סאטירה או הסתה? סערה עקב 'מרקל המוסלמית'
מגזין פוליטי בטלוויזיה הגרמנית הציג תמונה של הקנצלרית בלבוש מוסלמי כרקע לדיון על משבר הפליטים. הצופים זעמו: "זו תעמולה שמעודדת איסלאמופוביה". מגיש התוכנית: "זו סאטירה. הרעיון הוא להתריס"
תמונה של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, בלבוש מוסלמי מסורתי עוררה אתמול (יום ג') סערה בגרמניה. רשת הטלוויזיה הגרמנית ADR הוצפה בתלונות לאחר שהציגה תמונת פוטושופ של מרקל עוטה צ'דור, לבוש מוסלמי המזוהה בעיקר עם איראן, על רקע הרייכסטאג וצריחי מסגדים פזורים מאחור. הערוץ, שהוא תאגיד השידור הציבורי האזורי במדינה, מסר בתגובה כי מדובר בסאטירה ודחה כל טענה להסתה.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
התמונה הפרובוקטיבית הוצגה במהלך קטע בתוכנית "דיווח מברלין" על משבר הפליטים, ושימשה כרקע לדיון על נושא מכסות המהגרים באירופה. מגיש התוכנית, מגזין פוליטי המשלב תכנים מקומיים ובינלאומיים, טען כי התמונה הוצגה למען אפקט סאטירי. אבל צופים רבים האשימו את עורכי ומפיקי התוכנית באיסלאמובופיה, ואמרו כי הם מעוררים דעות אנטי-מוסלמיות באופן מכוון.צופים רבים הלינו שהתמונה, שכבר קיבלה את השם "מרקה", מזכירה תמונות המתנוססות בפוסטרים של תנועת "פגידה" ("פטריוטים גרמנים נגד האיסלאמיזציה של המערב") שמוחה נגד מהגרים מוסלמים ונגד איסלאמיזציה בגרמניה באופן כללי.
"זוהי לא עיתונות בונה. אוף!" כתב אחד הצופים בעמוד הפייסבוק של התוכנית. "הלך הרוח משתנה בגלל לשון הרע ותעמולה מסוג זה. אז כן, זה נכון: שילוב לא יכול להצליח".
מגיש התוכנית הגן על השימוש בתמונה. "כמובן שזה גם היה חלק מפיסת האמנות הזו – להתריס ולהקצין דעות", מסר בתגובה רשמית. "אנחנו רואים את הייצוג הסאטירי הזה כעולה בקנה אחד עם הערכים העיתונאיים שלנו. אנחנו דוחים כל רמיזה לכך שאנחנו פועלים תחת תעמולה איסלאמופובית".
מהפקת התוכנית נמסר לכלי תקשורת בגרמניה: "אנחנו מרוצים מהביקורת הרבה כלפי הגרפיקה שהצגנו ומאוד מצטערים שחלק לא הסכימו עם דעותינו על הקנצלרית או שהבינו את דעותינו לא נכון".
התמיכה הגדולה במרקל נמשכת גם כשהיא מתקרבת לשנתה העשירית כקנצלרית. במהלך הקיץ ספגה מרקל ביקורת בגרמניה כשהיססה לטפל במשבר, בזמן שחלק מהגרמנים סייעו לפליטים ומקלטים הותקפו. אך הקנצלרית אמרה לאחרונה כי לגרמניה, שהאוכלוסייה שלה מידלדלת, יש מה להרוויח משילוב הפליטים בחברה. "אם נעשה את זה כמו שצריך זה יוביל ליותר הזדמנויות מסיכונים", אמרה. היא הוסיפה שלא תגלה סובלנות ל"חברות מקבילות" של מהגרים שמתנגדים לאינטגרציה, ועודדה נשים שמגיעות ללמוד גרמנית יחד עם הילדים שלהן.
עם זאת, בשבוע האחרון החלו להירשם סדקים בתמיכה במרקל. שני סקרים שפורסמו בשבוע שעבר מצביעים על שינוי בהלך הרוח של גרמניה. בסקר של "דר שפיגל" אמרו 63% מהנשאלים כי היא צריכה "להיות בעלת תפקיד משמעותי גם בעתיד", לעומת 68 אחוזים שחשבו כך לפני שלושה חודשים. "המחויבות החזקה של מרקל לפליטים לא נתקלת בתמיכה רבה", נרשם ב"דר שפיגל". בסקר של ערוץ ZDF, שדירג את התמיכה במרקל בסקאלה של 5- עד 5, ירדה התמיכה בקנצלרית בתוך שבועיים מ-2.4 ל-1.9. לפי הסקר 43% לא מסכימים עם מדיניותה של מרקל בנושא הפליטים.
גרמניה מצפה שעד סוף השנה יגיעו אליה לפחות 800 אלף מהגרים ופליטים, ובמדינה תוהים איך הם יצליחו להשתלב. בינתיים ממשיכות תקיפות נגד מתנדבים ופליטים, והפגנות של הימין הקיצוני נגד הגעת הפליטים לגרמניה, ובמדינה מדווחים על יותר מ-400 תקיפות נגד מתנדבים ופליטים מתחילת השנה.