יום הכיפורים החילוני
יום כיפור הוא יום צומת שדורש אומץ בין שונים שווים. רב חילוני הומניסטי יעניק חוויית לימוד וטקס המבוסס על הקניית יידע וכלים לאִתגור הבחירה המשכילה והחופשית שלכם
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
כל מה שרציתם לדעת על יום הכיפורים - בעמוד מיוחד
מתי נכנס יום כיפור - ומתי יוצא הצום?
המשנה חזתה את המציאות הישראלית העכשווית כשכנתה את יום כיפור "יום טוב" ואפילו העמידה אותו בראש ה"ימים הטובים" יחד עם "יום האהבה", שנאמר: "אמר רבן שמעון בן גמליאל: לא היו ימים טובים לישראל כחמישה-עשר באב וכיום הכיפורים".
סליחות שבאות מאומץ
כאז כן היום. יום כיפור החילוני הוא יום טוב יום משמעותי, יום בחירה – יום ה"צומת", והנה מספר דוגמאות של עשייה רבנית חילונית ישראלית ביום כיפור: אומרת הרב רעות המר: "הייתי מציעה להתייחס ליום כיפור כאל יום של בחירה, וכדי לבחור באמת צריך לדמיין. לדמיין את עצמי טובה יותר. להזמין אחרים לדמיין יחדיו עתיד טוב יותר... להזמין עצמנו להתכוונן (כמו שמכוונים כלי נגינה), להתמקד. לבחור לסלוח, לבחור בחמלה, בהבנה. לבחור להשליך: להיפרד מקנאה, נטירה וכעס".
לזה צריך באמת סליחות שבאות מתוך אחריות ואומץ. במקום ערפל אני רוצה להציע "צומת". הרב המר אומרת כי ביום כיפור ניתן לראות "צומת חשוכה שאנו נמצאים בה". והיא אכן כזו, אם מתבוננים במציאות הקשה של ריבויי הגזענות, ההקצנה הביטחונית, הקיטוב החברתי והפערים הכלכליים.
אבל אם תהיו אמיצים, תוכלו לכוון מאמץ לתמורה, על כן ראו זאת כ"יום טוב" של בחירה, חשבון נפש, יכולת לעצור, להביט על הדרך שכבר עשינו - ולבחור את הדרך שבה נמשיך לשנה הבאה.
יש עוד דרכים לציין את היום
יום כיפור החילוני הוא יום משמעותי וחווייתי לרבים. יש בידינו היכולת ללמוד ולהשכיל בעזרת רבנים חילונים המצמיחים הגות ועשייה הומניסטית חילונית, המתאימה לאורח חיים ערכי, חילוני, ציוני בישראל. בדומה למהלך שחז"ל עשו בציבור היהודי, כשהנגישו את התורה והתפילות בארמית ויוונית שהיו שגורות בפי העם, ולא רק בעברית שנחשבה גם אז לשפת הקודש. רבנים חילוניים בישראל מנגישים את התרבות היהודית גם ביום כיפור, בטקסי חג ולימוד שמחים ומשמעותיים.
כותב הרב פרופ' יאיר ליפשיץ במאמרו "הפשע שהביא לעולם את יום כיפור", שמוקד החג הוא היכולת שלנו לעשות חשבון נפש, ועיקרו בירור אמיץ במקומות הכי מפחידים. "המירמה הנבזית של בני יעקב הביאה לעולם את יום כיפור, הלו הוא יום העצב והאבל השנתי על העוול האנושי שאנו מעוללים לאחינו, אחיותינו, אבותינו, אמהותינו, ילדינו ובני או בנות הזוג שלנו".
בהזמנה לאירוע יום כיפור כותב הרב החילוני אורן יהישלום: "ערב משמעותי של שיח על חשבון נפש, סליחה וכפרה בתרבות ישראל, אז והיום. כפי שכבר נאמר כמה פעמים בעבר - חשבון נפש איננו יום אחד בשנה, אבל ביום הכיפורים יש לנו הזדמנות לעצירה ולהתבוננות במושגים האלה, ובמשמעותם עבורנו כיום".
הרב יהישלום מתאר גם את הלימוד שיקרה למחרת, בסוגיות ריבונות האדם, אחריותו למעשיו והדרך לתיקון – לאור משנתו של רמב"ם.
יום צום? יום צומת
יש דוגמאות רבות נוספות לאירועי שירה, שמחה והתבוננות עצמית. חלק משמעותי מהמפכה החילונית היה השחרור מהסבל והעינוי כשאיפה. כלומר, קידוש הסבל כחלק מהכנה לחיי נצח מאושרים בזכות הדת, כבר לא נחשב ראוי כתקווה.
המהפכה החילונית טענה, כפי שניסח זאת ג'פרסון, ש"הזכות לחתירה לאושר" צריכה להיות זכות בסיסית לגיטימית בעולם הזה. הומניזם חילוני איננו אגואיזם מתנשא. להיפך, במקום לטעון שרק מעטים זכותם להיות מאושרים כי הם צדיקים, ו / או נבחרים, באה גישת היהדות כתרבות וטוענת כי יהדות היא מגוונת ופלורליסטית, ולכל גישה יש זכות קיום. החילונים טוענים כי היהדות היא אנקלוסיבית ולא אקסקלוסיבית. היא מחברת בין שונים ושווים. היהדות כתרבות צנועה, כי כולם שווים ולגיטימיים.
על כן צודקת הרב המר: יום כיפור הוא יום צומת שדורש אומץ בין שונים שווים. רב חילוני הומניסטי יעניק חוויית לימוד וטקס המבוסס על הקניית יידע וכלים לאִתגור הבחירה המשכילה והחופשית שלכם.
כך למשל, בוחר הרב אבי פסקל לערוך טקס יום כיפור המשלב ציטוט זה של הרב המר עם ציטוט מהרב שרווין ווין ז"ל, הרב החילוני הראשון:
"יום הדין, יום הכיפורים, הוא היום שבו אנו מרגישים את כל הקשרים החיוניים שלנו... אנו חשים בתוכנו את המשפחה והחברים, בלי להזכיר לעצמנו שאנו נאבקים עימם לעיתים. אנו חשים קשר לכל האנשים היוצרים את מהותנו... חולקים אנו אותו ייעוד זה עם זה, ועם עוד כמה מיליוני בני אדם. אנחנו לא בוחרים להיות יהודים. אנו מגלים את יהדותנו".
יש אנשים הצמים ביום כיפור. אבל אני מזמינה את כולכם לראות בו יום צומת. שימו לב שבמעשיכם לא תפגעו באחרים, בררו לעצמכם במה אתם מאמינים, אמרו זאת בקול ברור ובוטח - ותעשו מה שאתם אומרים. שיהיה לכם חג יהודי הומניסטי חילוני, משמעותי ושמח.
- הרב סיון מס היא יו"ר "יהדות חילונית" ודיקן "תמורה" - יהדות ישראלית