הונגריה: הם לא פליטים, הם רק רוצים לחיות כמו גרמנים
גם היום יחצו אלפים את הגבול לאירופה וימשיכו לגרמניה. ר"מ הונגריה למערב: "טורקיה בטוחה, מי שמגיע אליה ובוחר להמשיך מערבה - אינו פליט. ניתן לה כסף ושהיא תטפל בהם". גרמניה: 6.6 מיליארד דולר לפליטים, הוצת מרכז למבקשי מקלט. צרפת תקלוט 24 אלף מהגרים, מצב חירום ביוון: "זקוקים לסיוע הומניטרי"
ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, הדובר החריף ביותר נגד קליטת המהגרים באירופה, יצא הבוקר (יום ב') למתקפה נוספת על מדינות המערב, ואמר כי המהגרים שנוהרים לאירופה "אינם פליטים". הוא אמר כי מהגרים שממשיכים לצעוד מערבה אחרי שכבר הגיעו למדינות בטוחות כמו טורקיה או מקדוניה "רוצים לחיות חיים גרמניים. אין לזה שום קשר לביטחון". שעה קלה אחר כך הודיע נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, כי ארצו תקלוט 24 אלף פליטים.
בדבריו הבוקר בפני דיפלומטים יצא אורבן נגד ציורה של הונגריה כ"כבשה השחורה" שאינה הולכת עם כל העדר, ושמעזה להתנגד למנהיגי האיחוד האירופי. לדבריו במקום לקלוט את המהגרים ולעודד אותם לבוא, האיחוד האירופי צריך לתמוך כלכלית בטורקיה ובמדינות אחרות שאינן חברות בו, כדי לסייע להן להתמודד עם משבר המהגרים שמגיעים אליהן, ושמנסים להמשיך מהן לתוך אירופה.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
עוד חדשות בעולם :
- פתאום כולם "סורים". התרגילים של המהגרים
- המיליונרית מתה - התוכים התעשרו
- שיא חדש: נזיר הלך 125 מטר על המים. צפו
- הפלסטינית שבכתה למרקל ותקפה את ישראל תישאר בגרמניה
בימים האחרונים אכן מתרבים הדיווחים על כך שרבים מהמהגרים המגיעים לאירופה הם מהגרים כלכליים שבורחים מעוני ומצוקות במדינות האם שלהם, אבל לא ממלחמות. חלקם הם אפילו מהגרים אפריקנים שבורחים מהעוני אבל מתחזים לסורים כדי שיחשבו שהם פליטי מלחמה ויאפשרו להם להיכנס לאירופה. עם זאת, ברור לחלוטין שבין המהגרים יש גם המונים שכן בורחים ממלחמות אזרחים ומטרור, כמו אלה שמשתוללים בסוריה, בעיראק, באפגניסטן ובלוב.
ראש הממשלה אורבן, איש ימין, אמר בבודפשט כי הדיונים על חלוקת המהגרים בין 28 מדינות האיחוד האירופי לפי מכסות, כפי שדורשות כמה מדינות במערב אירופה, מוקדמים, בוודאי כל עוד אירופה אינה מסוגלת להגן על גבולותיה. "כל עוד אירופה אינה יכולה לשמור על גבולותיה הקיימים, אין טעם לדבר על גורלם של אלה שנכנסים לתוכה", אמר אורבן. הוא ציין כי הוא אינו שולל "דיון הוגן" במכסות בהמשך. "יהיה זה הגיוני יותר אם האיחוד האירופי יקים קרן שבעזרתה, במסגרת הסכם עם מדינות שחשובות לנו כמו טורקיה, נוכל לספק תמיכה כדי להתמודד עם בעיית הפליטים במדינות האלה".
גם בשעה זו ממשיכים אלפי פליטים שהגיעו לאירופה לעשות את דרכם לגרמניה, שהסכימה בצעד חריג לקלוט אותם בלי הגבלות ממשיות. כ-2,500 פליטים צפויים להגיע לגרמניה דרך אוסטריה עד אחר הצהריים, אחרי שכ-20 אלף פליטים הגיעו לגרמניה בסוף השבוע. הם יגיעו ברכבות מזלצבורג ומבודפשט שבהונגריה.
הבריחה מהמלחמה: גם הדרך לאוסטרליה נפתחת
בינתיים יוון ביקשה היום סיוע הומניטרי מהאיחוד האירופי כדי להתמודד טוב יותר עם המצב הקשה באיים שלה, במיוחד באיים קוס ולסבוס, שאליהם מגיעים המוני פליטים בשבועות האחרונים. יוון מבקשת סיוע בכוח אדם, בתרופות, בבגדים ובציוד נוסף. רק הבוקר העבירה מעבורת יוונית 2,500 פליטים לנמל פיראוס, ובכך עלה מספרם של המהגרים שירדו לפנים היבשה ביוון מאז יום שני שעבר ל-15 אלף. אלפים נוספים עדיין ממתינים עד שתתברר זהותם והם יועברו לאתונה כדי להמשיך משם את דרכם למדינות אחרות באירופה.
משבר הפליטים מורגש עד לקצה השני של העולם, לאוסטרליה, שם ראש הממשלה טוני אבוט נמצא תחת לחץ הולך וגובר לקלוט מספר גדול יותר של מהגרים כדי לעזור לאירופה להתמודד עם המשבר. אתמול הודיע אבוט כי אוסטרליה תקצה מקום נוסף לפליטים מאירופה במסגרת המכסה השנתית שלה לאלה הבורחים מהמלחמה בסוריה, מכסה העומדת על 13,750 פליטים. עם זאת, הוא לא דיבר על כוונה להגדיל את המכסה, אלא רק על פינוי מקום לפליטים מסוריה במסגרת המכסה הקיימת. גם ניו זילנד הודיעה על נכונות לקבל באופן חד-פעמי 600 פליטים מסוריה. המכסה השנתית שניו זילנד התחייבה לה עד כה הייתה 150 פליטים בלבד.
בגרמניה על רקע גילויי האהדה והסימפתיה הרבים למהגרים, גם המתח והאלימות נגדם נמשכים. הלילה פרצה שריפה במקלט למהגרים בעיר רוטנבורג שבבאדן ווירטמברג, וחמישה בני אדם נפגעו. לא ברורה הסיבה לשריפה, אבל בחודשים האחרונים אירעו עשרות מקרי הצתה של מרכזים שבהם שוכנו מבקשי מקלט שהגיעו לגרמניה. במרכז שעלה באש הלילה השתכנו יותר מ-80 פליטים. אף אחד מהנפגעים לא נפגע באורח קשה: שניים סובלים מפציעות ברגליים אחרי שקפצו מהחלון כדי להימלט מהלהבות, ושלושה אחרים נפגעו משאיפת עשן.
גרמניה הודיעה היום כי תקציב בשנה הבאה 6.6 מיליארד אירו כדי לסייע למאות אלפי הפליטים המגיעים לתחומיה. הצעד סוכם
במהלך ישיבה של ממשלת הקואליציה בראשות אנגלה מרקל שהתכנסה אמש ונמשכה עד לשעת לילה מאוחרת. בישיבה סוכם גם על צעדים, שבמסגרתם יהיה קל יותר לגרש בחזרה מבקשי מקלט שבאים ממדינות המוגדרות "בטוחות" כמו מונטנגרו, קוסובו ואלבניה, כך שיתפנה מקום לפליטים מהמדינות שבהן מתחוללת כעת מלחמה של ממש.
מרקל אמרה בצהריים לכתבים בברלין כי גרמניה אינה יכולה להתמודד לבדה עם בעיית הפליטים. "עברנו סוף שבוע מרגש, לעתים אפילו עוצר נשימה", אמרה. היא הבטיחה שאלה שזקוקים להגנה יקבלו אותה, אבל אמרה גם כי אלה שאין להם סיכוי לקבל מקלט יצטרכו לחזור בהקדם לארצותיהם. היא הבהירה כי גרמניה אינה רוצה לשאת לבדה את כל נטל הפליטים: "גרמניה היא מדינה שרוצה לקלוט אנשים, אבל פליטים יכולים להיקלט בכל מדינות האיחוד האירופי באופן כזה שהם יוכלו למצוא מקלט ממלחמות אזרחים ומרדיפה".