שתף קטע נבחר

הסובייטים חוזרים: פולחן סטאלין במזרח אוקראינה

מאז כיבוש מזרח אוקראינה על-ידי המורדים הפרו רוסים, גל נוסטלגיה וגעגועים לברית המועצות שוטף את האזור בעידודם, בניסיון ליצור זהות תרבותית שונה משל השלטון בקייב. כרזות סטאלין מוצבות ברחובות, שמות סובייטיים ניתנים לכוחות הביטחון - והשלטון בקייב מגיב בעקירת פסלי לנין

שלושה דיוקנאות של שליט ברית המועצות לשעבר יוזף סטאלין מוצגים במרכז העיר דונייצק, בירת המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה. השלטונות הבדלניים שם מקדמים את אווירת הנוסטלגיה הסובייטית שפושה באזור.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עוד חדשות בעולם :

 

כרזות עם דמותו של סטאלין הוצבו בכיכר המרכזית, ומתנוסס עליהן ציטוט של הדיקטטור המנוח: "הסוגיה שלנו צודקת. האויב ימוגר. נשיג ניצחון". בעבר מהלך שכזה נחשב לטאבו, אבל כעת הוא מתבצע על רקע הניסיון של המורדים להחיות מנהגים סובייטיים כדי לחזק את השלטון שלהם הזוכה לתמיכה ממוסקבה. מהזוועות שחולל סטאלין, שרצח עשרות אלפים, הם מעדיפים להתעלם כמובן.

תמונת סטאלין מתנוססת בדונייצק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תמונת סטאלין מתנוססת בדונייצק(צילום: AFP)

הדיוקנאות מתקבלים בברכה על-ידי אישה צעירה שחולפת על פניהם. "אני חושבת שהכרזות של סטאלין הן דבר טוב. זו ההיסטוריה שלנו והרבה אנשים שכחו שהוא התקיים בכלל", אומרת יקטרינה, סטודנטית בת 22. הזוועות שהתחוללו במסעות הדיכוי של סטאלין ומותם של כחמישה מיליון אוקראינים ברעב שנגרם בשנות ה-30 כתוצאה ממדיניות הקולקטיביזציה הכפויה אינם זוכים לאזכור.

 

מנהיג המורדים בדונייצק, אלכסנדר זחרצ'נקו, מספר כמה הצטער על התפרקות ברית המועצות. "האיחוד הסובייטי היה מדינה גדולה והייתה זו טעות גדולה שהוא נהרס על-ידי ה-CIA ושירותים חשאיים אחרים", אומר מפקד השטח לשעבר, בן 39, שמעדיף להופיע גם כעת כשהוא לבוש מדי צבא. "אירופה ומדינות אחרות פחדו מאתנו".

 

כרזות של סטאלין הפכו לפריט חובה במשרדים של שלטונות המורדים במזרח אוקראינה, אזור שבו נהרגו כבר יותר מ-8,000 בני אדם במלחמה בין בני בריתה של רוסיה לבין השלטון המרכזי בקייב. סגן ראש הממשלה של המורדים בדונייצק, אדוארד בסורין, עונד תג עם תמונת פרופיל של סטאלין על מדיו.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

פולחן האישיות המחודש של סטאלין מחייה את הזיכרונות בדונייצק, עיר של כורים שבעבר הייתה ידועה בכינוי "סטאלינו". היא קיבלה שם חדש בתחילת שנות ה-60, אחרי שניקיטה חרושצ'וב, שהפך למנהיג הסובייטי במאבק הכוחות של אחרי מות סטאלין, גינה את פולחן האישיות שטופח סביב קודמו בתפקיד.

 

הערצה שכזו לסטאלין עומדת בניגוד לגישה של הממשלה הפרו-מערבית בקייב, שבמאי השנה אישרה חוק האוסר על הצגת סמלים סובייטיים, כמו במקרה של צלבי קרס נאציים. החוק קרא גם להסרת מונומנטים והחלפת שמותיהם של רחובות, ערים וחברות הנושאים שמות סובייטיים.

 

ברחבי אוקראינה, השלטונות כבר סילקו פסלים רבים של לנין, למרבה הזעם של מנהיגי המורדים. שר התרבות של ממשלת המורדים בדונייצק, אלכסנדר פרצקי, גינה את "הוונדליזם והברבריות" של השלטון הפרו-מערבי בקייב, ומנהיג המורדים בלוהנסק, איגור פלוטניצקי, הזהיר מפני "רצח עם מוסרי".

 

בעיר נובואזובק שעל שפת ים אזוב הציבו המורדים מחדש, באופן סמלי, פסל של לנין אחרי שכבשו את המקום מידי צבא אוקראינה. בניסיונם לבסס זהות חדשה לאזור שבשליטתם, פנו המורדים בעיקר לעבר הסובייטי. השטחים שלהם נקראים "רפובליקות עממיות", בדומה לשמות שניתנו בעידן הסובייטי למדינות-לוויין סובייטיות כמו בולגריה, מונגוליה ורומניה. ל"רפובליקה העממית של לוהאנסק" יש סמל חדש ובו נראים גבעולי תירס וכוכב אדום, כמו בסמלי הרפובליקות של ברית המועצות לשעבר.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המורדים מנסים אפילו להחיות את תנועת הנוער "הקומוסול", הגירסה הסובייטית ל"צופים" שפעלה בימי ברית המועצות. המורדים גם קוראים לגוף הביטחון שלהם "המשרד לביטחון המדינה" או בקיצור – MGB, כמו שמה של המשטרה החשאית של סטאלין בשנים 1953-1946.

 

גם מערכת המשפט באזורים שבשליטת המורדים מעוצבת לפי המודל הסובייטי, כשלנאשם יש סיכוי קטן מאוד למצוא עצמו מזוכה. "זה המודל הסובייטי של משרד התובע שאומץ בדונייצק", אומר אנדריי ספיבק, פקיד ממשל האחראי על מתיחת הפנים של המערכת.

 

אידיאליזציה של העידן הסובייטי כמו זו שנעשית כעת במזרח אוקראינה כרוכה גם בהכחשה של כל דבר העלול לפגוע בתמונה

הוורודה שמציירים שלטונות המורדים לתושבים. בחודש אוגוסט למשל החליטו שלטונות המורדים להסיר אנדרטה לזכר קורבנות הרעב הגדול שפקד את אוקראינה בשנות ה-30. אוניברסיטת דונייצק הסירה אנדרטה לזכר הבדלן האוקראיני ואסיל סטוס, שישב עשרות שנים בכלא ומת במחנה אסירים ב-1985 בגיל 47. "זה היה פשע", אומר מריה, תושבת בגימלאות, אבל לא נראה שרבים שותפים לדעתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
לזוועות אין אזכור. סטאלין בדונייצק
צילום: AFP
מומלצים