שתף קטע נבחר

התורה מבטיחה תשובתנו התקבלה

דבר תורה לפרשת האזינו

אנו נמצאים בסיכומו של שבוע מיוחד, שבוע שבו חווינו את ימי השיא של תהליך התשובה שהחל בראש חודש אלול, ועד ליום הקדוש ביותר בשנה, יום כיפור. עכשיו, אחרי יום כיפור, אנחנו באמת יכולים לגשת מתוך שמחה עצומה לקראת הימים הנפלאים של חג הסוכות ושמחת תורה.

 

אבל רק רגע, מי אמר שבאמת התקבלה תשובתנו? איך אנחנו כל-כך בטוחים שה' נענה לבקשת סליחתנו?

 

השבת, אנו נקרא בבית הכנסת את פרשת 'האזינו'. פרשה זו מפורסמת מאוד בשל הסגולות הטמונות בה. ובהקשר הזה ישנו סיפור מדהים:

 

אחד מדמויות ההוד של העם היהודי בראשית האלף האחרון, הוא רבנו משה בן נחמן, הידוע בכינויו הרמב"ן. לרמב"ן היו תלמידים רבים ששתו בצמא את דבריו, והשקו ממנה גם לאחרים. באחת השנים, ארע מאורע מסעיר: אחד מגדולי תלמידיו, רבי אבנר שמו, עזב את הישיבה ויצא לתרבות רעה. הודות לכישרונותיו הוא השתלב בחברה המקומית ורכש לו קשרים עם צמרת השלטון, עד שנעשה לאדם חשוב מאוד.

 

הגיע יום כיפור, ואותו אבנר שלח לקרוא אליו את רבו לשעבר, הרמב"ן. אמנם הרמב"ן היה אז בעיצומן של תפילות היום הקדוש, אך כנראה מתוך רצון להשיב את התלמיד לדרך הישר, נענה הרמב"ן לקריאה. כאשר נפגשו השניים, הביא אבנר חזיר, הרג וצלה אותו לעיני רבו, ואכל אותו בעיצומו של יום הכיפורים.

 

הוא פונה לרמב"ן ושואל אותו: נו, אמור לי, כמה עבירות של כרת עשיתי עכשיו? הרמב"ן נענה בכאב ואמר לו, ארבע. אבנר מצידו החל להתווכח עם הרמב"ן ולהוכיח לו שהוא עשה חמש עבירות. בשלב מסוים הרמב"ן הסכים לדבריו, ואז פנה אליו ושאל אותו מלב כואב: מה קרה שכך עזבת את דרך ה'?!

 

תשובתו של אבנר הייתה מפתיעה ביותר: אתה אשם! אתה לימדת אותנו שכל מה שיש בעולם וכל מה שקורה בעולם, רמוז בפרשת האזינו. וזה הרי דבר בלתי אפשרי, לכן עזבתי.

 

אומר לו הרמב"ן, אכן, כך אמרתי, ואני עדיין עומד בדבריי. בבקשה, שאל אותי על דבר מסוים ואראה לך כיצד הוא רמוז בפרשת האזינו.

 

אבנר ביקש מהרמב"ן שיראה לו היכן הוא עצמו רמוז בפרשה. מסופר שבשלב זה פנה הרמב"ן הצידה והתפלל, ולאחר משך זמן פנה לאבנר ואמר:

 

בפרשת האזינו כתוב: "אמרתי אפאיהם, אשביתה מאנוש זכרם". אם תיקח את האות השלישית מכל מילה, התוצאה תהיה – ר' אבנר (ר' = רבי).

 

אבנר נבהל מאוד, ושאל את רבו האם יש לו עוד אפשרות לשוב בתשובה. הרמב"ן ענה לו: ודאי, תמיד אפשר לשוב בתשובה, עליך לקיים את הנאמר בפסוק הזה: אשביתה מאנוש זכרם. מסופר שאבנר עלה על ספינה, נעלם ולא נודעו עקבותיו.

 

את הסיפור הזה סיפר הרבי מליובאוויטש, והוסיף: רואים כאן דבר מעניין מאוד. אותו אבנר הרי הגיע למצב רוחני שפל מאוד, ועם זאת, שמו מרומז בתורה בהקדמת האות ר', שפירושה 'רבי'! הסיבה לכך היא, כיון שכוח התשובה הוא עד כדי כך, שהתורה מבטיחה שה' יקבל את תשובתו של כל יהודי, ללא הבדל מאיזה מצב שפל הוא הגיע, עד שייקרא בשם 'רבי'.

 

כאשר אנו עומדים בפרשת האזינו, לאחר יום כיפור, עלינו להיות בתנועה נפשית של שמחה עצומה על כך שה' בוודאי קיבל את תשובתנו, ונענה לבקשת סליחתנו, והרי אנו רצויים ואהובים לפניו יותר מאי-פעם.

 

שבת שלום

 

לעילוי נשמת אליהו ז"ל בן צבי, ליום השנה לפטירתו - ערב יום הכיפורים

 

כניסת השבת: 18:30

יציאת השבת: 19:27

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים