שתף קטע נבחר

פריצת דרך: מדענים פיתחו שבב אלקטרוני המחזיר זיכרון

חוקרים אמריקנים פיתחו שתל העוקף את איזור הזיכרון הפגוע במוח, ומאפשר מעבר תקין של אותות חשמליים, וחזרה של הזיכרון. התקווה: השבת הזיכרון לפגועי ראש ולחולי אלצהיימר

העתיד כבר כאן: חוקרים אמריקנים הצליחו לפתח שתל המסייע "להטעין" מחדש את הזכרונות במוח. התקווה היא שהשתל יסייע לחולי אלצהיימר ופגועי מוח, שאינם יכולים לזכור את עברם. הפיתוח הוצג בכנס הנדסה רפואית וביולוגית שנערך לאחרונה במילאנו.

 

קראו על עוד המצאות פורצות דרך בבריאות:

בדיקה שמראה אם הסרטן חזר לפני שהגידול נראה

פותח חיסון נגד הזיהום השכיח ביותר בבתי"ח

סורק שמגלה פגיעות ראש - בלי שום קרינה

 

השתל אמור לעקוף את חלק הפגוע במוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השתל אמור לעקוף את חלק הפגוע במוח(צילום: shutterstock)

 

השתל פותח במשך למעלה מעשר שנים, בידי מדעני אוניברסיטת סאות'רן קליפורניה בשיתוף עם המרכז הרפואי הבפטיסטי ווייק פורסט, וממומן על ידי סוכנות המחקר של הצבא האמריקני, המתעניינת בפיתוח דרכים חדשים לשקם חיילים פגועי ראש.

 

איך זה עובד?

הפיתוח מבוסס על אלגוריתם ממוחשב המחקה את האותות החשמליים במוח המתורגמים לכדי זכרונות באמצעות אלקטרודות, מה שמאפשר לעקוף את האיזור המוחי הפגוע כך ו"להטעין" את הזכרונות מחדש. השתל נבדק בחולדות וקופים, ותפקד היטב.

 

החוקרים כבר החלו ניסויים בבני אדם, כאשר תשעה חולי אפילפסיה עברו השתלה של אלקטרודות במרכז הזיכרון המוחי - ההיפוקמפוס. כעת מתכוונים החוקרים להרחיב את הניסויים בבני אדם, בתקווה שהשתל יביא למהפיכה בטיפול באובדן הזיכרון.

 

"זה כמו לתרגם מספרדית לצרפתית, מבלי להבין אף אחת מהשפות", הסביר ראש צוות החוקרים, טד ברגר. החוקרים מקווים, שהשתל יוכל לסייע בסופו של דבר לחולים הסובלים ממחלות ניוון מוחי, כמו אלצהיימר, כך שהוא יוכל "לגשר" על ההפרעה באיתות החשמלי ממרכז הזיכרון במוח, ההיפוקמפוס. התוצאה תהיה, כך הם מקווים, זרימה תקינה של הזיכרון.

 

אלצהיימר: מתחיל באובדן זיכרון ומסתיים במוות

אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה ברמות שונות. כ-70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככלל, ככל שעולה תוחלת החיים, גדלה שכיחותה של המחלה, שפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים מכל הגזעים ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות.

 

אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעיתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.

 

השלב הראשון של המחלה, שנמשך שנתיים עד ארבע שנים, כולל שיכחה של שמות מוכרים מהיומיום, שיכחה של שמות חפצים פשוטים ושיכחה של שמות חברי משפחה וחברים קרובים. בהמשך מופיעים איבוד עניין בפעילויות חברתיות ובתחביבים ופגיעה ביכולת השיפוט.

 

בשלב השני, שנמשך שנתיים עד שמונה שנים, מתקשה החולה לזהות אנשים שהוא מכיר כמו חברים וקרובי משפחה, הוא לא מצליח לזכור כיצד לסיים מטלות יומיות פשוטות כמו מקלחת וצחצוח שיניים, הוא מגלה בלבול ודאגה גוברים וסובל מהזיות ומנדודי שינה.

 

בשלב השלישי והמתקדם של המחלה, שנמשך שנה עד שלוש שנים, החולה כבר לא מזהה את בני משפחתו הקרובים, מתקשה באכילה, לא מבין משמעות של מילים ולא מסוגל להתלבש, להתרחץ או לשלוט על סוגריו.

 

אבחון המחלה נעשה במרפאת זיכרון על ידי רופא נוירולוג שבוחן את התגובות לפעילויות היומיום, כמו איבוד היכולת לנהל את ענייני הכלכלה השוטפים (חשבון בנק, תשלום חשבונות), איבוד ההחלטות והסתמכות מוחלטת על אחרים ("תבחר אתה בשבילי"), חזרה על אותה שאלה שוב ושוב במהלך שיחה, איבוד עניין בתחביבים ובעיסוקים שהביאו להנאה בעבר ומידת הפגיעה בזיכרון.

 

נכון להיום, הטיפול המקובל באלצהיימר הוא בתרופות שמעכבות את פירוק המעביר העצבי אצטיל כולין במוח. התרופות מעלות את הריכוז והקשב של החולה, שהופך ליותר מחובר לסביבה, אבל משפיעות פחות על הזיכרון. הן עוצרות את תהליך ההידרדרות, אך לא מונעת את המחלה.

 

עם זאת, בחברת תרופות מדווחים על התקדמות בפיתוח תרופה, המיועדת למנוע את הידרדרות המחלה. צפו:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הפיתוח כולל כמה אלקטרודות בתוכו ומבוסס על אלגוריתם ממוחשב
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים