טרגדיה בצפון: לידת הבית הסתבכה - התינוקת נולדה מתה
מיילדת בית שהגיעה לביתה של היולדת בצפון הארץ חשדה בדופק בלתי סדיר אצל העובר והעבירה אותה לבי"ח פוריה. אולם זה היה מאוחר מדי. עם ההגעה לחדר הלידה לא אותר דופק אצל העובר, והלידה הסתיימה בלידת תינוקת מתה. מיכל בונשטיין, יו"ר ארגון מיילדות הבית בישראל: "למרות המקרה הטרגי, לידות בית לא מסוכנת יותר מלידה בבי"ח"
לידת בית שהסתבכה גרמה למות תינוקת: היולדת, תושבת צפון הארץ, שהייתה בשבוע לידה תקין, חשה בצירים אתמול (ב') בלילה. מיילדת בית הגיעה לביתה, ובבדיקת היא חשדה בדופק לא סדיר אצל העובר. היא העבירה את היולדת להמשך הלידה בבית החולים פוריה.
עם ההגעה לחדר הלידה לא אותר דופק אצל העובר, והלידה הסתיימה בלידת תינוקת מתה. האירוע דווח למשרד הבריאות. מהיולדת והתינוקת נלקחו תרביות דם שתוצאותיהן יתקבלו בעוד 3 ימים.
עוד על לידות בית:
מתי צריך להתפנות לבי"ח? מדריך לידות בית בישראל
לידות בית: לא אושרו ההנחיות השנויות במחלוקת
מש' הבריאות: זינוק חד במספר לידות הבית בארץ
מיכל בונשטיין, יו"ר ארגון מיילדות הבית בישראל, אמרה בתגובה למקרה כי למרות התוצאה הטרגית, לידות בית בטוחות כמו לידות בבית החולים. "לידת בית היא בחירה חוקית והגיונית, שהתבצעה בהתאם לסטנדרטים הנדרשים על ידי משרד הבריאות.
"המיילדת במקרה זה הינה ותיקה מאד בתחומה ובעלת ניסיון רב בקבלת לידות בבית ובבתי חולים בארץ. מדובר בטרגדיה נוראית שלא ברור האם ניתן היה למנוע אותה. כל המחקרים מראים כי סטטיסטית אין ריבוי מקרים קשים שקורים בלידות בית בהשוואה ללידות בבתי חולים.
"מקרים קשים קורים גם בבתי חולים ואנחנו לא שומעים עליהם בתקשורת. המיילדת פעלה להעברת הלידה לבית החולים מיד עם התעוררות חשד לדופק עוברי לא תקין ובכך פעלה במקצועיות הראויה. לבי עם המשפחה הכואבת בשעה זו".
מנגד, אומר הגינקולוג הפרופ' אייל שיינר, סגן מנהל סורוקה ומנהל מחלקת יולדות כי "כמובן שלידת בית לא בטוחה כמו לידה בבית חולים. "יש לנו ניטור ממושך בלידה לאורך כל הלידה, בדיקות דם, רופאים אחיות, יש לנו אפשרות מיידית להגיע לחדר ניתוח, וכמובן לטיפול נמרץ פגים.
"הכל זמין. אנחנו ערוכים בבית חולים לכל תרחיש. לאורך כל הקריירה שלי ראיתי מאות ואולי אלפי לידות שהיו עלולות להסתיים באסון אילולא היולדת היתה בבית חולים. אין מצב שהייתי מיילד את אשתי או מישהי שקרובה אליי בלידת בית".
לידות בית: משרד הבריאות מגביל
בעבר היו דיווחים אחדים בישראל על סיבוכים בלידות בית, שהסתיימו באסונות. באחד המקרים בשנת 2008, בוצעה לידת בית על ידי אחות שאינה מיילדת, אצל אישה ששתי הלידות הקודמות שלה הסתיימו בניתוחים קיסריים, מצב המחייב שיקול דעת מקצועי. לידת הבית הסתיימה כאשר היילוד נותר ללא נשימה והוא אושפז בטיפול נמרץ במצב קשה, כשהיולדת מאבדת דם רב.
על פי הנחיות משרד הבריאות, לידות בית יבוצעו אך ורק בנוכחות אחות מיילדת בעלת ותק של שלוש שנים בקבלת לידות, או רופא גניקולוג שיגיעו אל היולדת תוך שעה מזמן הדיווח על הופעת סימני לידה פעילה, וישהו עם היולדת לפחות שעתיים אחרי הלידה. מי שעוסק בקבלת לידות בית, חייב לעבור קורס החייאה של יילודים ורענון אחת לשנתיים.
כמו כן קובע המשרד שורה של התוויות נגד האוסרות על לידת בית, ובהן מחלות כרוניות של האם, או הריון בר סיכון. לידת בית מותרת רק בין השבוע ה-37 ל-41 להריון, כאשר משקל הלידה המוערך של העובר הוא 2500 עד 4000 גרם, כשהיולדת בריאה גופנית, תזונתית ונפשית, כשירה משפטית ויכולה לקבל החלטה מתוך רצון חופשי ואי תלות. בתוך כך, לידת בית מחייבת נוכחות של ציוד ומכשור רפואי סטרילי.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות מכבד את הזכות של כל אישה לבחור היכן ללדת. בשנת 2012 פרסם משרד הבריאות חוזר ללידות בית בו מפורטים התנאים בהם מותר לקיים לידות בית וכן באיזה מצבים נדרש להעביר יולדת במהלך לידה או אחריה לבית חולים וזאת במטרה לשמור על בטיחות היולדת והוולד".
המקרה הקודם בו לידת בית הסתבכה והתינוקת נולדה ללא דופק: