מחקר קבע: התמכרות לשופינג היא בעיה נפשית - כך תדע אם אתה מכור
לא יכולים להפסיק לגהץ את האשראי? זו כבר לא סתם בעיית התנהגות, אלא הפרעה נפשית: כך טוענים חוקרים מאוניברסיטת ברגן בנורבגיה, שאף בנו שאלון מיוחד שנועד לקבוע קריטריונים לאבחון ההפרעה וחומרתה
שופינג ללא הפסקה. חוקרים בנורבגיה בנו לראשונה שאלון המאבחן התמכרות לשופינג. החוקר הראשי: "הקניות באינטרנט החמירו את הבעיה, רק חמישית מהמכורים מאובחנים". מומחה ישראלי: אין ספק שמדובר בהפרעה פסיכיאטרית, אך לעתים בבסיסה – הפרעות פסיכיאטריות אחרות.
החוקרים בדקו 23,537 משתתפים, ופרסמו את תוצאות המבדקים בכתב העת Frontiers in Psychology. החוקרים גילו שנשים נוטות להתמכרות לשופינג יותר מגברים. עוד בסיכון גבוה להתמכרות נמצאו אנשים נוירוטיים או מוחצנים. אנשים הסובלים מהפרעות חרדה דיכאון והערכה עצמית ירודה נטו גם הם להתמכר לקניות.
קיראו עוד על הסכנה בהתמכרויות
מהי התמכרות, איך לזהות אותה ולטפל בה
התמכרות לאינטרנט - הפרעה נפשית רשמית
האם גם אתם מכורים לשופינג? ענו על השאלות וגלו:
1. אתם חושבים על קניות כל הזמן.
2. אתם קונים דברים כדי לשפר את מצב הרוח.
3. הקניות שלכם מפריעות לסדר היום או למחוייבויות שלכם.
4. אתם קונים יותר ויותר כדי להגיע לאותו סיפוק כמו בקניות הקודמות.
5. החלטתם לקנות פחות, אך עדיין לא הצלחתם לעשות זאת.
6. אתם מרגישים רע אם משום מה לא הצלחתם לערוך קניות.
7. הקניות המרובות שלכם משפיעים לרעה על בריאותכם או מצב רוחכם.
אם השבתם בחיוב על לפחות 4 מתוך 7 השאלות, ייתכן שאתם סובלים מהתמכרות לקניות.
הקניות ברשת החמירו את התופעה
עורך המחקר, ד"ר אליאס אבוג'וד, פסיכיאטר מאוניברסיטת סטנפורד, הסביר כי הקניות ברשת רק החמירו את תופעת ההתמכרות לקניות: "השיווק באינטרנט הופך יותר ויותר מתוחכם ומפיל ברשת עוד ועוד אנשים, מה שהחמיר את תופעת ההתמכרות לשופינג".בעוד שתופעת ההתמכרות כבר הוכרה בספרות הרפואית כבר במאה הקודמת, הרי שעדיין אין הגדרה מדויקת לאבחנה הזו, לא קיימים קריטריונים ספציפיים לאבחונה וכתוצאה מכך רק בודדים מהמכורים - אכן מטופלים.
"התמכרות לקניות עדיין לא רשומה כאבחנה פסיכיאטרית מוסדרת, אך אנו רואים יותר ויותר אנשים ובני משפחה שפונים בשל כך", מסביר הפסיכיאטר ד"ר שאולי לב-רן, מנהל המרפאה להתמכרויות במרכז הרפואי שיבא, "אנשים מדווחים על הוצאות מאוד גבוהות ביחס להכנסה, שימוש בחשבונות בנק נפרדים, כרטיסי אשראי שהמשפחה לא ידעה עליהם, שימוש בכספים של החברה, או בילוי זמן רב במרכזי קניות".
הוא מוסיף ואומר כי פעמים רבות האדם מתאר קניות אחרות ממה שתכנן. "הוא הלך לקנות סווטשירט, וחזר עם כמה זוגות נעליים, או שנכנס לאתר קניות במזרח הרחוק ורכש 20 כיסויים לסלולרי כדי לתת סיפוק קצר מועד. מקרים כאלה, מתלווים לעתים למצוקה נפשית גדולה וכדי להתגבר עליה, האדם רץ ומבצע קניות, שאחרת יופיעו תסמיני גמילה שיתבטאו בירידה במצב הרוח, באי שקט והפרעות בשינה".
לדברי ד"ר לב-רן, לא קיים טיפול ספציפי להתמכרות לקניות, אולם פעמים רבות ההתמכרות הזו נובעת מהפרעה נפשית אחרת: "בבסיס ההתמכרות עומדת פעמים רבות הפרעה דכאונית, הפרעות חרדה, אובססיביות, או הפרעות קשב וריכוז.
"לכן האיבחון הנכון הוא חשוב, לאחריו ניתן להתחיל בטיפול תרופתי והתנהגותי להפרעה הפסיכיאטרית המתלווה. אם המדובר רק בהתמכרות לקניות, הטיפול הפסיכולוג יתמקד בשינויי דפוסי חשיבה, הקניית כלים התנהגותיים חלופים והתערבות משפחתית בהתאם לצורך".
האם אנחנו מכורים להתמכרות? צפו