רעלת הריון: מתי יש סיבה לדאגה?
לא ברור מה גורם לרעלת הריון אך קיימים שלושה סימנים שעשוים להעיד על בעיה. הבשורה הטובה - זיהוי מוקדם וטיפול מתאים יסייעו בשמירה על בריאות האישה והעובר. מהם הסימנים, מה כולל הטיפול ועל איזו תזונה כדאי להקפיד?
רעלת הריון מתרחשת בכ-5%-3% מההריונות, לרוב לאחר שבוע 20, ועשויה לגרום לסכנה ממשית לאם ולעובר. הגורם לתופעה אינו ידוע, אך קיימים שלושה סימנים שעשויים להעיד על רעלת הריון – לחץ דם גבוה, חלבון בשתן ובצקות.
עוד על הריון:
רוצה ללדת תינוק בריא? הוויטמינים שמומלץ לך לקחת
10 מזונות שחשוב לאכול בהריון - בשביל התינוק
ביצוע מעקב במהלך ההריון אחרי שלושת סימנים אלו, יסייע לאבחון מוקדם וטיפול מהיר ברעלת, ובכך להגנה על חיי האם והעובר. כמו כן, ניתן לאתר נשים בסיכון לפתח רעלת היריון, כבר בשליש הראשון, ולהציע להן טיפול מונע, שכולל טיפול תרופתי וטיפול בתוספי תזונה.
זיהוי מוקדם
כיום ניתן לאתר כבר בשבועות 11-14 להריון נשים הנמצאות בסיכון לפתח רעלת הריון באמצעות בדיקת סקר שכוללת מדידת לחץ הדם ומשקל ההרה ושילוב של נתוני בדיקת דופלר למדידת זרימת הדם בעורקי הרחם ונתוני בדיקת דם לזיהוי רמת ההורמון PAPP-A. שכלול נתונים אלו עשוי לאתר כ-73% מהנשים ההרות שיפתחו רעלת הריון בשליש השלישי.
טיפול למניעת התפתחות רעלת הריון
היתרון הגדול בזיהוי מוקדם של הסיכון לפתח ברעלת הריון, הינו היכולת להתאים להרה טיפול מניעתי. מחקרים שבוצעו לאחרונה גילו קשר מעניין בין רמת הסידן לבין הסיכון לפתח רעלת הריון.
טיפולי המנע שקיימים כוללים:
1. נטילת מינון נמוך של אספירין לדילול הדם והורדת לחץ הדם (כפוף להמלצה רפואית פרטנית) נטילת תוסף תזונתי של סידן במינון גבוה של כ- 1.5 עד 2 גרם ביום, או השלמה תזונתית של סידן במינון זה נטילת מינון נמוך של אספירין לדילול הדם והורדת לחץ הדם (כפוף להמלצה רפואית פרטנית)
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
2. נטילת תוסף תזונתי של סידן במינון גבוה של כ-1.5 עד 2 גרם ביום, או השלמה תזונתית של סידן במינון זה. בשוק קיימים מספר תכשירים מתאימים ומומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.
3. שמירה על רמות סוכר בדם ומשקל גוף תקינים בהתאם להנחיות רפואיות מקובלות.
מנת הסידן המומלצת לנשים בהריון
הסידן ממאגרי האם עובר לעובר באופן קבוע במהלך ההריון, בכדי לתמוך בהתפתחות השלד והשיניים שלו. סידן זה יורד ממאגרי האם.
הממצאים מראים שנטילת תוסף סידן מתחילת ההריון והעלאת כמות הסידן החל מהחודש ה-20 להריון מקטינה את הסיכון לרעלת הריון ב-55% אצל כלל הנשים וב-78% אצל נשים בסיכון גבוה.
בהתאם לממצאי המחקרים האחרונים, ארגון הבריאות העולמי (WHO) והאיגוד הישראלי למיילדות ולגניקולוגיה, ממליצים על נטילת 1,000 מ"ג סידן ביום במהלך 20 השבועות הראשונים להריון. מהשבוע ה-20 והלאה,על פי המלצת ארגון הבריאות העולמי, מומלץ להגדיל את צריכת הסידן ל-1,500-2,000 מ"ג ביום.
את הסידן מומלץ לחלק לשלוש מנות ביום, בזמני הארוחות. כמו כן, בכדי לשפר את ספיגת הסידן בגוף מומלץ לצרוך תוסף סידן שמשלב גם ויטמין D. ויטמין D הינו הורמון חיוני, שמשפר את ספיגת הסידן בגוף ומומלץ גם לנשים בהריון וגם לתינוקות בשנת החיים הראשונה.
תזונה עשירה בסידן
בכדי להעלות את צריכת הסידן, מומלץ לשלב בתפריט מזונות בעלי תכולת סידן גבוהה, כגון:• טחינה משומשום מלא: 1,000 מ"ג סידן ב-100 גרם.
• סרדינים: 250 מ"ג סידן ב-2 סרדינים.
• גבינה צהובה: 800 מ"ג סידן ב-100 גרם.
• ירקות ירוקים (ברוקולי, פטרוזיליה וסלרי): כ-90-50 מ"ג סידן ב-100 גרם.
הריון - תמונה בכל יום:
הכותב הוא מנהל יחידת אולטרה-סאונד נשים, מרכז רפואי אסף הרופא, צריפין ויועץ מדעי לחברת "כצט"