שתף קטע נבחר

 

"הרודן האחרון באירופה" נבחר לכהונה חמישית

נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו זכה כצפוי בכהונה נוספת עם יותר מ-80% מהקולות. בפעם הקודמת זה נגמר בהפגנות ענק. האופוזיציה החרימה את הבחירות: "הוא קובע את המתמודדים והתוצאות"

"פחות מ-80 אחוז - אכזבה". לוקשנקו (צילום: AP) (צילום: AP)
"פחות מ-80 אחוז - אכזבה". לוקשנקו(צילום: AP)

נשיא בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו, זכה כצפוי בבחירות וימשיך לכהונה חמישית, 21 שנים לאחר שעלה לשלטון. בין 80% ל-84% מהמצביעים בחרו בנשיא, לעומת 80% בבחירות הקודמות ב-2010. שיעור ההצבעה גבוה - כ-80%.

 

עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ערב הבחירות אמר לוקשנקו כי כל תוצאה מתחת ל-80% מהקולות תעיד כי התמיכה בו יורדת. ללוקשנקו לא היו מתחרים של ממש, משום שהאופוזיציה החרימה את הבחירות. הוא התמודד מול שני מועמדים ממפלגות שנחשבות לתומכות בממשלתו, ומול פעילת אופוזיציה. כמאה איש השתתפו בהפגנת אופוזיציה במינסק אחרי סגירת הקלפיות. "לוקשנקו קבע את הבחירות, את המתחרים ואת התוצאות", אמר אחד המפגינים.

לוקשנקו, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לוקשנקו, היום(צילום: AFP)

ההפגנה הצנועה במינסק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההפגנה הצנועה במינסק(צילום: AFP)

לוקשנקו נחשב בעיניי רבים לדיקטטור היחיד באירופה, בעקבות טענות רבות להפרת זכויות אדם ולדיכוי מתנגדיו. המערב מבקר את שלטונו כבר שנים ובעבר הטיל עליו ועל בכירים אחרים בבלארוס סנקציות כלכליות. בשנת 2005 כינתה אותו קונדוליסה רייס, אז מזכירת המדינה של ג'ורג' בוש, "הרודן האחרון של אירופה" והכינוי דבק בו.

 

ניצחונו של לוקשנקו לפני חמש שנים הוביל להפגנות ענק נגד השלטון, ולמעצר של בכירי אופוזיציה. התמיכה בו צמחה שוב מאז שמיתג את עצמו כערב ליציבותה של בלארוס מול המשבר הכלכלי והבדלנים הפרו-רוסים בסכסוך באוקראינה השכנה.

חיילים מצביעים במינסק (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים מצביעים במינסק(צילום: AP)

הקלפי מגיעה לכפר סיביסטה, 135 ק"מ ממינסק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הקלפי מגיעה לכפר סיביסטה, 135 ק"מ ממינסק(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

פרשנים מצביעים על כך שלוקשנקו מנסה לשפר את קשריו עם המערב. הסיבות, לטענתם, הן הביקורת שלו על הסיפוח הרוסי של קרים באוקראינה בשנה

שעברה, אירוח שיחות השלום האוקראיניות והחנינה שהעניק לשישה מנהיגי אופוזיציה באוגוסט האחרון. שחרור האסירים עשוי לגרום לאיחוד האירופי להסיר את הסנקציות שהטיל עליו.

 

"ערב הבחירות עשינו כל מה שהמערב רצה. אם יש במערב רצון לשפר את הקשרים איתנו אין דבר שיכול למנוע את זה", אמר היום לוקשנקו.

 

בין הנשיא הבלארוסי לוולדימיר ימיר פוטין נרשמה לאחרונה מתיחות. בספטמבר פוטין אישר לבנות בסיס חיל אוויר בבלארוס, אך בתחילת החודש אמר לוקשנקו כי לארצו אין כל צורך בבסיס כזה, כנראה כדי להרגיע את ההפגנות לקראת הבחירות.

 

בלרוס הוקמה ב-1991 עם התפרקות ברית המועצות. ב-1994, עם אימוץ החוקה שקבעה את סמכויות הנשיא, זכה לוקשנקו בבחירות הראשונות שנערכו לנשיאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים