שתף קטע נבחר

 

תחנות הדלק המזהמות ביותר בישראל - של חברת פז

פז מככבת גם ברשימת המפעלים המזהמים עם בית הזיקוק באשדוד. במקום הראשון ברשימת המפעלים המזהמים: בתי הזיקוק בחיפה שרשמו שיפור משמעותי בהפחתת הזיהום. כך עולה מדו"ח של המשרד להגנת הסביבה. חברת הדלק הכי פחות מזהמת: טן

הרשימה השחורה של המשרד להגנת הסביבה: חברת פז היא חברת הדלק המזהמת בישראל - כך עולה מדוח מיוחד שפורסם הערב. אחריה נמצאות דור אלון וחברת דלק. רחוק מהן בדירוג נמצאות סונול עם 29 נקודות וטן שמצטיינת בשמירה על הסביבה.

 

מנתוני המשרד להגנת הסביבה עולה כי סונול מציגה את השיפור הרב ביותר (ירידה בציון השלילי של 58%). במשרד להגנת הסביבה אמרו כי הם מחייבים את כל תחנות הדלק המוכרות בנזין להתקין מערכת מישוב אדים עד סוף 2016.

 

פז. הכי מזהמת בישראל (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
פז. הכי מזהמת בישראל(צילום: צביקה טישלר)

 

ומה מבחינת המפעלים המזהמים? בז"ן בחיפה מובילים את הטבלה עם 455 נקודות (ניקוד גבוה יותר מסמן פוטנציאל סיכון סביבתי גבוה). המשרד להגנת הסביבה מציין לזכות בז"ן כי חל בבית הזיקוק שיפור משמעותי של 22 אחוז בציון לעומת השנה שעברה, בעקבות ירידה במספר ההפרות שביצע החברה. במקום השני ממוקמת, שוב, חברת פז, הפעם עם בתי הזיקוק שבבעלותה באשדוד המנוקד ב-421 נקודות. חלק מהניקוד השלילי של פז נובע מהזרמות שפכים חריגים לים במספר אירועים. על אחד האירועים הוטל ושולם קנס כספי של למעלה מ-2 מיליון שקל. 

 

במקום השלישי נמצא נייר חדרה עם 313 נקודות ואחריו רותם אמפרט נגב, חברת חשמל תחנת הכוח חיפה, מפעלי ים המלח, תנובה מחלבת תל יוסף, חברת חשמל תחנת הכוח אשכול, אשדוד, כרמל אולפינים ושמן תעשיות שמנים.

 

נייר חדרה. מזהם ()
נייר חדרה. מזהם

  

בחלק של המפעלים המזהמים נמצא כי חלק גדול מהמפעלים שבצמרת הרשימה נמצאים בחיפה, למרות הבטחותיו של ראש העירייה יונה יהב לפעול בנושא.

 

ויש גם חדשות טובות. מרשם הפליטות, שנערך על-ידי המשרד להגנת הסביבה, מציג הפחתות של עשרות אחוזים (18%-53%) בפליטת חומרים מזהמים לאוויר בין 2012 ל 2014, כתוצאה מדרישות המשרד להגנת הסביבה בהיתרי הפליטה של המפעלים, וכן הגברת השימוש בגז טבעי לייצור חשמל ובתעשייה. במשרד אמרו כי המקור המרכזי לפליטות מזהמים לאוויר נותרו תחנות הכוח הפחמיות בחדרה ובאשקלון שעדיין פועלות ללא מתקנים מתקדמים להפחתת מזהמים.

 

גם הזרמת המזהמים לים התיכון פחתה בעשרות אחוזים, בעקבות הפחתת כמות הבוצה המוזרמת לים על ידי המתקן לטיפול בשפכי גוש דן (שפד"ן) והפנייתה למתקן טיפול. השפד"ן מחוייב לשלם היטל עבור הזרמת בוצה לים וההזרמה עתידה להיפסק במחצית 2016 עם תחילת הפעלת מתקן הטיפול החדש בבוצה.

 

שיפור נמדד גם באיכות המים בישראל בשל הפחתה של עשרות אחוזים בכמויות המזהמים המוזרמים

 בשפכי תעשייה בישראל. 87% מהשפכים הנוצרים במדינה מושבים להשקיה חקלאית. מניעת זיהום השפכים מונעת זיהום קרקע חקלאית ומי תהום ובכך חוסכת עלויות למשק המים ולאזרחים. מפעלים המזרימים מזהמים תוך חריגה מהתקן נדרשים בתשלום על חריגות אלו. המשרד להגנת הסביבה פועל לצמצום כמות המזהמים בשפכי המפעלים הגדולים על פי תקני האיחוד האירופי. 24 מפעלים כבר נדרשו ליישם טכניקות מתקדמות להפחתה ומניעה של הזרמת שפכים תעשייתיים ומדיניות זו נבחנת מול 145 מהמפעלים הגדולים.

 

תגובת קבוצת "בזן", כפי שנמסרה לערוץ 2, שם פורסם הדוח לראשונה: "מאז ההפרטה לפני כעשור השקיעה החברה מעל מיליארד שקלים באיכות הסביבה, מה שהוביל לירידה של עשרות אחוזים בהיקף הפליטות. אנו עומדים בכל התקנים וההיתרים".

 

תגובת קבוצת "פז": "הממצאים אבסורדיים. בית הזיקוק אשדוד מדורג במקום השני באירופה מבחינת הפליטות הנמוכות, ורק בישראל משנה המשרד להגנת הסביבה מדי שנה את שיטות המדידה שלו. התוצאה אינה משקפת את ההשקעה הכספית העצומה בנושא".

 

תגובת חברת החשמל: "המדידה מתעלמת מגודלה של החברה, מה שגורם לכך שללא קשר לתפקוד הסביבתי, היא תמיד תופיע במקום גבוה וייגרם לה עוול. אנו מצרים שזו שנה שלישית שבה המשרד מפרסם מדד המטעה את הציבור".

 

גם ב בהתאחדות התעשיינים הגיבו לממצאי הדו"ח: "התאחדות התעשיינים מצירה על המשך פרסום מדד הביצועים הסביבתיים באופן שבו הוא מוצג, אשר עושה עוול לחברות, בהיעדר הבחנה בין סוגי תעשיות ובין היקף פעילות המפעלים, ובכך נגרמת הטעייה של הציבור. מפעלי התעשייה משקיעים מדי שנה כ-3 מיליארד שקלים ביישום הסדרה סביבתית, למזעור השפעת תהליכי הייצור על הסביבה ומעבר לשימוש בגז טבעי. כתוצאה מהשקעות עתק אלה, ניתן לראות מהנתונים הרשמיים של המשרד להגנת הסביבה כי פליטות התעשייה פחתו באופן ניכר בשנים האחרונות, בוודאי לעומת סקטורים אחרים, דוגמת תחבורה. בין השנים 2012 ל-2014 ירדו פליטות פחמן דו חמצני מהתעשייה ב- 53%, ופליטות כלל חומר חלקיקי מרחף מהתעשייה ב- 46%".

 

עוד אמרו בהתאחדות התעשיינים: "הסיבה המרכזית להימצאות מדינת ישראל במקום גבוה ברמת הפליטה לנפש נובע בעיקרו מהזנחת הטיפול הממשלתי בפליטות סקטור התחבורה ומהיעדר נגישות של התעשייה לגז טבעי. התאחדות התעשיינים מתריעה מזה שנים כנגד הסחבת האדירה בפיתוח משק הגז הטבעי בישראל, ומדגישה את חשיבות הגז הטבעי להעמקת הפחתת הפליטות של התעשייה במשק. ההתאחדות קוראת לממשלה לעשות כל שביכולתה על מנת לזרז את הגעת הגז הטבעי לתעשייה.ענף התעשייה הישראלית מהווה נדבך מרכזי בכלכלה, ואחד ממנועי הצמיחה המשמעותיים של המשק הישראלי: התעשייה מייצרת אלפי מקומות עבודה, תורמת ליצוא הישראלי ולצמיחת השוק המקומי. במקביל לפעילותה העסקית, מגלה התעשייה מחויבות אקטיבית לנושאים סביבתיים, ומשקיעה משאבים כספיים וניהוליים רבים בהטמעת הטכנולוגיות הסביבתיות המתקדמות ביותר, ובציות להוראות ולתקנות המוכתבות על-ידי הרשויות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים