בעקבות הדו"ח המזהיר מבשר מעובד: האם להפסיק לאכול בשר?
ארגון הבריאות העולמי פרסם היום דו"ח הקובע כי בשר מעובד גורם לסרטן ממש כמו סיגריות ואסבסט. כיצד האזהרה אמורה להשפיע על התפריט שלנו? כל התשובות לשאלות המעניינות
מהן ההשלכות הבריאותיות של ההצהרה של ארגון הבריאות העולמי, והאם עליכם להפוך לצמחוניים כדי להאריך חיים? הנה תשובות לשאלות הבוערות:
מי עומד מאחורי האזהרה?
את הדו"ח הכינה ה- IARC, סוכנות הסרטן של ארגון הבריאות העולמי. היא מונה 24 חברים בארה"ב, בריטניה, צרפת וקוריאה. חברי הסוכנות הם מומחים העורכים מחקרים על מחלת הסרטן ועוקבים אחר פרסומים מדעיים בנוגע לסרטן.
האם צריך להימנע מאכילת כל סוגי הבשר?
הדו"ח אינו קובע שמנות בודדות של בשר יגרמו לסרטן כמובן, אלא שעל פי מחקרים נראה כי ככל שאנשים צורכים יותר בשר אדום, כך עולה הסיכון ללקות בסרטן. בעבר כבר הראו מחקרים רבים, כי צריכה מוגברת של בשר אדום מעובד, מגבירה את הסיכון למספר סוגי סרטן ובעיקר לסרטני המעי הגס וסרטן השד.
עם זאת, נצפה גם שאלה שצורכים יותר בשר, נוטים להיות בעלי אורח חיים לא בריא שכולל גם עישון, השמנת יתר וסוכרת. אנשים אלה נוטים גם לצרוך פחות ירקות ופירות ולבצע פחות פעילות גופנית, שלושה גורמים שהוכחו כמפחיתים סיכון לסרטן. בשר הוא גם מקור לשומן המגביר כשלעצמו את הסיכון למחלות לב.
חוקרים גילו: למה בשר אדום גורם לסרטן?
איך בשר מעובד גורם לסרטן?
החוקרים עדיין מנסים להבין כיצד בשר אדום ובשר מעובד גורמים לתאים להפוך לסרטניים. ייתכן שכימיקלים שנמצאים בבשר הם האחראים לכך. בבשר אדום, הבעיה מתחילה בחומר הכימי הם - מרכיב של הפיגמנט הנותן לדם את צבעו האדום - הוא ההמוגלובין.
חומר זה מתפרק במעיים ויוצר כימיקלים הקרויים N-nitroso. אלה פוגמים בתאי המעיים, כך ששכבת המעי נדרשת להשתכפל וליצור יותר תאים כדי לרפא את עצמה. תהליך השכפול הזה של תאים, עלול לגרום לטעויות בחומר התורשתי DNA, מה שעלול לגרום לסרטן. בתוך כך, בישול של בשר בטמפרטורות גבוהות כמו על האש, עלול ליצור כימיקלים נוספים מסרטנים.
תאוריה אחרת שהועלתה, גורסת שהברזל בבשר האדום עשוי לשחק תפקיד ביצירת תאים סרטניים. סברה אחרת אומרת כי ייתכן ולאוכלוסיית החיידקים השוכנים במעיים, יש חלק בסיכון המוגבר לסרטן.
מחקר: קשר בין אכילת בשר אדום לתמותה מוקדמת
אז כמה בשר מותר לאכול?
העובדה שבשר מגביר את הסיכון לסרטן, אין פירושה שהוא תמיד יגרום לסרטן. הדו"ח מצביע על נתוני מחקרים קודמים, חלקם הראו כי צריכה של 50 גרם של בשר מעובד מדי יום, תגביר את הסיכון לסרטן המעי ב- 18 אחוזים. עם זאת, הדו"ח לא קבע מהי הכמות הבטוחה של בשר שלא תגרום לסרטן. משרד הבריאות בבריטניה המליץ שלא לצרוך מעל 70 גרם בשר אדום או מעובד ליום.
האם בשר באמת מסוכן כמו סיגריות?
ככל הנראה לא. על אף שארגון הבריאות העולמי סיווג את הבשר המעובד והסיגריות באותה קטגוריה מסרטנת, הרי שהסיכון לא זהה. על פי המרכז האמריקני לבקרת מחלות, ה- CDC, עישון סיגריות מגביר את הסיכון לסרטן פי 20, הרבה יותר מבשר מעובד.
איזה בשרים הם המסוכנים?
דו"ח ארגון הבריאות העולמי מתייחס לבשר שעבר תהליכי עיבוד כמו המלחה ועישון כדי להעניק לו את הטעם האופייני. על אלה נמנים נקניקיות, נקניקים, חזיר, ובשר משומר. בשר אדום הוגדר ככל בשר שמגיע מבעלי חיים, כולל בקר, חזיר, כבש, סוס ותיש.
חג המנגל: 3 סיבות בריאות לאכול דווקא בשר
אז מה צריך לעשות עכשיו?
אם אתם קרניבורים, ולא יכולים בלי בשר, אך עדיין מודאגים מסכנת הסרטן, התחילו לקצץ בכמויות של הבשר האדום והמעובד. זה לא אומר שמעכשיו אתם חייבים להפוך לצמחונים או טבעונים, אלא רק להגביל את הכמויות או פשוט לבחור בעוף או דגים. אין כל הוכחה שבשר עוף, הודו או דגים גורמים לאף סוג של סרטן.
בנוסף, הקפידו על אורח חיים בריא, שכולל תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, ירקות ופירות, הפחיתו במלח, הימנעו מעישון ובצעו פעילות גופנית. כל אלה יבטיחו לכם שאתם עושים את המקסימום כדי להפחית את הסיכון לסרטן.
איך מכינים נקניקיות? צפו: