מטבחי הגיהינום של יונתן רושפלד
קללות, צרחות, 19 שעות עבודה ברצף, פיטורים בסמס וטענות על הערות סקסיסטיות: פסק דין בתביעה של שפית לשעבר במסעדת עלמה חושף מה עובר על העובדים של השף ושופט הריאליטי המפורסם
בשנים האחרונות פתח רושפלד כמה מסעדות יוקרה בתל אביב: 2007-ב פתח את הרברט סמואל, שנתיים לאחר מכן את טאפאס בר, וב-2012 את עלמה. מאז 2009 הן נוהלו בשיתוף עם קבוצת עדיס לייף סטייל שבבעלות האחים עידית ועדי שטראוס, אך במאי השנה עזב רושפלד את השותפות. מעט אחר כך פתח את מסעדת ארוחת ערב, שזכתה לביקורת בגין המחירים הגבוהים, ובשבוע שעבר הודיע על סגירתה.
,'ש התובעת בתיק, תיארה בתצהיר איך רושפלד התעמר באחד השפים. ,'נ עובדת נוספת, טענה שרושפלד נהג דיבור קשה, סקסיסטי, מתנשא ומשפיל. ,'ע שעבדה במסעדות שלו שלוש שנים ופוטרה, תיארה תמונה קשה: "היחס מהממונים עליי ובמיוחד מרושפלד היה גרוע ביותר. זה כלל צעקות, וכל משפט שני היה קשור לחיי המין שלו. הוא הרבה לנבל את הפה ושיחות איתו היו מאוד לא נעימות בלשון המעטה." בית המשפט לא בדק את טענתה להערות סקסיסטיות, אך בעדותו הודה רושפלד עצמו שקילל עובדים: "אני בן אדם, והיו מקרים בחיי שצרחתי וקיללתי." כן התייחס למקרה שבו פיטר שף באחת ממסעדותיו בהודעת סמס. בחקירתו הנגדית נשאל על כך:
"נכון שאת השף שבחרת למסעדת עלמה פיטרת בהודעת טקסט, מהרגע להרגע."?
"מאוד יכול להיות."
"ככה, מהרגע להרגע."?
"נכון."
"למה."?
"כי יש לי אחריות לסועדים שלי, שיקבלו אוכל טוב בזמן קצוב, והוא לא עשה את העבודה כמו שצריך."
"נכון שפיטרת אותו ביום שישי."?
"יכול להיות. צריך להיות אוכל טוב בכל ימות השבוע."
"עולמי קרס עליי"
ש' מתארת את הלחץ במסעדת עלמה: "התחלתי 6-ב בבוקר כדי לטפל במיצים בבר (המסעדה משויכת למלון, אז צריך לטפל גם במטבח של האורחים), ועבדתי בהגשת ארוחות בוקר, צהריים וערב עד 1 בלילה. בעלמה לא היה מטבח, והיינו מכינים את המנות במסעדת 'טאפאס' הסמוכה. סוחבים הכול בקונטניירים כבדים, ומחזירים הכול בלילה למטבח של 'טאפאס'. הולכים עם עגלות מלאות, נכנסים דרך החניה ויורדים למטבח ללא חלונות. לא פעם ולא פעמיים אני ודני השף היינו נרדמים מול רושפלד בפגישות תדרוך מרוב עייפות.
"לאחר כמה שבועות דני פוטר ללא התרעה מוקדמת. הגיע לעבודה, ומיד רושפלד העיף אותו הביתה ואמר לו לא לחזור. באותו בוקר רושפלד אמר לי 'את יכולה לשכוח מדני'. ישר נלחצתי כי ידעתי שזה יום שישי, וגם כך אני לא עומדת בעומס. הרגשתי שעולמי קורס עליי. רושפלד בא ואמר לי 'זהו, העפתי את דני וזה המצב'. הוא תמיד זלזל בעומס. היו עוד טבחים אבל הם לא שרדו, עבדו כמה ימים ופוטרו. כשעבדתי לבד איבדתי קילוגרמים רבים ונפצעתי מרוב תשישות. כשדני פוטר, פניתי למנכ"ל עדיס, גיא בליס, ואמרתי לו שכוחותיי אוזלים. הבטיחו כל הזמן שיביאו עוד עובדים או יפחיתו משמרות אבל ההבטחות לא קוימו. כשהביאו שף חדש, עמית רז, כבר הייתי חצי בן אדם. אמרתי לרושפלד, 'החלום שלי כרגע בחיים הוא לישון, לא מעניין אותי כלום חוץ מלישון'.
"בתקופה הזו נחתכתי פעמיים. בפעם הראשונה חזרתי לעבוד למחרת. בחתך השני נחתי בבית, ועדיין הגעתי לבצע הזמנת מוצרים. הבנתי שזה עניין של זמן עד שאקרוס וביקשתי לעזוב. רושפלד ביקש שאשאר יותר מחודש. הסכמתי כי לא רציתי לפגוע באף אחד, למרות שזה עלה לי בבריאות נפשית ופיזית. אחרי תקופה ארוכה עזבתי את העבודה שבורה ורצוצה."
ש' מספרת שבשל הלחץ לא פגשה כמעט את בן זוגה דאז, שהגיע למסעדה כדי לראות אותה. גם הוא הגיש תצהיר ובו תיאר את לחץ העבודה שלה: "לאורך התקופה היא עבדה שעות לא סבירות. זה הגיע למצב שמשמרת של 10 שעות נחשבה מעט, וזה הגיע לשיא בעלמה, כשהיא הייתה עובדת, בלי הגזמה, 18-17 שעות ביום, ואני כדי לראות אותה הייתי בא למסעדה, היא הייתה יוצאת בלחץ לראות אותי 5 דקות, ורצה למטבח. פעם אחת באופן נדיר אספתי אותה בערב, ואחרי חצי שעה הבוס התקשר ואמר שמישהי לא מרגישה טוב, והיא חזרה לעבוד עד 1 בלילה.
"לש' לא הייתה ברירה אלא להיות עבד של המסעדה, כי לא הביאו לה שום כוח אדם. אם ש' לא הייתה מגיעה, המסעדה לא הייתה מתפקדת. בחודשים האחרונים היא רזתה ונפצעה כמה פעמים ברצף, והיינו הולכים למיון. ש' סיפרה שאימא שלה באה למסעדה לראות אותה והיא יצאה לשבת איתה, ואחרי כמה דקות חטפה מרושפלד צעקות, 'כנסי למטבח'. אני מכיר את ש' ויודע שהיא חרוצה, ואין לי ספק שהיא נוצלה. לא מבין איך קורה שעובדת נפצעה, רזתה והתמוטטה, ואף אחד לא עוצר את כדור השלג הזה."
80 אלף שקל פיצויים
ש' תיארה גם איך רושפלד נהג להחליט באימפולסיביות על שינוי תדיר בתפריטים: "לפעמים הוא היה מודיע שנשארים עם אותו תפריט של אתמול, אבל אף פעם לא ידענו מראש. כל יום היה הפתעה,
וצריך להתארגן לשינויים במטבח על בסיס יום-יומי. היינו צוחקים שאנחנו כמו בתוכנית ריאליטי שבה צריך להקים מסעדה תוך כמה שעות. לפעמים פעמיים ביום הוא שינה את התפריט בין צהריים לערב. ביום ההרצה הראשון הוא שינה לנו את כל התפריט אחרי שרוב הדברים כבר היו מוכנים. זו הייתה אמורה להיות מסעדה אסייתית, ובאותו יום, יום ההרצה הראשון, השתנה הקונספט לגמרי."
שופט בית הדין לעבודה בתל אביב, דורי ספיבק, קיבל חלקית את תביעתה של ,'ש וקבע שהיא קרסה תחת העומס, וכי תנאי עבודתה בחודשיה האחרונים בעלמה אכן הורעו משמעותית, ופסק לה פיצויים של יותר 80-מ אלף שקל, ושכר טרחה לעורך דין בסך 10,000 שקל. עוד קבע כי לעדותו של רושפלד לגבי תנאי עבודתה "אין לתת משקל משמעותי," ובחלקים מסוימים היא הייתה פשוט "לא נכונה." השופט קבע כי מעדותו התקבל הרושם שש' עבדה בהיקף שעות אדיר.