הבריאות שבכורכום: מהי הצורה היעילה ביותר לצרוך אותו?
הוא יעיל בטיפול בדלקות שונות בגוף, משפר את מצב מערכת העיכול ובאופן כללי אחד מצמחי המרפא הפופולריים יותר. מה צריך לדעת לפני שבוחרים את הכורכום ומתחילים ליטול אותו? מדריך בריא
הפופולריות הרבה של צמח הכורכום הובילה לסוגים שונים של מוצרים, טבליות ודרכים דרכם ניתן לצרוך כורכום. על מנת לעשות 'סדר בבלגן', לפניכם המדריך השלם לבחירת הכורכום הכי מתאים.
קיראו עוד
תרופה בצהוב: איך כורכום מגן מפני סרטן?
מחקר ישראלי: כורכום משפר הטיפול במחלות מעי
ג'ינג'ר, קינמון וכורכום: 10 המזונות הבריאים
הכורכום הוא צמח נפוץ ברחבי דרום אסיה ובתת היבשת ההודית. שורש הכורכום משמש כאחד התבלינים החשובים במטבחי אסיה השונים, כאשר הוא נצרך מדי יום, על ידי למעלה משליש מאוכלוסיית העולם.
כורכומין, שהינו הרכיב הפעיל בצמח הכורכום, הפך לאחד הצמחים הנחקרים ביותר בעולם, תוך שזכה לסיקור של למעלה מ-4,000 פרסומים מדעיים שונים.
לפניכם מדריך שנועד לעשות סדר אודות 'הפלא הצהוב' שכובש את שוק צמחי המרפא ותוספי התזונה בארץ ובעולם, ויעזור לכם לדעת למה עליכם לשים לב בעת בחירת הכורכום שלכם.
1. סוג הכורכום
כורכום נפוץ גם ברפואה הסינית, ומקובל להשתמש בשלושה סוגים שונים שלו: Jiang Huang, E Zhu, Yu Jin. ברפואת הצמחים המערבית מדברים על השורש של הצמח Curcuma longa, מהשורש הזה מפיקים את החומר הפעיל - כורכומין.
הכורכום יכול להיות אצלנו במטבח כמו אצל מיליוני הודים בצורת אבקת כורכום או בצורתו המקורית כשורש טרי. את האבקה מפיקים מן השורש אחרי יבוש וטחינה. אך צורות אלו נועדו לתבל את מאכלנו ולשמר את הקיים.
עם השנים התגלה החומר הפעיל שבתוך הכורכום, אשר נותן לכורכום את צבעו הצהוב כתום שלו, ונקרא כורכומין.
כמות הכורכומין בתוך שורש הכורכום הוא כ- 3-5% בלבד. ההבנה היא כי בכדי שיהיה אפקט על גופנו ופעילותו של הכורכומין יש לצרוך כמויות גדולות יותר ממה שאנו יכולים לתבל במאכל, ולכן הופיעו תוספי תזונה של הכורכומין בתצורות נוספות.
2. במה הכורכום מסייע?
יעיל לטיפול בדלקות שונות בגוף האדם: השימוש בכורכומין פועל באופן מובהק לעיכוב מנגנונים מתווכי דלקת שונים והוא בעל ערך רב בטיפול ובמניעה של מחלות דלקתיות קלות וכרוניות, החל מדלקות גרון ועד דלקות מפרקים ודלקות במערכת העיכול.
כורכומין מסייע משמעותית לבעיות במערכת העיכול, עוזר בהפחתת דיכאון נפשי ואף מגן מפני נזקי העישון בגוף האדם.
בעל פעילות אנטי סרטנית: פעילותו של הכורכומין, לעיכוב מנגנונים סרטניים שונים, תועדה במאות מחקרים ופרסומים מדעיים. הכורכומין התגלה כבעל פעילות אנטי סרטנית משמעותית ופעילות נוגדת חמצון רבת עוצמה, כאשר עשרות מחקרים שונים הוכיחו כי הכורכומין גורם לעיכוב הפעילות של NF-kappaB ולהפחתה בייצורם של חומרים מתווכי דלקת ומחוללי סרטן.
משפר את מצבה של מערכת העיכול: הכורכומין משפיע על מערכת העיכול לכל אורכה והוא אחד הרכיבים הטבעיים היעילים והבטוחים ביותר לשיפור המקצב הכולל של מערכת העיכול, בהיותו בעל השפעה ישירה על כלל האיברים בה.
הכורכום ניתן לטיפול במגוון רחב של בעיות עיכול נפוצות ובדלקות של מערכת העיכול, כמו גם לטיפול בהפרעות מטאבוליות המשויכות לכבד ולכיס המרה.
3. מה חשוב לדעת לפני שנוטלים את הכורכומין?
צורת החומר הפעיל: הכורכום בעל יתרונות בריאותיים משמעותיים, וניתן למצוא אותו על המדפים בטבליות המיועדות לבליעה, בתמצית נוזלית ובאבקה, המיועדת בעיקרה לשימוש בכורכום כתבלים בבישול במטבח.
כאשר, הטבליות הן הצורה המרוכזת ביתור בה ניתן ליטול את הכורכומין (החומר הפעיל) במיוחד כאשר משולב עם רכיבים פוספוליפידים, המאפשרים ספיגה מקסימאלית בהשוואה לכורכומין רגיל ללא רכיבים פוספוליפידים.
לעומת זאת, התמצית הנוזלית היא תמצית של הכורכום במיצוי השלם של הצמח כולו ולא רק של הכורכומין, ולכן לא נספגת ובעלת השפעה כמו הטבליות.
ספיגת הכורכום בגוף: על אף השפעותיו הקליניות המבטיחות של הכורכומין, הוא איננו נספג היטב במערכת העיכול משום שאינו מיטיב להתמוסס במים או בממיסים אורגניים אחרים.
בעיית הספיגה יוצרת מצב בו הזמינות הביולוגית נמוכה, וברוב המקרים איננה מאפשרת להפיק תועלת רפואית מרבית מן הצמח.
יחד עם זאת, הוא מסוגל להיקשר היטב לרכיבים פוספוליפידים שונים (Phospholipids). אלו הם רכיבים בעלי מבנה מולקולרי מיוחד, המאפשר להם להיות הידרופיליים (מסיסי מים) וליפופיליים (מסיסי שמן) בעת ובעונה אחת.
הפוספוליפיד מחזק את הזמינות הביולוגית של הצמח ומהווה מעין מעטפת מולקולרית לכורכומין, בכך מעצים את יכולת הספיגה והזמינות הביולוגית שלו, בשיעור של פי 30 ומעלה, בהשוואה לכורכומין או כורכום נקי. לכן, ישנה עדיפות להשתמש בכורכומין המשולב עם רכיבים פוספוליפידים, המאפשרים ספיגה מקסימלית בהשוואה לכורכומין רגיל ללא רכיבים פוספוליפידים.
תופעות הלוואי: מרבית צמחי המרפא נטולים תופעות לוואי ובטוחים לשימוש. עם זאת, במקרה של כורכומין, יש לבדוק האם המוצר מכיל את החומר הפעיל בלבד או מכיל תוספת כמו למשל פפרין שנועד לסייע בספיגת הכורכומין, אך במקרים מסוימים בהתאם לרגישות מערכת העיכול או דלקתיות עשוי להוביל לתופעות לוואי שאינן רצויות. לכן, רצוי לצרוך כורכומין המשולב עם רכיבים פוספוליפידים שאינו מייצר תופעות לוואי במצבי דלקת ואף נספג בצורה יעיליה יותר בגוף.
מינון יומי וגודל הכדור: טבליות הכורכומין מגיעות בגדלים שונים ובהתאם לכך, יש ליטול אותן במינונים שונים שיאפשרו ספיגה טובה של החומר הפעיל. ניתן להשיג טבליות כורכומין המכילות 500 מ"ג, שיכולות לעתים להיות שוות בערכן ל-3 טבליות אחרות של 1000 מ"ג, רק בגלל כמות החומר הפעיל הנספגת בגוף מכל טבליה.
כאשר, הספיגה קשורה בדרך מיצוי הצמח ולכך שיכיל רכיבים פוספוליפידים התורמים לקליטת החומרים הפעילים בגוף. לעומת זאת, תמצית נוזלית של הכורכום מגיעה בריכוזים שונים המשתנים מחברה לחברה, בהתאם לריכוז הכורכום בתמצית יש להתאים את המינון הנכון לכל בעיה.
הכותב הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח בחברת 'ברא צמחים'
צפו בדיון על יתרונות הכורכום: