כתום עולה: האם הגן הג'ינג'י בסכנת הכחדה?
חגית שוימר הסבירה באולפן ynet על הגן האחראי על צבע השיער הנדיר בבני אדם. מסתמן שהוא כאן כדי להשאר
שלשום (א') הסתיימו חגיגות העשור לפסטיבל הג'ינג'ים הבינלאומי, הנערך מידי שנה בסוף השבוע הראשון בספטמבר, בעיר ברדה שבהולנד. בניגוד למה שמנסים לומר לנו, פסטיבלים כאלה ימשיכו להתקיים עוד שנים רבות.
צילום: אלי סגל, ניצן דרור
שיער ג'ינג'י הוא צבע השיער הטבעי הנדיר ביותר בבני אדם, כאחוז אחד בלבד מבני האדם הם בעלי שיער ג'ינג'י. אולם בניגוד לסברה רווחת ולפרסומים שונים, הגן האחראי על התכונה אינו בסכנת הכחדה.
"שיער ג'ינג'י הוא לרוב תכונה רצסיבית. כלומר, הוא מופיע אצל אנשים שבשני העותקים של הדנ"א שלהם, גם בזה שירשו מאמא וגם בזה שירשו מאבא, יש שינוי קבוע באחד הגנים", מסבירה ד"ר חגית שוימר, מנהלת תחום מדעי הרפואה במשרד המדע, "מאחר והתכונה רציסבית, היא עשויה להסתתר. כלומר אנשים בעלי שיער כהה יכולים להיות נשאים של הגן הג'ינג'י מבלי לבטא אותו. מסיבה זו, הוא עשוי להיחבא ולבוא לידי ביטוי מידי כמה דורות, גם אם תנאי הסביבה לא יהיו לטובתו".
לדברי שוימר הסיכוי ששני הורים בעלי שיער כהה, הנושאים את הגן הג'ינג'י (אך אינם מבטאים אותו), יולידו ילד ג'ינג'י הוא 1 ל-4. לעומת זאת הסיכוי שהורה ג'ינג'י והורה עם שיער כהה שאינו נושא את הגן הג'ינג'י יולידו ילד ג'ינג'י הוא אפס. הסיכוי של הורה ג'ינג'י והורה בעל שיער כהה שנושא את הגן הג'ינג'י (אך לא מבטא אותו) להוליד ילד ג'ינג'י הוא 1 ל-2, ואילו הסיכוי של שני הורים ג'ינג'ים להוליד ילד ג'ינג'י הוא כמעט 100%.סקוטלנד היא המדינה בעלת אחוז הג'ינג'ים הגבוה בעולם, כ-13%. באירלנד השיעור השני בגודלו של ג'ינג'ים, כ-10%. בארצות הברית, ההערכה היא שלמעלה מ-2% הם בעלי שיער ג'ינג'י ולכן בה נמצאת אוכלוסיית הג'ינג'ים הגדולה בעולם, המוערכת בלמעלה מ-6 מיליון איש.
כתום עולה
צילום: shutterstock