רמב"ם שלחו בדואר תוצאות בדיקת הסרטן - והחולה התאבד
בפסק דין תקדימי חייב בית המשפט את בית החולים לשלם 1.1 מיליון שקלים למשפחה של חולה סרטן שהתאבד, לאחר שטעה בפענוח בדיקה שהגיעה אליו בדואר. תגובת רמב"ם: נערער על פסק הדין
טעות בפענוח הבדיקות, עלתה לחולה סרטן בחייו: בית המשפט השלום בתל אביב קבע כי משרד הבריאות, כבעליו של בית החולים רמב"ם, יפצה בסכום של יותר ממיליון שקלים את משפחתו של חולה סרטן בן 52, ששם קץ לחייו לאחר שקיבל את תוצאות אחת הבדיקות בדואר.
השופט קבע כי למרות שהתוצאות לא היו גרועות והצביעו על נסיגת המחלה, היות שהיו בשפה מקצועית לא מובנת ולנוכח מצבו הנפשי של החולה - שליחתן ישירות לחולה הייתה בגדר רשלנות.
הצוות ידע כי המטופל במצב נפשי קשה
מהתביעה עולה כי האיש חלה בשנת 2008 בסרטן ריאה. הוא נותח ולאחר מכן עבר טיפול בהקרנות שגרם למשבר נפשי. הוא אושפז למשך זמן קצר ואף החל בטיפול תרופתי. בחודש אוקטובר 2009 עבר מיפוי, ולאחריו קיבל את הממצאים בדואר.
בתביעה, שהגיש עו"ד דוד פייל, מתואר כי השליך את המכתב על השולחן, וקרא לעבר אשתו, "ואת אמרת לי שאני בריא!". באותו לילה שם האיש קץ לחייו ואשתו מצאה אותו בשעות הבוקר כשהוא ללא רוח חיים בחצר הבית.
התובעים טענו כי בית החולים התרשל שכן הצוות הרפואי היה מודע למצבו הנפשי הקשה של המטופל, וכן טענו כי המסר במכתב היה בהגדרה המשפטית של "בשורה מרה", למרות שלמעשה הכיל מידע על נסיגת המחלה – וזאת מאחר והגדרת ה"בשורה המרה" תלויה בנקודת מבטו של המטופל.
לולא קבלת המכתב, היה בחיים
השופט, ד"ר מנחם (מריו) קליין, ציין כי מחקרים מצביעים על כך שלדרך מסירת המידע למטופל, "יש השפעה על המשך תפקודו וקבלת החלטותיו. כשנעשה שימוש במינוחים רפואיים שאינם ברורים לחולה, כשהאמת מטושטשת ומעורפלת, וכשיש חוסר תיאום בין המטפלים באשר לכמות וסוג המידע, נותר החולה מבולבל חרד וכועס".
ביחס למצבו הנפשי של החולה, שסבל מדיכאון במהלך הטיפול במחלתו, כתב השופט כי "מתוך חוות הדעת של המומחים בתיק עולה ברורות, שמצבו של המנוח הצריך התייחסות זהיר יותר מצד עובדי הנתבעת... אני מוצא כי הצוות הרפואי היה מודע למצבו הנפשי הרעוע של המנוח... ולדידי היה צורך של ממש למנוע את תוצאות המיפוי מן המנוח".
בהמשך ציין: "סבורני שהתביעה הוכיחה בראיות מספיקות בכדי להטות את מאזן ההסתברויות שהסיבה המהותית למותו של המנוח לא הייתה אחרת מאשר קבלת המכתב הנדון. טענת התביעה כי לולא קבלת המכתב, היה המנוח חי עוד מספר שנות חיים פרודוקטיביים, מקובלת עלי".
השופט קליין פסק כי משפחת המנוח תקבל סכום של כ-900 אלף שקל, כשחלקו לטיפול באישה, שמצבה הנפשי נפגע לאחר שראתה את בעלה במותו. כמו כן פסק הוצאות ובסך הכל יגיע סכום הפיצוי לכ-1.1. מיליון שקל.
מבית החולים רמב"ם נמסר: "קיבלנו את פסק הדין ואנחנו לומדים אותו כעת. יש לנו את כל הכוונה לערער על החלטת בית המשפט".