משלחת ארה"ב למזרח התיכון: "ליברמן הוא הפחד הכי גדול של נתניהו"
מכתבי חשבון המייל של הילארי קליטון ממשיכים לעורר הדים. מרטין אינדיק הגיע ארצה עם תום ימי הקפאת הבנייה וחושף את הקשיים של האמריקאים עם ראש הממשלה ואת הזווית שלהם למצב הפוליטי בכנסת
כזכור, בשל לחצי ממשל אובמה לקדם את חידוש שיחות השלום, הסכימה ממשלת נתניהו השנייה להפסיק את הבנייה בהתנחלויות למשך עשרה חודשים. עם תום תקופת ההקפאה, הזמין נשיא הרשות הפלסטינית את נתניהו לפתוח בשיחות – בתנאי שישראל תאריך את ההקפאה למשך שלושה חודשים.
במסמך שפורסם, מתגלית התפיסה האמריקאית את ראש הממשלה בחמש השנים האחרונות. אינדיק, שהיה חבר במשלחת אמריקאית למזרח התיכון, פותח את המכתב שכותרתו "להתמודד עם נתניהו" במסקנה מובהקת אחת: "נתניהו נמצא בעמדה חזקה מבחינה פוליטית, עם קואליציה יציבה בצורה יוצאת דופן. אף אחד ממי ששוחחתי איתו לא האמין כי הממשלה תיפול אם הקפאת הבנייה תוארך". אינדיק מציין גם כי דן מרידור סיפר לו כי "מצביעי הליכוד נמצאים משמאל לח"כים שלהם כשזה מגיע לעשיית שלום".
כזכור, בזמנו, נתניהו אחז בקואליציה רחבה הרבה יותר מזו שיש לו כיום. לליכוד, שאז זכה ב-27 מנדטים, הצטרפו ישראל ביתנו (15), מפלגת העבודה (13), ש"ס בראשות אלי ישי (11), יהדות התורה(5) והבית היהודי (3) ומהאופוזיציה מאגפת מימין מפלגת "האיחוד הלאומי" עם 4 מנדטים.
>>עוד באתר ערוץ 20>>
לדברי אינדיק, שהצטרף ככל הנראה באופן חד פעמי למשלחת, הדאגה הפוליטית הראשונה של נתניהו אינה הליכוד – אלא ליברמן. "הוא רוצה לשמור עליו בתוך הממשלה למשך זמן ארוך ככל הניתן. הוא חושש שכשיצא יוכל לגייס את תמיכת אנשי הימין, כולל מהליכוד, שמתנגדים לתהליך השלום". תחושה זו קיבלה תוקף משנה ב-2013, אז מיהר נתניהו להחתים את שר החוץ לשעבר על ריצה משותפת לבחירות. אגב, בשנה זו מונה אינדיק על ידי ג'ון קרי לשליח ארה"ב למזרח התיכון.
מהמכתב עולה כי נתניהו איים על ליברמן בהקמת ממשלה חלופית עם "קדימה" בראשות לבני. "לדברי ציפי לבני, היא יכולה להביא את המפלגה שלה מיד – ונתניהו מוכן לעשות זאת ללא כל דרישה לרוטציה – ובלבד שביבי יהיה רציני בנוגע למו"מ לשלום".
אם שום דבר אחר לא עובד
"אם ביבי מתכוון לעשות עסק עם אבו מאזן, הוא יצטרך לעשות זאת במוקדם ולא במאוחר. ככל שהוא מחכה, המינוף שלו על ליברמן פוחת", כתב אינדיק..
אינדיק לועג לראש הממשלה ואומר כי "טקטיקת המשא ומתן של ביבי הפכה הבסה עצמית. הוא מאמין שהוא נושא ונותן גדול, שהוא מלהטט בבזאר המזרח התיכון. הוא מנפח את דרישותיו הרבה מעבר לכל דבר סביר באמונה שזה הוא הדרך הטובה ביותר להבטיח את המחיר הגבוה ביותר", כותב אינדיק.
לדברי שליח הנשיא למזרח התיכוון בשל ההתנהגות של נתניהו בזמן משא ומתן, מתבזבזת הרבה אנרגיה על "הבאתו למחיר סביר" ו"משפילה את השותף הפלסטיני למשא ומתן ומעלה ספקות לגבי רצינותו". אינדיק צופה כי תחת לחץ גדול מכל הצדדים, הוא יעשה את הוויתורים אך יאבד קרדיט בקרב שותפיו למשא ומתן. כמו כן, בנתניהו קיים "פחד תהומי מלהתגלות כפרייר מול אנשיו", כך אינדיק.
הוא גם ביקר את ניסיונו של נתניהו לחשוב מחוץ לקופסה והצעת "רעיונות יצירתיים". לדבריו, "הקופסה כבר מוגדרת היטב. כל ניסיון להרחיב את הפרמטרים רק מפיקים חוסר אמון בכוונותיו מצידם של הפלסטינים".
אינדיק מתמקד בפסיכולוגיה של רה"מ, ולא בפוליטיקה שמקיפה אותו, כי לדבריו – זהו המכשול לשלום. הוא מסביר כי נתניהו אמנם מודאג ממסע הדה-לגיטימציה כנגד ישראל ומודע מאוד לכך שהוא זקוק לנשיא אובמה על מנת להתמודד עם האיום האיראני. הוא גם מודאג מאוד מהשלטות של חמאס על ההנהגה הפלסטינית.
אינדיק המיואש נותן לקלינטון ארבע עצות מה לעשות במצב הנתון. "אין לי פתרון קסם למה שצריך להיות דבר מאוד מתסכל עבורך", הוא כותב.
ראשית, חבקי את נתניהו. "הוא עדיין חושב שאנחנו מנסים להפיל אותו", נתן אינדיק הד למחשבות נתניהו ואולי לאחת הסיבות שהובילו למתח העצום בין ירושלים ובין וושינגטון בשש השנים האחרונות. "אין תחליף לעבודה עמו, על אף התסכול הרב שנוצר מכך".
מטרת החיבוק היא לדחוק בו להתקדם ולא להיכנע לפחדים הפוליטיים "המוגזמים שלו, או לקבל את הדרישות המנופחות שלו".
שנית מציע אינדיק לגרום לנתניהו להבין כי טקטית המו"מ שלו אינה מועילה למטרותיו שלו, אלא מזיקה להן. "ממשל אובמה עשה הרבה בזמן האחרון כדי להדגיש את דאגתו לביטחון ישראל. זה אמור לקנות את אמינותו".
שלישית, יש להתייחס אליו כחבר ו"לצייר תמונה מציאותית של ההשלכות האסטרטגיות של טקטיקת המו"מ שלו, במיוחד במונחים של מה צפוי לקרות להנהגת הרשות".
"אם כל השאר נכשל", פותח אינדיק את עצתו הרביעית והאחרונה, היא להימנע מהאשמות כלשהן, ולחזור שוב ושוב על המחויבות על הצורך בפתרון מוסכם ובנכונות שני הצדדים בניסיון לגרום לזה לקרות, כשהם יהיו מוכנים.