140,000 מסתננים: הגדר של אירופה לא עוזרת
הונגריה קיוותה שגדר התיל שהיא פורשת בגבול עם סרביה תהיה התשובה למשבר הפליטים האירופי. אבל לא גדר תעצור פליטי מלחמה מיואשים שצעדו שבעה חודשים, חמקו מפצצות ובאים מחיים של דם והרג: "אנחנו לא פוחדים - לא משוטרים ולא מהגדר. יותר גרוע ממה שעברנו לא יכול להיות"
ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, שארצו הפכה בשנה האחרונה לנתיב חדש ועמוס במיוחד של הסתננות מהגרים לאירופה, הדגיש לאחרונה שוב ושוב כי גדר התיל שארצו מקימה בימים אלה לאורך הגבול עם סרביה היא הדרך היחידה לעצור את אלפי המהגרים הצובאים על שערי היבשת, ולמנוע מהם מלהיכנס אל האיחוד האירופי - צעד שלדבריו יהיו לו השלכות תרבותיות, ביטחוניות וכלכליות הרסניות.
אבל בדיקה של סוכנות הידיעות הצרפתית AFP מוכיחה שכשמדובר בפליטים שברחו ממלחמות אזרחים, צעדו מאות ואלפי קילומטרים לאורך דרכים קשות או צלחו את המים הסוערים של לב הים התיכון, הונגריה תצטרך להתאמץ הרבה יותר כדי להכשיל אותם.
"אנחנו לא פוחדים – לא ממשטרת הונגריה ולא מהגדר", אמרה לכתבי הסוכנות נסרין, צעירה סורית בת 29, אחרי שחצתה באין מפריע את הגדר מסרביה, בדרכה למדינות מערב היבשת. "לעומת מה שנאלצנו להתמודד איתו בסוריה – זה שום דבר. המדינה נהרסה, התמודדנו עם פצצות, התנקשויות, דם ומוות על בסיס יומי".
לבושה בסוודר למרות חום הקיץ, אומרת נסרין כי לבישת כמה שכבות נוספות של בגדים תעזור לה כשהלילות יהפכו קרים יותר – הרי היא ועמיתיה מתכוונים כמו מסתננים רבים אחרים להמשיך מהונגריה בדרכם למדינות היבשת העשירות יותר, כמו גרמניה ושבדיה שצפונה ומערבה משם. מהגר עיראקי בן 25 שעושה את דרכו לבלגיה, שם כבר נמצאת משפחתו, גם הוא לא נרתע מגדר התיל. "לא אכפת לי מגדרות או משוטרים. יש לי כסף, אמצא מונית", הוא אומר, ומסרב להזדהות בשמו.
רק ביום רביעי השבוע חצו את הגדר 3,000 מהגרים לפחות לתוך הונגריה, מספר שיא שגם הוא היה כנראה גדול יותר בפועל, משום שזהו רק המספר הרשמי. בין המהגרים האלה גם 700 ילדים. רק כמה ימים לפני כן עמד הממוצע היומי על 1,000 עד 1,500 מהגרים – זינוק אדיר מהממוצע של 500-250 מסתננים ליום בחצי הראשון של השנה. עד כה נכנסו להונגריה מתחילת השנה כ-140 אלף מבקשי מקלט.
בגבול נראה כמעט כאילו הכוחות ההונגריים השאירו את מוטות המדידה שלהם בשטח בכוונה. הפליטים משתמשים בהם כדי להרים את הכדור או להוריד אותה, מה שמקל את הניסיון לחתוך אותה ולהסתנן לתוך הונגריה. השבוע בחמישי בבוקר זרם גדול של פליטים, רובם סורים ואפגנים, זחל תחת גדר התיל ליד עיירת הגבול רוזקה, וממש לא קשה היה להבחין בהם. בעוד גבר אחד מחזיק את הגדר, ילדה קטנה מנסה לזחול תחתיה. שערה נתפס בחוטי התיל, והיא צורחת עד שאמה משחררת אותו. המשפחה הצעירה הצעירה נעלמת לתוך היער הסמוך.
לגרמניה!
אף שהונגריה חברה באיחוד האירופי, אף לא אחד מהפליטים שאותם זיהו כתבי AFP מסתננים לשטחה אמר שהוא רוצה להישאר בהונגריה. במקום זה, הם רוצים להמשיך למערב אירופה. הונגריה חתומה על אמנת שנגן, הנותנת אפשרות לתנועה חופשית בין מדינות אירופה החתומות עליה, ולמעשה מבטלת את הגבולות הבירוקורטיים. כך יוצא שהרוב המוחץ של המהגרים המסתננים להונגריה מיוון, מקדוניה וסרביה, נעלמים למדינות העשירות במערב, ועד שדנים בבקשתם למקלט – כבר קשה מאוד לאתרם.
"גרמניה! גרמניה!", צועק נער אפגני כחול עיניים וצרוב מהשמש, בן 15 בערך, ליד מדורה מאולתרת. אלה בערך המילים היחידות שהוא יודע לומר באנגלית. "אני רוצה להגיע לגרמניה, יש מקומות עבודה שם, מערכת הבריאות טובה נגישה לכולם", מוסיף קאסם, מורה למתמטיקה בן 35 מעיראק. הוא החל את מסעו לאירופה לפני שבעה חודשים ועבר דרך מצרים, שם לא מצא עבודה, ודרך טורקיה, שם נתקל לדבריו רק בעוינות. "לכן החלטתי לעבור לאירופה", הוא מסביר.
רוב המהגרים מנסים להימנע ממפגש עם השוטרים, מחשש שיילקחו מהם טביעות אצבעות, וכתוצאה מרישומה של הונגריה כארץ הכניסה שלהם לאיחוד האירופי – הם לא יורשו בהמשך להשתקע בגרמניה, היעד של רובם. "הם ישלחו אותנו בחזרה אם נסרב
לתת טביעות אצבע?", שואל אילר, מהגר מבנגלדש. הם אפילו מקבלים טיפים בצד הסרבי של הגבול. כמה מטרים מהגבול, שוטרת סרבית נותנת הוראות לפליטים, ומסבירה להם היכן יכולות משפחות לחצות את הגבול מבלי להסתכן בפציעה, דרך מסילת רכבת שעדיין פתוחה למעבר.
כשהמהגרים צולחים את הגבול, משטרת הונגריה מלווה אותם לנקודת קליטה ליד שדות תירס, ומשם אוטובוסים מעבירים אותם למרכז רישום, השלב הקצר הבא שלהם בדרכם העקלקלה צפונה. הונגריה היא רק תחנת מעבר לעתיד טוב יותר.