שתף קטע נבחר

 

אל ניניו בפתח: העולם ממתין לסופה הגדולה

שריפות יערות, חום גבוה וסופות טייפון. זה מה שעל פי החזאים יתרחש בחודש דצמבר, אז תתרחש תופעת ה"אל ניניו" שבמרכזה היפוך טמפרטורת המים. ואיך זה ישפיע על ישראל? פרופ' חיים קוטיאל מסביר

 

טמפרטורת המים גבוהה מעל הממוצע    (צילום : עידו בקר, אורי דוידוביץ וניצן דרור)

טמפרטורת המים גבוהה מעל הממוצע    (צילום : עידו בקר, אורי דוידוביץ וניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

האם בחודש דצמבר הקרוב נחזה באחת הסופות החזקות אי פעם? על פי טמפרטורת המים באוקיינוס השקט, זה בהחלט הולך לקרות. הסופה תשפיע על חלקים נרחבים ברחבי הגלובוס. "לפי כל הסימנים המקדימים הטמפרטורות כבר היום, כשלושה חודשים לפני שיא התופעה, גבוהות ב-5-4 מעלות מעל הממוצע לעונה הזאת ומכאן הצפי שזה יהיה בהחלט אחד מאירועי האל ניניו החזקים ביותר", אומר ל-ynet פרופ' חיים קוטיאל, מומחה לשינוי אקלים באוניברסיטת חיפה.

 

לתופעה המסעירה קוראים "אל ניניו" והיא מהווה את שיאה של התהפכות טמפרטורת המים. "בדרך כלל באוקיינוס השקט ישנה זרימה גם של מים גם של אוויר מחופי דרום אמריקה לכיוון אוסטרליה", מסביר פרופ' קוטיאל. "המים באזור דרום אמריקה קרים יותר, ובחופי אוסטרליה חמים. כתוצאה מכך יש התאדות רבה באזור אוסטרליה, והרבה מאוד משקעים, אך בדרום אמריקה יבש. אחת לכמה שנים התמונה מתהפכת - המים באזור דרום אמריקה ליד חופי פרו ואקוודור מתחממים מאוד בשיעור של 4-3 מעלות, לפעמים 5 מעלות. כתוצאה מכך, כל הזרימה מתהפכת והיא הופכת מאוסטרליה לכיוון אמריקה".

תופעת "אל ניניו" כפי שהתרחשה בשנת 1998 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
תופעת "אל ניניו" כפי שהתרחשה בשנת 1998(צילום: MCT)
נשמע שזה יכול להשפיע על אזורים נרחבים ברחבי הגלובוס.

"אכן. צריך לזכור שאנחנו מדברים על עשרות מיליונים של קילומטרים מרובעים של אוקיינוס שהטמפרטורות בו עולות בשיעור של כמה מעלות. זה מגדיל מאוד את מאגר החום ולכן ההשלכות של האל ניניו הן הרבה מעבר לאזור הצר שבין חופי דרום אמריקה לחופי אוסטרליה וההשלכות ניכרות בחלקים נרחבים מאוד של כדור הארץ".

 

הצפי הוא שמדובר יהיה באחד מאירועי האל ניניו החזקים ביותר. כבר היו בעבר אירועים שהתחילו כעוצמתיים ודעכו די מהר אולם על פי התחזית של השירות המטאורולוגי האוסטרלי, האל ניניו הזה יגיע לשיאו בחודש דצמבר ואכן יהיה אחד החזקים ביותר אם לא החזק ביותר שנרשם, אבל הוא ייחלש תוך שלושה חודשים במידה רבה.

 

שיטפונות צפויים בדרום אמריקה, וכן סחף קרקעות שיסב נזקים לחקלאות. במקביל התופעה עלולה לגרור בצורות, שריפות יער, חום כבד באזור אוסטרליה ודרום מזרח אסיה וכן מספר

סופות טייפון גבוה מהממוצע באוקיינוס השקט בגלל מאגר החום הגדול מאוד. לעומת זאת, באוקיינוס האטלנטי בשנות אל ניניו מספר ההוריקנים קטן.

 

ומה יקרה באזור שלנו? "בדרך כלל שנות אל ניניו באזור אירופה הן קרות יותר", מסביר קוטיאל. "באירועי אל ניניו החזקים, שני החזקים שהיו, 83-82 ו-98-97, כמות המשקעים בארץ הייתה גבוהה מהממוצע, אבל צריך לזכור גם שכל אירוע אל ניניו אינו דומה לקודמיו וכל אחד מאפיין בעצמו ולכן מאוד ייתכן שאנחנו נראה תופעות קצת שונות ממה שחווינו בעבר". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים