שתף קטע נבחר

 

קנדה: ידיד ישראל עשוי להפסיד ל"חתיך"

האם הקנדים יחליפו את ראש הממשלה שלהם אחרי תשע שנים בשלטון? סקרי דעת קהל מראים שסטיבן הרפר השמרן מפגר אחרי הצעיר הליברלי ג'סטין טרודו, בנו של ראש הממשלה לשעבר שנחשב ל"אבי קנדה המודרנית"

אזרחי קנדה עשויים לשים סוף לתשע שנות שלטונו של ראש הממשלה השמרן סטיבן הרפר בבחירות שייערכו היום (יום ב') במדינה, ולבחור במקומו בממשלה ליברלית בראשות ג'סטין טרודו, בנו של ראש הממשלה לשעבר פייר טרודו שנחשב לאבי קנדה המודרנית.

 

עוד כתבות מעניינות בפייסבוק של דסק החוץ של ynet

 

סקרי דעת קהל שפורסמו אתמול הראו שהליברלים טיפסו מהמקום השלישי למקום הראשון ודחקו את השמרנים למקום השני. עם זאת, במהלך קמפיין הבחירות חלו תזוזות רבות בדעת הקהל הקנדית ורבים מבין 26.4 מיליון בעלי זכות הבחירה עדיין לא החליטו למי יצביעו.

 

התמיכה בממשלה נפגעה משורה של שערוריות. סטיבן הרפר, רעייתו לורן, בנו בנג'מין ובתו רייצ'ל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התמיכה בממשלה נפגעה משורה של שערוריות. סטיבן הרפר, רעייתו לורן, בנו בנג'מין ובתו רייצ'ל(צילום: רויטרס)
טרודו בן ה-43 חתם את מסע הבחירות שלו בביקור בקלגארי, העיר הגדולה ביותר בפרובינציית אלברטה. הוא אמר ש"הליברלים לא מציעים רק שינוי בממשלה, אלא ממשלה טובה יותר". מנהיג הליברלים מקווה לשחזר את ה"טרודומניה" משנת 1968 שהחליפה את סגנון הניהול המסורבל של המשטר הישן בחזון האופטימי של אביו.

 

"הליברלים מורחים צבע חדש על אוטו ישן"

מנגד, ראש הממשלה וידיד ישראל הרפר הזהיר שהקנדים ישלמו יותר מסים תחת ממשלה ליברלית, ושממשלה זו תשיב את המדינה למצב של גירעון תקציבי. "כל קול שהולך למועמד שמרן הוא קול להגנת הכלכלה שלנו נגד הגירעונות והמסים הליברליים", אמר הרפר.

 

מנהיג "המפלגה הדמוקרטית החדשה" (NDP), תום מולקר, הזכיר מצדו את השערוריות שנקשרו לממשל הליברלי האחרון ששלט בקנדה. "הם יכולים לנסות להטעות אתכם כשימרחו שכבה של צבע טרי על מכונית ישנה. אך כפי שראינו, 'המפלגה הליברלית' חלודה כעת כפי שהייתה כשהקנדים העיפו אותם מהשלטון בגין שחיתות בפעם הקודמת", אמר מולקר.

 

מוביל בסקרים. מנהיג הליברלים ג'סטין טרודו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מוביל בסקרים. מנהיג הליברלים ג'סטין טרודו(צילום: רויטרס)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
קמפיין הבחירות היה אחד הארוכים בתולדות קנדה ונמשך אחד עשר שבועות. הקמפיין אפשר לקנדים חשיפה חסרת תקדים למנהיגי המפלגות ולעמדותיהם דרך חמשת העימותים שנערכו בין המועמדים המובילים ודרך נאומי המועמדים שנישאו על בסיס יומיומי.

 

מערכת בחירות שירדה לפסים אישיים

במהלך מערכת הבחירות ידעה קנדה שיא של מהגרים שברחו מהמלחמה בסוריה, פסיקת בית משפט שהטילה איסור על כיסוי ראש במקומות ציבוריים ומיתון כלכלי - משברים שנתנו לאזרחים הקנדים הזדמנות לבחון את תגובות המפלגות בזמן אמת. לעתים ירדו הקרבות הפוליטיים לפסים אישיים. כרזות בחירות של השמרנים, למשל, טענו שטרודו עם מראהו הצעיר "פשוט לא מוכן" להיות ראש ממשלה.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

רוצה לטפס מהמקום השני לראשון. מנהיג "המפלגה הדמוקרטית החדשה" תום מולקר ורעייתו קתרין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוצה לטפס מהמקום השני לראשון. מנהיג "המפלגה הדמוקרטית החדשה" תום מולקר ורעייתו קתרין(צילום: AFP)

יחד עם זאת, כמה שערוריות גדולות הסעירו את המדינה הצפון אמריקנית במהלך הקמפיין. אחת מהן הייתה כשראש לשכתו לשעבר של הרפר העיד נגד סנאטור שהואשם במתן שוחד, הפרת אמונים ומרמה. במקרה אחר היה מעורב אחד מראשי הקמפיין של "המפלגה הליברלית", שהתפטר ביום רביעי האחרון לאחר שמייל שהודלף חשף שהוא קידם את האינטרסים של יצרן קו צינורות במהלך קמפיין הבחירות.

 

הרפר עלה לשלטון ב-2006 ומקווה להיבחר לכהונה רביעית. במהלך תשע השנים האחרונות הוא הנהיג שתי ממשלות מיעוט וממשלת רוב אחת, ואף פעם לא קיבל יותר מ-40 אחוזים מקולות הבוחרים. ראש הממשלה הקנדי ניצב ערב הבחירות מול רצון הציבור לשינוי בממשלה, אז במפלגתו הדגישו בתשדירי הבחירות ש"סטיבן הרפר אולי לא מושלם", אבל היחיד שיכול להנהיג את קנדה.

 

"המפלגה הדמוקרטית החדשה" מקווה לסיים את הבחירות במקום אחד יותר גבוה מהמקום השני שקיבלה בבחירות ב-2011, אולם בשבועות האחרונים היא רשמה ירידה בשיעורי התמיכה בה, ואיבדה בין היתר את התמיכה החשובה של פרובינציית קוויבק בשל התנגדות המפלגה לאיסור לעטות כיסוי ראש כמו ניקאב או רעלה - איסור שזכה לתמיכה ציבורית גדולה. לפי סקר אחרון שערכה חברת "נאנוס", הליברלים זוכים ל-37.3 אחוזי תמיכה מול 30.5 אחוזים של השמרנים. הדמוקרטים החדשים צנחו ושיעור התמיכה בהם עומד על 22.1 אחוזים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רוב הקנדים רוצים שינוי? ראש הממשלה הרפר
צילום: רויטרס
מומלצים