700 מיליון דולר בחשבון של רה"מ: "תתפטר"
המוני מפגינים בקואלה לומפור דרשו מראש ממשלת מלזיה נג'יב ראזק להתפטר בעקבות החשיפה שמאות מיליוני דולרים הועברו מקרן ממשלתית לחשבון הבנק שלו. הוא טוען כי מדובר בתרומה, אך בינתיים פיטר את סגנו שמתח עליו ביקורת, ארבעה שרים ואת התובע שחוקר את פרשת השחיתות
המוני מפגינים יצאו היום (יום א') לרחובות קואלה לומפור, בירת מלזיה, ודרשו מראש הממשלה להתפטר על רקע שערוריית שחיתות שמסעירה את המדינה האסייתית. המחאה נגד ראש הממשלה נג'יב רזאק, שנמצאת ביומה השני, מתנהלת עד כה ללא אלימות מצד המפגינים או כוחות המשטרה.
עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ
המפגינים לבושי החולצות הצהובות מתנועת "ברסי" - הקואליציה למען בחירות נקיות והוגנות - ישנו הלילה ברחובות לאחר שמשטרת מלזיה חסמה את אתר האינטרנט של מארגן המחאה, אסרה על לבוש חולצות צהובות ונשיאת לוגו תנועת המחאה, שגם התפשטה לערים אחרות במדינה. ראש הממשלה לשעבר מהאטיר מוחמד, שמוביל את הקריאות להתפטרותו של נג'יב, נתן מומנטום למחאה בקואלה לומפור כשהצטרף במפתיע למפגינים ונשא נאום קצר לצד רעייתו לקול תשואות ההמון. "המשיכו במעשיכם", הוא אמר למפגינים.
המשטרה: 25 אלף הפגינו, המארגנים: 200 אלף
על פי הערכות המשטרה, כ-25 אלף בני אדם השתתפו בהפגנה היום בקואלה לומפור. אלא שבתנועת "ברסי" טוענים כי המספר גבוה בהרבה ועומד על 200 אלף משתתפים. מארגני המחאה אמרו שעצרת המחאה היום תסתיים הערב לקראת היום הלאומי ה-58 של מלזיה.
"זהו קו פרשת המים. אזרחי מלזיה מאוחדים בזעמם על חוסר הניהול של המדינה. אנחנו אומרים בקול רם שצריך להיות שינוי בהנהגה", אמר המפגין אזרול חאליב, שישן הלילה עם חבריו ברחובות הבירה המלזית. הוא אמר שהוא מודע לכך שהעצרת לא תביא לשינוי בן לילה, אך שהוא רוצה שהיא תהיה "חלק ממאמצים לבנות מלזיה חדשה".
"הממשלה מלוכלכת"
"אנשים רבים אומרים שזה בזבוז זמן, אבל אני חושב שאם מסתכלים על מספר האנשים שנמצאים כאן, שעזבו היום את העבודה שלהם, אני חושב שהם עזבו את כל מה שיכלו לעשות בסוף השבוע. הם כאן משום שהם חושבים שהם יכולים לעשות שינוי. אני חושב שאנחנו מראים שלעם יש כוח עצום, אנחנו לא הולכים לעשות שינוי מחר, אבל זו התחלה כדי להראות שאנחנו מתקדמים לאן שהוא", אמר המפגין אגילאן פלאני. המפגין טאן פאם הו אמר: "הממשלה מלוכלכת, הם מושחתים, מושחתים קשות. אנחנו העם לא יכולים לסבול זאת עוד".
המשטרה הציבה מחסומים בכבישים שמוליכים לכיכר העצמאות, סמל לאומי שמוגדר על ידי הרשויות כאזור מחוץ לתחום עבור המפגינים. בעצרות מחאה קודמות של תנועת "ברסי" ב-2011 וב-2012, פיזרה המשטרה את המפגינים הרבים בגז מדמיע ובזרנוקי מים.
המחאה עדיין לא הגיעה למלאים הכפריים
"הם חשים בטוחים משום שהמחאה לא ממש השפיעה על המלאים הכפריים, בסיס התמיכה העיקרי שלהם", אמר הפרשן הפוליטי איברהים סופיאן. עם זאת, הוא אמר שאין הדבר אומר שהמלאים הכפריים מרוצים מהממשלה על רקע ההאטה הכלכלית והירידה בערך המטבע המקומי.
מלזיה היא מדינה מוסלמית המונה כ-30 מיליון תושבים. מלבד הרוב המלאי המוסלמי יש בה מיעוט סיני גדול ולצדו גם מיעוט הודי משמעותי. שאיפתה של מלזיה להפוך בעשור זה ממדינה עם הכנסה בינונית למדינה מפותחת נפגעה בשל הקצב האיטי של הרפורמות במדינה והשלטון האוטוריטרי של ראש הממשלה נג'יב.
בשתי מערכות הבחירות האחרונות נשחקה התמיכה הציבורית במפלגת "החזית הלאומית" של נג'יב. המפלגה זכתה בבחירות האחרונות ב-2013, אולם איבדה לראשונה את הרוב הפופולרי לברית של האופוזיציה. מלבד דרישתם שראש הממשלה יתפטר, דורשים המפגינים בקואלה לומפור לבצע רפורמות חוקתיות שיהפכו את הממשלה שקופה יותר ושתיקח אחריות על מעשיה.