זינוק בדרישות לאבטחה: "מוצפים בפניות"
בעקבות רצף הפיגועים ברחבי הארץ מדווחות חברות האבטחה על עלייה במספר הפניות שמגיעות מבתי עסק, רשויות מקומיות ומוסדות חינוך. גנים ומעונות יום אינם מאובטחים כיום, וההורים חלוקים בנוגע לשינוי המצב
גל הפיגועים מביא עמו זינוק בדרישות לאבטחה: פיני שיף, מנכ"ל ארגון חברות האבטחה, אמר היום (ה') ל-ynet, כי בעקבות האירועים הביטחוניים ב-48 השעות האחרונות נרשמה עלייה במספר הפניות לחברות, ש"מוצפות בפניות. אין לנו מספיק מאבטחים כדי לעמוד בעומס". הוא דיווח כי "הפניות נעשות מכל הקשת - בתי עסק, רשויות מקומיות ומוסדות חינוך, שמבקשים לתגבר מוסדות מאובטחים או לאבטח מוסדות שאינם מאובטחים".
שיף פנה למשרד הכלכלה בבקשה להאריך את שעות ההיתר להעסקת מאבטחים. "השמיכה קצרה ותהליך גיוס אורך זמן. לכן ביקשנו שיאפשרו לנו להעסיק מאבטחים לשעות נוספות ארוכות יותר - עד 14 שעות. זו האפשרות היחידה להעסיק את כוח האדם הקיים".
הבוקר התקיימה הפגנה בבירה לאחר ש-41 אלף תלמידים לא הגיעו לבתי הספר בירושלים. ועד ההורים העירוני והעירייה החליטו להשבית את הלימודים בשל היעדר אבטחה בשעות אחר הצהריים. מדובר ב-24 אלף תלמידי תיכונים חילונים וממלכתיים-דתיים, כ-10,000 תלמידים חרדים ו-7,000 במזרח העיר.
אך גם נוכח רצף האירועים אמרו במשטרה כי אין שינוי במדיניות האבטחה, למעט הבקשה שהפנו לציבור להגביר ערנות. עוד הוסיפו כי בכל העת מקיימים הערכות מצב שוטפות ובהתאם מגבשים את מדיניות האבטחה וההמלצות לציבור.
חוק רישוי עסקים והנחיות המשטרה מגדיר את רשימת המקומות החייבים באבטחה ובהם מקומות הומי אדם דוגמת קניונים, מלונות ומבני ציבור. בתקופת האינתיפאדה השנייה המשטרה חייבה גם בתי עסק קטנים ובהם מסעדות ובתי קפה להציב מאבטח חמוש בכניסה, אך בשנתיים האחרונות, עם שיפור המצב הביטחוני, הנחייה הוסרה בהתאם להמלצה של המטה ללוחמה בטרור.
בהנחיית חטיבת האבטחה של המשטרה, בכניסה למרבית בתי הספר מוצבים מאבטחים חמושים. עם זאת, ברובם המוחלט של 12 אלף גנים ובאלפי מעונות היום אין הנחייה להצבת מאבטחים אלא סיורים היקפים והנחיות לנעילת השער ולהתקנת מוקדן מצוקה. לדברי אבי נעים, ראש המועצה המקומית בית אריה ויו"ר ועדת הביטחון בשלטון המקומי, לא ניתן לאבטח כל גן: "צריך לבצע תגבורים נקודתיים אבל לא צריך להיכנס לפניקה. מלבד זאת גם לא ניתן לגייס ולהכשיר אלפי מאבטחים לגנים בהתראה קצרה".
בירושלים היו הדעות חלוקות בעניין. לצד הורים חרדים שדרשו אבטחה היו גם הורים שביקשו לא להיכנס ל"היסטריה מיותרת". ספיר אפרים (28), אם לילדה שלומדת בגן בשכונת גילה בבירה, הייתה מודאגת והציעה שההורים בגן ירכשו שירותים מחברת אבטחה פרטית. "אני לא שקטה כשאני שולחת אותה לגן ובמהלך היום גם כשאני עם הילדים בבית אני מדמיינת מה אני עושה במקרה שקורה משהו". סיפרה. "אני מפחדת כשאני הולכת ומשאירה אותה כי במהלך היום יש בגנים יש רק גננות. אם קורה משהו אין מי שיגיב. הייתי רוצה שיהיה מאבטח צמוד ומבחינתי אין הבדל בין בית ספר עם הרבה ילדים לגן של הבת שלי".
טל נחום, אם לילד שלומד בגן בעיר, הסכימה: "בכל גן ילדים צריך להיות מאבטח. הילדים נמצאים בחצר ואין להם שום הגנה. אני לא יודעת אם אפשרי שהמדינה או הרשות תממן מאבטח בכל גן אבל מצד שני יש הרבה חרדה בעקבות מה שקורה. צריך לשמור על הילדים", אמרה. "כתושבת ירושלים הפחד מלווה אותי במהלך היום, אני רוצה שלפחות הילדים יהיו מוגנים".
רועי ארז (35), תושב העיר, אמר מנגד כי "אסור להיכנס להיסטריה מיותרת. היו לנו ימים הרבה יותר קשים באינתיפאדה השנייה. עכשיו אלו אירועים בודדים שנעבור. אי אפשר לשים מאבטח בכל בלטה ועל כל גן. אין לזה סוף".