כאב מפרקים: למה זה קורה, מה הטיפול ומתי צריך לנתח
רובנו נסבול במהלך חיינו מכאבים באחד המפרקים או יותר. ישנן סיבות שונות העלולות לגרום לכאבי מפרקים, והטיפולים המקובלים מותאמים לסוג הבעיה ולמידת הסבל של המטופל
מליוני אנשים ברחבי העולם סובלים מכאבי מפרקים ( Arthritis or Arthralgia), וזוהי אחת מהתלונות הרפואיות השכיחות ביותר. גופי בריאות מבחינים בין ההגדרות הלועזיות השונות ככאבי מפרקים ממקור דלקתי וכאבי מפרקים ממקור לא דלקתי.
המושג כאבי מפרקים מתייחס לכל כאב המופיע במפרק (נקודת חיבור בין שתי עצמות), כאב יכול להופיע במפרקים קטנים לדוגמה כפות ידיים, מפרקים גדולים לדוגמה בברכיים וגם במפרקים הבינחוליתיים, למשל בגב.
קראו עוד על בעיות מפרקים:
כאבי ברכיים: הטיפולים היעילים - והסיכונים
החלפת מפרקים חוזרת: כל הסיבות והטיפולים
דלקת מפרקים: אבחון מוקדם יכול להציל חיים
מהו הסיבות לכאבי מפרקים?
קיימים גורמים רבים לכאבי מפרקים, החל ממצבים שכיחים כגון פגיעות שימוש יתר לאחר פעילות גופנית ועד מחלות מערכתיות הפוגעות במפרקים רבים למשל דלקת מפרקים ראומטית.
ניתן לחלק את הגורמים למספר קבוצות: פציעות שימוש יתר, מחלות ניווניות (אוסטיאוארטריטיס) ומחלות דלקתיות מערכתיות. כמו כן קיימות עוד מחלות רבות שיכולות לגרום לכאבי מפרקים, חלקן ללא גורם ברור, לדוגמה פיברומיאלגיה.
פגיעה במפרק ממקור חבלה, שחיקה, מחלה סיסטמית וכו', גורמים לרוב להיווצרות תהליך דלקתי בתוך הנוזל התוך מפרקי. התהליך הדלקתי מעלה ריכוז חומרים כגון פרוסטגלנדינים בתוך הנוזל התוך מפרקי, חומרים אלו מגרים את סיבי הכאב המעצבבים את המפרק, ויוצרים את תחושת הכאב.
לרוב תיווצר במקום גם נפיחות, כתוצאה מנוזל תוך מפרקי מוגבר, חום מקומי, אודם הגבלה וקשיון של המפרק. לא תמיד הכאב מוחמר בפעילות, וכאבים ממקור דלקתי לעיתים אף מוקלים בפעילות מתונה. כאשר הכאב הוא ממקור ניווני, פעילות גופנית רק תגביר אותו.
איך ניתן לטפל בכאבי מפרקים?
הטיפול בכאבי מפרקים תלוי בראש ובראשונה בבחינת הגורם לכאב:
מחלות ראומטיות - במחלות מערכתיות ראומטיות הגורמות לכאבי מפרקים, הטיפול יהיה בתרופות המטפלות במחלה הבסיסית.
כאבי מפרקים על רקע שחיקה או טראומה - בשלב הראשון כדאי לנסות טיפול שמרני כגון התאמת הפעילות הגופנית, קירור המפרק, טיפולי פיזיותרפיה למיניהם, בעיקר לשימור טווחי התנועה וחיזוק השרירים. במידה וטיפול שמרני לא הועיל, מומלץ לעבור לטיפול תרופתי. הטיפול התרופתי מורכב משתי קבוצות עיקריות - נוגדי כאב ונוגדי דלקת.
תרופות נוגדי כאב - התרופות נוגדות הכאב החדשות מורכבות משילוב תרופות, דבר המאפשר להוריד מינון של כל אחת מהתרופות, אולם השילוב של התרופות (בגלולה אחת) שומר על האפקט נוגד הכאב ומוריד את שכיחות תופעות הלוואי. תרופות נוגדות כאב משולבות הן: רוקסט, פרקוסט, טרגין.
תרופות נוגדי דלקת - היות שבמפרק הפגוע מתרחש תהליך דלקתי, עיכוב תהליך זה יגרום לירידה בכאבים. רוב נוגדי הדלקת ניתנים דרך הפה. הטיפול בנוגדי הדלקת הוכח כיעיל עם שיפור בכאב ובתפקוד. לנוגדי הדלקת, בדומה לתרופות אחרות, קיימות תופעות לוואי בעיקר במערכת העיכול. תרופות נוגדות דלקת לדוגמה: אתופן, ברקסין ארקוקסיה.
משחות נוגדות דלקת - ניתן לטפל בנוגדי דלקת בצורת משחה, לטיפול בצורה זו קיימת עדיפות מכיוון שהספיגה דרך העור מונעת את מעבר התרופה דרך מערכת העיכול, דבר המונע את תופעות הלוואי, תוך כדי שמירה על ריכוז החומר הפעיל בתוך המפרק. משחה למרילה למשל היא וולטרן אמולג'ל פורטה, הניתנת למריחה פעמיים ביום ומספקת הקלה לעד 12 שעות, עם אפקט טיפולי דומה לתרופות נוגדות דלקת הניתנות דרך הפה.
זריקות - במידה וטיפול תרופתי לא עזר, ניתן לשקול זריקות תוך מפרקיות כגון סטרואידים.
ניתוח החלפת מפרקים - בשלב האחרון לאחר כישלון טיפול שמרני ובמידה וקיימת פגיעה בתפקוד, חלק מהחולים יגיעו לניתוח החלפת מפרקים. לאחר ניתוחי החלפת מפרקי הברך והירך מתאפשר לחולים לחזור לתפקוד יומיומי מלא עם יכולת לבצע פעילות גופנית מתונה כגון הליכה, שחייה, רכיבה על אופניים ועוד.
הכותב הוא אורתופד מומחה בהחלפות מפרקים בבית החולים הרמב"ם