תוך כמה זמן אפשר לסיים השתלת שיניים? 7 מיתוסים
אפשר לסיים השתלת שיניים ביום אחד, אין הבדלים בין סוגי השתלים השונים ולא חייבים לשחזר את כל השיניים. 7 המיתוסים הנפוצים בתחום השתלות השיניים - והאמת
שיקום על גבי שתלים דנטליים נחשב כיום לטיפול מועדף, בתנאים המתאימים, בשיקום שיניים חסרות, בעולם ובישראל בפרט. למעשה, מדובר במהפכה המשמעותית ביותר בתחום רפואת השיניים ב-50 השנים האחרונות. אולם למרות שכיחותו של הטיפול, התפתחו מספר מיתוסים בנושא, רובם שגויים.
קראו עוד במדור בריאות השן
יישור שיניים: מתי להתחיל ולמי זה מתאים?
חיוך בריא: 15 מזונות שתורמים לבריאות השיניים
המחלה שעלולה להרוס את השתלים בשיניים
1. לא ידוע עד כמה השתלים הדנטליים עמידים לאורך זמן
לא נכון.
כיום יש כ 30-25 שנות ניסיון של שיקום על גבי שתלים, הן מבחינת מחקר מדעי והן מבחינת נסיון קליני, ומהם ניתן ללמוד על אורך חייהם של השתלים.
יכולת הצלחת השתל תלויה בגורמים רבים, כולל בריאותו של המטופל (למשל סוכרת שאינה מטופלת), בריאות הפה כולל מצב השיניים הנותרות, בריאות החניכיים וכמות ואיכות העצם הנותרת שיניים כולל במצבים של שיניים חסרות. בנוסף כמובן שגם מיומנותו וניסיונו של הרופא המטפל חשובים להצלחת השתלים לטווח הארוך.
חשוב לדעת, כמו בכל תהליך רפואי, שאין 100% הצלחה בטיפולי שיקום על גבי שתלים דנטליים, אולם הממוצע נע, ברוב המקרים, בין 90% – 95% מעבר לשנים.
גורם קריטי נוסף להצלחת השתלים לטווח הארוך הוא תחזוקת השתל לאחר סיום תהליך שיקומו. חשוב לבצע בדיקות מעקב תקופתיות, כולל ביקור אצל השיננית, לשמירה על היגיינת הפה.
2. ניתן להשלים שיקום שיניים על גבי שתלים ביום אחד
לא נכון.
מדובר באחד המיתוסים המופרכים ביותר בתחום השתלות השיניים. למרות הבטחות מצד רופאים רבים בתחום, חשוב להבין כי לא ניתן להשלים את כל תהליך שיקום השיניים באמצעות שתלים ביום אחד.
ניתן לעקור שיניים, להחדיר שתל ולהתקין מעליו מבנה וכתר ביום אחד, אך מדובר בשן חלופית וזמנית בלבד. לאחר טיפול שכזה ישנן הגבלות משמעותיות החלות על המטופל במשך מספר חודשים, במהלכם ניתן לאכול מזונות רכים בלבד, ורק לאחר מכן מותקנים המבנה והכתר הקבוע.
3. לא חייבים לשחזר שן חסרה שאינה נראית בחיוך
לא נכון.
בדרך כלל מומלץ לשחזר כל שן חסרה, גם שן אחורית שאיננה נראית בחיוך. שן חסרה שלא תשוחזר עלולה לגרום לנזקים וסיבוכים עתידיים, בעיקר כשמדובר במצב הנמשך לאורך שנים.
מערכת השיניים הינה מערכת הרמונית, כאשר כל שן החסרה בפה גורמת להפרת האיזון במערכת. הימנעות ממושכת מהשלמת שיניים חסרות, גורמת לנדידת שיניים בכיוונים שונים, להפעלת כוחות לעיסה בכיוונים שאינם רצויים ולפגיעה במנגנון התמיכה של השיניים.
כמו כן, העצם ברכס ללא שיניים מתחילה להיספג, עד למצב בו לא ניתן יהיה לבצע טיפולי השתלות שיניים ללא ניתוח להשתלת עצם - פעולה שכרוכה בטיפול מורכב יותר, בתהליך שיקום מתמשך יותר ובעלויות גבוהות יותר.
4. אין חשיבות לסוג השתל שנבחר
לא נכון.
לטיב ואיכות השתל עצמו ישנה חשיבות רבה. כיום קיימות בשוק מאות חברות המייצרות שתלים, לכל אחת מהן יתרונות אחרים. בעוד שהשתלים החדשים יותר עשויים להיחשב למתקדמים יותר, ברור שהניסיון והידע הקיים בכל הנוגע לעמידותם לאורך זמן, הינו מצומצם יותר.
בכל מקרה חשוב לבקש מהרופא המטפל נתונים על התיעוד הקליני של השתל הנבחר, כיום קיימים שתלים שהניסיון הקליני אודותיהם מצביע על שרידות של חמש עשרה שנים ואף יותר.
5. אין הבדלים בין השתלים הקיימים בשוק
לא נכון.
קיימת הנחה שגויה בקרב הציבור כי כל השתלים הדנטליים זהים. חוסר מודעות זה מוביל לכך שרק מעטים כיום מתעניינים בטיב השתל שנבחר לצורך הטיפול. אמנם מרבית השתלים המודרניים עשויים מחומר זהה, סגסוגת טיטניום, אולם הם נבדלים זה מזה במספר פרמטרים.
ראשית, קיימים הבדלים בין השתלים בתקן בקרת האיכות שעל פיו הם יוצרו ובכלל זה ברמת הסטריליזציה ואיכות החומרים מהם השתל מורכב. שנית, קיימים הבדלים בעיצוב, בגודל ובפני השטח של השתלים - פרמטרים משמעותיים שיש לקחת בחשבון בכל הנוגע ליכולת השתל להיצמד לעצם וליציבותו בפה.
תחום זה נחקר רבות בשנים האחרונות במטרה להעלות הן את אחוזי ההצלחה של השתלים והן את שרידותם בפה לאורך שנים.
6. ניתן לשלב בין סוגי שתלים ומבנים שונים
לא נכון.
קיימת הנחה שגויה כי ניתן להשתיל שתל של חברה אחת ולהלביש מעליו מבנה של חברה אחרת, על מנת לחסוך בעליות. אומנם לעיתים על פניו החיבור מתאים ואפשרי, אך במשך הזמן עלולות להופיע בעיות הקשורות בחיבור בין המבנה ובין השתל. התופעה השכיחה ביותר היא שחרור המבנה והכתר מהשתל שתחתיו.
הדבר עלול אף להוביל לשבר של בורג המבנה או אפילו השתל עצמו. מכאן שלא מומלץ לשלב בין סוגים שונים של שתלים ומבנים. חיבור בין מבנה ושתל מאותו הסוג יביא לחיבור יציב ולאריכות חיי השתל.
ישנן גם חברות בעלות פטנט של איטום מיקרו ביולוגי בין השתל למבנה, חיבור היוצר איטום ביניהם המפחית את הסיכוי להתפתחות של זיהומים ולחיבור חזק ועמיד יותר לאורך שנים.
לעומת זאת, עירוב בין סוגים שונים, מעלה משמעותית את הסיכון לכישלון הטיפול ועלול להסתיים בחדירת חיידקים, התפתחות דלקות ונסיגת עצם, אשר עלולים להסתיים בהוצאת השתל וטיפול חוזר.
7. שמירה על השיניים לאחר שיקומן הינו המפתח לאריכות ימיו של הטיפול
נכון.
שמירת היגיינה טובה הנה מילת המפתח באריכות ימיו של הטיפול, בתנאי שהטיפול עצמו בוצע כהלכה. לפיכך, חשוב להתאים למטופל שיקום קל ופשוט לתחזוקה מבחינה היגיינית, בוודאי כשמדובר בטיפול לבני הגיל השלישי, שעלולים להתקשות בהגעה לאזורים השונים בחלל הפה ובשמירה על היגיינה נאותה.
המחקרים הקיימים מעידים כי שמירה על השתלים לאחר שיקומם, הנה בעלת חשיבות עליונה ויכולה להשפיע על טווח ההישרדות של השתל. חשוב להבין ולזכור כי שתלים נוטים לצבור חיידקים ושאריות מזון, בדיוק כמו שיניים טבעיות, ולפיכך גם הן מצריכים שמירה על היגיינה ברמה גבוהה.
התפתחות דלקת סביב השתל, כתוצאה מהיגיינה לקויה, עלולה להוביל לאובדן העצם מסביבו, מה שמחייב לעיתים התערבות כירורגית ולפעמים אפילו הוצאת השתל.
הכותב הוא רופא שיניים מומחה לשיקום הפה