים חשאיים, בין היתר במבצע "ענבי זעם".
בשנת 1998 הוא נפצע באורח קשה במארב של מחבלים צפונית לרמאללה ועבר שיקום במשך שנה. לאחר שיקומו שב לשירות קרבי ושירת כמח"ט בנימין. בשנת 2001 התמנה הירש לתפקיד קצין אג"ם של פיקוד מרכז והוביל את ההכנות למבצע חומת מגן.
בשנת 2003 המתנה לפקד על בה"ד 1. התפקיד המשמעותי שזכור בנוגע להירש הגיע בשנת 2005, אז המתנה למפקד אוגדת הגליל, אוגדה 91. כמה חודשים לאחר מלחמת לבנון השנייה החליט לפרוש מצה"ל. ועדת וינוגרד לבחינת כשלי המלחמה מתחה ביקורת קשה על התנהלותו. עם זאת, חברי הוועדה קבעו כי "תא"ל גל הירש ראה לנכון ליזום תפיסה מבצעית מעודכנת לאיום החטיפה וזו מצאה ביטויה בפקודה מפורטת שמהותה מניעה ושיבוש של חטיפה".
"כשל פיקודי ומקצועי עמוק"
השנה הגיעה תפנית כשראש הוועדה, השופט אליהו וינוגרד, סיפר כי נעשה להירש עוול. "הוא הכין יפה מאוד את האוגדה שלו לאירוע שהיה צפוי, של חטיפה. הוא אישית היה ראוי יותר להערכה מאשר לגינוי כפי שנקבע במסקנות והוא לא זכה לגיבוי ראוי מטעם הרמטכ"ל חלוץ", אמר וינוגרד השנה.
התחקיר שערך אלוף (מיל') יורם יאיר על תפקוד האוגדה של הירש במלחמה לא כלל המלצות למסקנות אישיות, אך זה של אלוף במיל' דורון אלמוג על החטיפה עצמה - דווקא כן. התחקיר של אלמוג על האירוע שבו נחטפו שני חיילי צה"ל, אהוד גולדווסר ואלדד רגב, ואחריו נהרגו שמונה אחרים, הצביע על תפקוד לקוי של החיילים בשטח והמערך כולו, וקרא גם למסקנות אישיות - בהן נגד מפקד האוגדה עצמו.
"ניתן היה למנוע את החטיפה" - קבע אלמוג לאחר שהציג את ממצאיו בפני פורום מטכ"ל ובפני שר הביטחון דאז עמיר פרץ. "הלוואי שההוראות של הירש שנועדו למנוע חטיפה היו מתבצעות, אבל שום דבר מהן לא התבצע והפער הזה זועק לשמיים. לא רק ביום החטיפה,
אלא בכל אותם שלושת השבועות בהם שהה גדוד המילואים בגזרה. הצוות בסופו של דבר המליץ לנוכח מהות הכשל - כשל פיקודי, מקצועי, מהותי, עמוק - שגל הירש לא ימשיך בתפקידי פיקוד ולא יקודם בצה"ל", אמר אז אלמוג.
בהודעת ההתפטרות שהגיש ב-2006 לרמטכ"ל דאז רב-אלוף דן חלוץ כתב תת-אלוף הירש כי מתחילת המלחמה לא זכה לגיבוי, וכי שמו הטוב הושמץ לאורך כל הדרך. "לא נכון לנהוג כך במפקד", כתב, והוסיף כי צה"ל ומדינת ישראל הם תמצית חייו - ומאז גיל 14 הוא נמצא במדים, כאשר פעמיים נפצע וחזר לשירות. הירש אמר אז שקיבל את ההחלטה להתפטר לאחר שהתקופה שלפני כן הייתה קשה מאוד לו ולמשפחתו. הוא הדגיש אז כי הוא גאה על הזכות שניתנה לו להגן על המדינה. לפני שלוש שנים שב הירש לצה"ל ושימש כסגן מפקד פיקוד העומק כאיש מילואים.