מצרים בוחרת: "לא רוצים שבעלי זקן ישלטו"
אבטחה כבדה מחשש לפיגועים: מיליוני מצרים החלו להצביע בבחירות הראשונות לפרלמנט מאז הדחת מורסי. שיעור ההצבעה לא צפוי להיות גבוה, אך מי שמגיע לקלפיות רוצה להבטיח שהאיסלאמיסטים לא ישובו לשלטון
אזרחי מצרים יצאו היום (יום א') להצביע בבחירות הראשונות לפרלמנט מאז שהצבא הדיח את משטר "האחים המוסלמים" ונשיאו מוחמד מורסי ולשלטון עלה הגנרל שהדיח את מורסי.
עוד כתבות מעניינות בפייסבוק של דסק החוץ של ynet
על פי הערכות רבות, הבחירות במצרים יביאו לאיוש המושבים בפרלמנט בתומכיו של הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. שר ההגנה ומפקד הצבא לשעבר עלה לשלטון לפני 16 חודשים ומאז מנהל קמפיין להחייאת כלכלת המדינה, נלחם בטרור של "המדינה האיסלאמית" (דאעש) וארגונים קיצוניים אחרים ומנסה למצב את מעמדו כשחקן מרכזי במזרח התיכון הבוער.
עשרות אלפי חיילים ושוטרים הוצבו ברחובות כדי לאבטח את הבחירות מחשש לפיגועים מצד ארגונים איסלאמיסטיים קיצוניים. על פי דיווחים ממצרים, מומחי חבלה נטרלו ארבעה מטעני נפץ מאולתרים ליד אחד ממרכזי הבחירה באזור כרדסאה הנמצא לא הרחק מקהיר.
בחירות בלי "האחים המוסלמים"
תמימות דעים נרשמה בקרב מצביעים רבים - לדאוג שהאיסלאמיסטים יישארו מחוץ לפרלמנט על 596 מושביו. כמה מהם אמרו שהגיעו להצביע רק כדי לוודא זאת. מורסי ובכירי "האחים המוסלמים" יושבים זה תקופה ארוכה בכלא ותנועתם הוצאה מחוץ לחוק, מוגדרת במצרים ארגון טרור ואינה רשאית להתמודד בבחירות.
עם זאת, מפלגת "א-נור" הסלפית שבעבר הייתה בעלת בריתו של מורסי כן מתמודדת בבחירות לפרלמנט, ככל הנראה בשל העובדה שתמכה בהדחתו של איש "האחים המוסלמים" מהשלטון. בבחירות הקודמות לפרלמנט נחלה מפלגת "א-נור" הצלחה גדולה והגיעה למקום השני אחרי המפלגה שרצה מטעם "האחים המוסלמים". אלא שהפעם, על רקע האווירה הציבורית האנטי-דתית, היא אינה צפויה לשחזר את הישגה.
התוצאות הסופיות - בתחילת דצמבר
"העיקר עבורי הוא להצביע למועמדים שאינם סלפים או מ'האחים המוסלמים'. אנחנו צריכים להפריד בין דת למדינה", היא אמרה. מחמוד עבד אל-עזיז בן ה-72, שגם נמצא בגמלאות, צעד במשך 30 דקות כדי להגיע לתחנת ההצבעה שבה הוא רשום, והמתין 30 דקות נוספות בתור עד שהצביע. "התקווה שלי היא שהבחירות יחזקו את מצרים ושלא ישלוט עלינו מישהו עם זקן או מישהו שמשתמש בדת למען רווח אישי", הוא אמר בהתייחסו לאיסלאמיסטים.
אזרחי מצרים שמתגוררים בחו"ל החלו להצביע כבר אתמול וגם היום נמשכת הצבעתם. במצרים עצמה נערכת ההצבעה ב-14 מחוזות, בהם גיזה ועיר הנמל המזרח תיכונית אלכסנדריה. במחוזות אלה גרים 27 מיליון בעלי זכות בחירה מתוך 54 מיליון בעלי זכות בחירה במצרים. ב-23-22 באוקטובר ייערך סבב הצבעה ב-13 מחוזות נוספים, כולל הבירה קהיר. התוצאות הסופיות הרשמיות יוכרזו בתחילת דצמבר.
אזרחים שלא יצביעו ייקנסו
שר השיכון המצרי, מוסטפא מדבולי, אמר היום בעת ההצבעה בקלפי שלו ש"מי שיתבטל בעניין ההצבעה שיאשים רק את עצמו". באותה עת, יו"ר ועדת הבחירות, השופט אימן עבאס, הודיע כי בעלי זכות הצבעה שייעדרו מהקלפי ללא הצדקה ייקנסו ב-500 לירות מצריות (241 שקלים), זאת במסגרת המאמצים לעודד את מיליוני המצרים להגיע לבחירות שמסמנות את השלב האחרון במפת הדרכים שעליה הכריז א-סיסי במעמד הדחתו של קודמו מורסי.
הפרלמנט הבא של מצרים יהיה הראשון שנבחר מאז אימוץ החוקה החדשה בשנה שעברה, ככל הנראה החוקה הליברלית ביותר שידעה מצרים מעולם. החוקה מסמיכה את המחוקקים, אם כי בתנאים מחמירים, להדיח את הנשיא, ליזום בחירות מוקדמות או להסיר אמון מראש הממשלה או מכל אחד משרי הקבינט שלו. אלא שהפרשנים במדינה הערבית טוענים שא-סיסי כבר הבטיח שהפרלמנט החדש יהיה כפוף לרצונו כך שיוכל לקדם את המדיניות שלו ללא הפרעות מצד אופוזיציה כלשהי.
לנשיא המצרי זכות לבחור 28 נציגים לפרלמנט
חוק הבחירות החדש מעניק 448 מקומות למועמדים עצמאיים, דבר שיסייע לטענת פרשנים לאנשי עסקים עשירים עם קשרים לשלטון - בהם אנשי מובארק לשעבר - להיכנס לפרלמנט ללא שום בעיה. 120 מקומות נוספים שמורים לרשימות מפלגתיות ויתר 28 המושבים ייבחרו על הנשיא א-סיסי, שללא ספק יבחר בתומכיו.
על רקע המגמה של חזרת אישים המזוהים עם המשטר הישן ושלטון מובארק, הרשימה שמובילה ככל הנראה בשיעור התמיכה בה היא רשימת "למען אהבת מצרים" שבראשה עומד סגן ראש המודיעין המצרי לשעבר, סאמח סייף אל-יזל. אל-יזל הוא מרואיין מאוד מבוקש בתקשורת המצרית, שעד לא מזמן נחשב לאוהד משטר א-סיסי.
מוחמד חוסיין, שומר בחנות, צפה ש"שיעור ההצבעה יהיה נמוך משום שאנחנו לא מכירים את האנשים שמתמודדים".
"אני אישית הצבעתי לאדם הראשון שראיתי. אני משתתף בבחירות רק בשביל א-סיסי", אמר חוסיין בן ה-60 לאחר שהצביע בקלפי בשכונת אימבאבה בגיזה, שבעבר הייתה מעוז איסלאמיסטי.
במצרים משוועים לשקט וליציבות. מאז הכאוס ושפיכות הדמים שפקדו את המדינה מאז הדחת מובארק ב-2011, הרשויות במדינה הערבית מגלות פחות ופחות סובלנות לגילויי התנגדות וזוכות לגיבוי מהציבור המצרי. כוחות הביטחון הרגו מאות איסלאמיסטים בשורה של עימותים אלימים בקיץ 2013 וכלאו אלפים נוספים, בהם עשרות שנידונו למוות או למאסר עולם במשפטים שלטענת ארגוני זכויות אדם היו מוטים ולא הוגנים.
ההגבלות הדרקוניות שהטילו הרשויות במצרים על קיום הפגנות מאז סוף 2013 הובילו למותה של פעילות הרחוב מכל סוג שהוא. פגיעה בזכויות אדם והתעללויות מצד הרשויות המצריות עוברות ללא כל עונש למבצעיהן או שלא נחקרות בכלל. יתר על כן, השלטונות לא הביעו דאגה מיוחדת במינה כשכמה פעילים צעירים שהתנגדו למשטרו של א-סיסי או שנקשרו ל"אחים המוסלמים" נעלמו ועקבותיהם אינם ידועים.