שתף קטע נבחר
 

פרס יוקרתי לצלם טבע מישראל בתחרות צילום של ה-BBC

הצפר וצלם הטבע אמיר בן דב זכה במקום הראשון בקטגוריה לצילום ציפורים בתחרות "צלם הטבע לשנת 2015" של מוזיאון הטבע בלונדון ומגזין הטבע של ה-BBC. השנה התחרו 42 אלף צלמים מכל העולם ובן דב זכה בפרס בזכות צילום נדיר של בזי ערב עומדים על ענף בשפלת יהודה. "רגע של שפיות בעידן של אי שפיות", הוא אומר ל-ynet

הישג לצלם טבע מישראל בתחרות "צלם הטבע לשנת 2015" (Wildlife Photographer of the Year). התחרות מתקיימת זו השנה ה-51 ע"י מוזיאון הטבע בלונדון (NHM) ומגזין הטבע של ה-BBC ונחשבת לאחת היוקרתיות והגדולות ביותר בעולם לצילום טבע וסביבה, הגיעה לסיומה אתמול בלילה (שלישי) בטקס חגיגי בלונדון.

 

השנה התחרו למעלה מ-42 אלף צלמים מ-96 מדינות וזו הפעם הראשונה שצלם מישראל זוכה במקום הראשון באחת מבין 20 קטגוריות הצילום בתחרות. 

 

צילום: Amir-Ben-Dov / Wildlife Photographer of the Year 2015

צילום: Amir-Ben-Dov / Wildlife Photographer of the Year 2015

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

הצפר והצלם אמיר בן דב (53), איש עסקים מפתח-תקווה, גבר על 7,000 צלמים בקטגוריית הציפורים וזכה בתואר צלם הציפורים לשנת 2015. בן דב צילם שלושה בזי ערב, דורסי יום, עומדים על ענף בשפלת יהודה. הצילום שלו העפיל גם לשלב הגמר של צילום השנה בתחרות.

 

הצילום של בן דב שהרשים את חבר השופטים הבינלאומי, זכה בשנה שעברה במקום הראשון בתחרות לצילומי ציפורים של החברה להגנת הטבע שנערכה לזכרו של הצפר עמית גפן.

 

בן דב הוא אחד הצפרים הבכירים בישראל ומצפר מזה כ-36 שנה. הוא מגדיר עצמו כ-"חובב ציפורים מילדות". אל עולם הצילום הוא נחשף לפני כשבע שנים והזכייה בתחרות היא סגירת מעגל מבחינתו. "הצילום הראשון בחיי היה של בזי ערב באזור כרמיה, לשם לקח אותי הצלם רוני לבנה שלימד אותי לצלם", הוא אומר.

 

שלישיית בזי הערב. שתי נקבות וזכר (Amir-Ben-Dov / Wildlife Photographer of the Year 2015)
שלישיית בזי הערב. שתי נקבות וזכר(Amir-Ben-Dov / Wildlife Photographer of the Year 2015)

(להגדלת התמונה )

 

מעקב אחרי בזים צדים חרקים בשדה

הדרך לצילום המנצח היתה ארוכה ומפותלת. "הסיפור החל בחשק סתמי לצלם בזי ערב, זהו מין הנודד ממזרח אירופה לדרום מזרח אפריקה, ישראל היא תחנת תדלוק נוחה ונעימה יחסית לסוריה ולבנון שם טובחים בהם למטרות ספורט במאות ואלפים. תזמון החניה מושלם, חג סוכות, חופש מהעבודה, זמן אידיאלי להשקיע כראוי בצילום המין האצילי הזה", מספר בן דב ל-ynet.

 

בן דב החל את המסע לצילום באוקטובר שעבר בשדה תירס חרוש בשטח בשפלת יהודה. השדה העשיר בעופות דורסים נמצא על ידי עזרא חדד, צלם טבע. לדברי בן דב, "עזרא הוא איש שטח מוכשר שצילם בשדה עיטים ניציים מזה ימים והזמין אותי לצלם בשטח את בזי הערב שכה רציתי לצלם", הוא מציין. "בשדה יונים רבות, ציידים שמגיעים בכל בוקר לקצור את היונים, דורסים גדולים, ביניהם עיטים ניציים צעירים, עיט ערבות, עיטי חורש ועיטי צפרדעים בודדים שמגיעים לצוד יונים מעופפות לצד איסוף יונים שנורו אך לא נאספו ונותרו בשטח, בזים אדומים ומצויים וכמובן כוכבי הצילום, בזי הערב, שמגיעים לצוד חרקים המצויים בשפע בשטח השדה".

 

בז ערב (זכר) (צילום: אמיר בן דב) (צילום: אמיר בן דב)
בז ערב (זכר)(צילום: אמיר בן דב)
 

 

הצילום החל במספר בזים שנחו על ערמות הקש וענפי התירס שלא נקצרו כולם. בקצה הדרום מזרחי של השדה הבחין בן דב בבז ערב, זכר בוגר ידידותי במיוחד והחליטתי להתמקד. "בשטח לא מעט בזים, אבל במהלך ימי הצילום שמתי לב שמספר פרטים נוספים, שתי נקבות צעירות נמצאות בדרך קבע בקרבת הזכר המצולם. מעבר לכך, התחושה הייתה שקיימת אינטרקציה מסויימת בין שלושת הפרטים. ככל שחלף זמן הצילום, התחלפו התחושות בתובנה שאכן זה המצב".

 

נקבת בז ערב (ימין) וזכר (שמאל) (צילום: אמיר בן דב) (צילום: אמיר בן דב)
נקבת בז ערב (ימין) וזכר (שמאל)(צילום: אמיר בן דב)

 

"חלום לצלם שלושה בזים על אותו ענף"

בן דב מספר כי השלישייה הפגינה אסטרטגיית ציד שונה משאר הבזים בסביבה. "כל השלושה אהבו לעמוד בנקודות גבוהות ולאתר את החרקים בעמידה בניגוד לשיטת הריפרוף של שאר הפרטים שבשטח. בשלב זה החלטתי לנסות להגיע לצילום האולטימטיבי: זכר נקבה וצעיר עומדים על אותו ענף. התקשרתי לעזרא חדד, צלם מדהים שהשקיע ימים רבים בצילום העיטים ושבזכותו הכרתי את השדה, סיפרתי לו על הבז הידידותי ועל חלום הצילום המוזר שלי. הבז הידידותי עשה לו חשק והוא החליט להגיע בכל זאת".

 

חדד התפנה לצלם את הבזים והקדיש לכך חמישה ימים יחד עם בן דב. צמד הצלמים הצליחו לצלם את הבז הזכר על ענף שמיקמו ולאחר זמן קצר, שתי הנקבות הגיעו אף הן והצליחו לצלם שניים מתוך השלישייה על אותו ענף. מדי יום הגיעו צמד הצלמים לשטח ובילו בו 10 שעות.

 

שתי נקבות בז ערב (צילום: אמיר בן דב) (צילום: אמיר בן דב)
שתי נקבות בז ערב(צילום: אמיר בן דב)

חמישה ימים לאחר תחילת הצילומים הגיע הרגע הגדול בערב חג סוכות. השעה 15:30 בצהריים. "היה מעונן מאד ורק מעת לעת השמש מגיחה מבעד לעננים, הזכר הידידותי נעמד על הענף הקבוע, עבר זמן מה ואחת הצעירות נעמדה אף היא על הענף, עם זאת הנקבה השניה לא התקרבה. באותו הזמן העננים התגברו ותנאי הצילום התרחקו, אני התחייבתי לאשתי לצאת מהשטח ב-16:00, על מנת שאגיע לארוחת החג שמתחילה ב-18:00 ואשתו של עזרא לוחצת בטלפון שיגיע הביתה", נזכר בן דב.

 

"כל אותה עת הצלחנו לצלם זכר וצעירה יחד, זכר לחוד, צעירה לחוד, שתי נקבות יחד אבל את החלום לא הצלחנו להגשים. ב-16:30 לא נותרה בידי ברירה, הנעתי את הרכב ונסעתי אחורה על מנת לצאת מהשטח, כשעזרא ממשיך לצלם, איך שהתחלתי להתרחק, הנקבה החששנית הגיעה בתעופה ונעמדה על הענף הקבוע. לאחר טלפון תחינה לאשתי, קיבלתי חצי שעה ארכה, וכאילו שמישהו בשמיים ראה, ריחם עלינו והחליט להוציא את השמש מהעננים לכ-20 הדקות המושלמות ביותר שניתן להעלות על הדעת".

 

שלישיית הבזים (צילום: אמיר בן דב) (צילום: אמיר בן דב)
שלישיית הבזים(צילום: אמיר בן דב)
 

 

46 שעות צילום, 9,870 תמונות

לדברי בן דב, מבחינתו מדובר בתיעוד של פעם במאה שנה. "20 דקות שמיצו חמישה ימי צילום, 46 שעות צילום שטח נטו ו-9,870 תמונות שצולמו", הוא מסביר. "לצערי לסיפור הזה אין סוף טוב. בבדיקת השטח למחרת הנקבה והצעירה היו באותו מקום, הזכר נעלם וכפי הנראה נצוד על ידי ציידי שלווים ששהו בשטח בבוקר אותו יום".

 

אמיר בן דב בתערוכת הצילומים בלונדון ()
אמיר בן דב בתערוכת הצילומים בלונדון
 

בן דב שקיבל אתמול את הפרס בטקס חגיגי בלונדון מציין כי הזכייה היא "רגע של שפיות בעידן של אי שפיות", הוא אומר ומבקש לשלוח מסר לכל אוהבי הטבע באשר הם. "ואהבת לרעך כמוך מתחיל ביחס לסביבה, ושמירתה לדורות הבאים".

 

תערוכת הצילומים תיפתח לציבור ב-16 לאוקטובר במוזיאון הטבע בלונדון ותנדוד לאחר מכן למדינות ברחבי העולם. התערוכה הבינלאומית צפוייה להגיע לישראל באפריל 2016 ותוצג לצד תערוכת הטבע הישראלית "תמונת טבע" במוזיאון ארץ ישראל בתל-אביב.

 

 

לצילומים הזוכים בתחרות Wildlife Photographer of the Year 2015 

צילום השנה והזוכה בקטגוריית יונקים (Don Gutoski / Wildlife Photographer of the Year 2015)
צילום השנה והזוכה בקטגוריית יונקים(Don Gutoski / Wildlife Photographer of the Year 2015)

(להגדלה התמונה)

מקום ראשון בקטגוריית צילום תת-ימי (Michael AW / Wildlife Photographer of the Year 2015)
מקום ראשון בקטגוריית צילום תת-ימי(Michael AW / Wildlife Photographer of the Year 2015)

(להגדלה התמונה)

מקום ראשון בקטגוריית צילום עיתונות (Britta Jaschinski / Wildlife Photographer of the Year 2015)
מקום ראשון בקטגוריית צילום עיתונות(Britta Jaschinski / Wildlife Photographer of the Year 2015)

(להגדלה התמונה)

מקום ראשון בקטגוריית זוחלים ודו-חיים (Edwin Giesbers / Wildlife Photographer of the Year 2015)
מקום ראשון בקטגוריית זוחלים ודו-חיים(Edwin Giesbers / Wildlife Photographer of the Year 2015)

(להגדלה התמונה)

מקום ראשון בקטגוריית Impressions (Juan-Tapia / Wildlife Photographer of the Year 2015) (Juan-Tapia / Wildlife Photographer of the Year 2015)
מקום ראשון בקטגוריית Impressions(Juan-Tapia / Wildlife Photographer of the Year 2015)

(להגדלה התמונה)

מקום ראשון בקטגוריית צילום אורבני (Richard Peters / Wildlife Photographer of the Year 2015)
מקום ראשון בקטגוריית צילום אורבני(Richard Peters / Wildlife Photographer of the Year 2015)

(להגדלה התמונה)

מקום ראשון בקטגוריית צלמים צעירים בגילאי 15-17 (Jonathan Jagot / Wildlife Photographer of the Year 2015)
מקום ראשון בקטגוריית צלמים צעירים בגילאי 15-17(Jonathan Jagot / Wildlife Photographer of the Year 2015)

(להגדלה התמונה)

מקום ראשון בקטגוריית צילום טבע מתחת לגיל 10 (Carlos Perez Naval / Wildlife Photographer of the Year 2015)
מקום ראשון בקטגוריית צילום טבע מתחת לגיל 10(Carlos Perez Naval / Wildlife Photographer of the Year 2015)

(להגדלה התמונה)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Amir-Ben-Dov / Wildlife Photographer of the Year 2015
הצילום הזוכה בקטגוריית צילום ציפורים
Amir-Ben-Dov / Wildlife Photographer of the Year 2015
"תיעוד של פעם במאה שנה". אמיר בן דב
מומלצים