מהחי או מהצומח: מאיפה הכי יעיל לצרוך אומגה 3?
אין ויכוח על החשיבות שבצריכת חומצות שומן מסוג אומגה 3, אבל מה היא הדרך הטובה, היעילה והבריאה? שני מומחים מציגים שתי דעות מנוגדות ומסבירים - ההחלטה בידיכם
אומגה 3 הוא אחד מתוספי התזונה הנמכרים ביותר בעולם. הגוף שלנו ובמיוחד המוח והלב זקוקים לחומצות שומן מסוג אומגה 3 ומחקרים רבים הראו את הקשר שבין אומגה 3 למחלות לב וכלי דם, הקטנת הסיכון ללקות באלצהיימר והשפעה מייטיבה על תפקודי המוח.
עוד במדור 60 פלוס:
מהו הסוד של האנשים המבוגרים שנראים צעירים לגילם?
חסרי סבלנות? אולי אתם סובלים מדיכאון
החורף חוזר: איך נמנעים מכאבים במפרקים
בקרב מומחי הרפואה התזונה יש שתי דעות מנוגדות ונחרצות בנוגע לצריכה היעילה, הבריאה והנכונה ביותר של אומגה 3, האחת גורסת שהכי יעיל לצרוך את התוסף בדרך של שמן דגים והשנייה מאמינה שהדרך הטובה והיעילה ביותר היא מקורות צמחיים.
3 סיבות למה עדיף שמן דגים: ד"ר דן קרת
הגוף והמוח שלנו זקוקים לחומצות שומן מסוג אומגה 3 הארוכות שרשרת הנקראות EPA ו- DHA. הדיון שואל אם כדאי לקבל אותן מן המוכן, כשהמקור להן הוא אכילת דגים שמנים המכילים חומצות שומן אלה או כתוסף, או שמא עדיף לצרוך חומצות שומן מסוג אומגה 3 קצרות שרשרת אותן הגוף יהפוך ל EPA ו-DHA באמצעות אנזימים העומדים לרשותו. עם החומצות קצרות השרשרת עצמן אין לגוף ולמוח מה לעשות.
סיבה ראשונה: ההמרה. בעיה ראשונה בחשיבותה אותה חשוב להדגיש היא בעיית ההמרה של אומגה 3 קיצרת שרשרת מהצומח (חומצה אלפא לינולנית= ALA ) לחומצות שומן ארוכות השרשרת - EPA ו- DHA (הנמצאות מן המוכן בשמן הדגים). תהליך ההמרה תלוי במספר אנזימים ובקו אנזימים, כלומר חומרים המייעלים את פעולת האנזים. ייצור האנזימים האחראים להמרה תלוי בגנים מסוימים שהביטוי שלהם שונה מאדם לאדם באופן שאינו ניתן לחיזוי ובדיקה. גם רמתם של הקו-אנזימים, אלה שאמורים למקסם את עבודת האנזימים, משתנה מאדם לאדם, כאשר המוכרים שבהם הם אבץ, מגנזיום, ויטמין 3B, טסטוסטרון, ופרולקטין. מספיק שרמתם לא אופטימלית, גם תפקוד האנזים ובהמשך כל תהליך ההמרה, יהיו פחות מאופטימליים.
ועדת מומחים בצפון אמריקה שניסתה להתמודד עם השאלה שעל הפרק, הגיעה למסקנות הבאות: צריכת EPA + DHA חשובות לבריאות הלב ולהגנה מפני ירידה קוגניטיבית, אך בגלל בעיה בהמרה מ- ALA ל- EPA+DHA, רמה מגנה של חומצות שומן אלה ברקמות תושג רק על ידי צריכה ישירה של חומצות שומן אלה (כלומר משמן דגים או דגים עשירים בחומצות שומן אלה- ד.ק.)
סיבה שנייה: מחקרים. כמעט כל המחקרים שנעשו על אומגה 3 והוכיחו את יעילותו, כולל מחקרי התערבות ( מחקרי ה- GISSI וה- JELIS בתור דוגמה), נעשו על שמן דגים ולא על אומגה 3 מהצומח. חלק ממעט המחקרים שכן בחנו את השמן מהצומח, לקו בבעיות מטודולוגיות ברמות שונות ותוצאותיהם בעייתיות גם כן (לעיתים אף הראו העדפה לשמן דגים).
סיבה שלישית: האבולוציה. בני אדם התפתחו ליד ימים ואגמים, דגים ופירות ים היו חלק ממזונם השיגרתי. בעקבות זאת היתה להם אספקה קבועה ומספקת של אומגה 3 מהחי מה שאיפשר גדילה והתפתחות המוח. כמו כן, בגלל זמינותו של האומגה 3 מהחי, לא נוצר לחץ אבולוציוני לייצר אנזימים המייצרים אומגה 3 מחומצות שומן זמינות אחרות. לו חומצות שומן אלה לא היה זמינות, האבולוציה היתה דוחקת לכיוון של הגברת האנזימים העוסקים בהמרת ALA ל- EPA ו- DHA.
ד"ר קרת עונה לטענות שנגד שמן דגים
הטענה: שמן דגים לא יציב, מתחמצן בקלות.
ד"ר קרת: אם נשמר בקרור ומיוצר כהלכה כלומר עם ויטמין E - אין בעיית התחמצנות.
הטענה: נוכחות מתכות כבדות כגון כספית ומזהמים אחרים.
ד"ר קרת: בדיקות השמן מראות שרמת הכספית נמוכה מיכולת המדידה של המכשירים, כלומר לא קיימת למעשה.
הטענה: ריח וטעם לא טובים, בחילות.
ד"ר קרת: אם הקפסולות נלקחות בתחילת ארוחה או שתיה, הרוב המכריע של הנוטלים אינם חשים דבר.
הטענה: דגים ידועים כמזון אלרגני.
ד"ר קרת: שמן דגים ושמן בכלל אינו יכול להיות מזון אלרגני, אנחנו אלרגיים בעיקר למרכיב החלבוני של המזון.
מקורות צמחיים: הדרך היעילה לאומגה 3 - ד"ר יוסף גיל שחר
אומגה 3 הוא תוסף התזונה הנמכר ביותר בעולם ורוב הצרכנים רוכשים אותו ממקור של שמן דגים. רוב הציבור לא מודע לתהליך הייצור וההפקה של שמן דגים והבעיות בשמן.
ראשית, בניגוד לשמנים צמחיים שמופקים לרוב בכבישה קרה, שמן דגים מופק בתהליך כימי אורך הכולל טמפרטורות גבוהות, זיקוק ושימוש בחומרים כימיים. במקרים רבים היצרנים גם משנים את המבנה הכימי של השמן לצורה שאיננה קיימת בטבע והשפעתה על הבריאות לא ברורה.
בעיה נוספת בשמני דגים היא העובדה שדגים הם המזון המזוהם ביותר בכדור הארץ במתכות כבדות כגון כספית, ניקל וקדמיום. זה המקום לציין שמרבית הרעלים מתרכזים ברקמת השומן של הדג.
בכלל, לאחרונה מתברר שדגים הם "סיירת הניקיון" של האוקיאנוסים והם מרכזים בתוך גופם רעלים מסוגים רבים כגון דיוקסינים, PCB ועוד. אז נכון שיצרני שמן הדגים מעבירים את השמן מסכת ייסורים כדי לנקות אותו מאותם רעלים, אבל אין אף פעם ניקיון של 100% וכאשר מדובר על צריכה של תוסף תזונה במשך עשרות שנים, הרעלים עלולים להצטבר ברקמות הגוף.
מסתבר שיש 3 סוגים עיקריים של חומצות שומן מסוג אומגה 3. שמן דגים מכיל שנים מהם, את ה EPA וה DHA. הוא אינו מכיל את האומגה 3 הצמחי, ה ALA.
מחקרים רבים הראו שגוף האדם יודע להמיר את ה ALA ל EPA ואף לשלוט בקצב ההמרה לפי הצורך. כלומר, בצריכה של אומגה 3 צמחי מקבלים את שלושת הצורות העיקריות של אומגה 3 שלכל אחת מהן פעילות אחרת ומשלימה.
לצמחונים ולטבעונים חשוב לציין שגם בעולם הצומח אפשר למצוא את חומצת השומן החשובה – ה DHA - באצות.
נקודה למחשבה: האם ניסיתם פעם לפתוח קפסולה של שמן דגים ולטעום את השמן? זהו טעם שאי אפשר אפילו להתרגל אליו. האם נראה לכם הגיוני לבלוע יום יום שמן שמוסווה בתוך קפסולה, רק כדי שלא תרגישו בטעמו הנורא? האם חשבתם מדוע אף יצרנית של שמן דגים לא מייצרת את השמן בבקבוק כך שניתן לקחת בכפית?
ד"ר גיל יוסף שחר (M.D) מומחה לרפואה תזונתית ומנהל המרכז לרפואת הרמב"ם, והנטורופת ד"ר דן קרת יקיימו הרצאה משותפת על אומגה 3, בכנס "אוכלים בריא 7" בתאריכים 12-13 בנובמבר בתיאטרון גבעתיים. לפרטים נוספים ולהרשמה
7 יתרונות שיש באומגה 3