שתף קטע נבחר

ארה"ב שיגרה ספינת קרב ל"איים סיניים"

סין הקימה מאחזים צבאיים באיים בים סין הדרומי שלטענתה שייכים לה. בתגובה, הצי האמריקני שיגר ספינת קרב למרחק של כ-22 ק"מ מהאיים השנויים במחלוקת - צעד שרק יכעיס את בייג'ינג על "הפרת ריבונותה"

המשחתת האמריקנית הפרה את הריבונות הסינית? "יו אס אס לאסן" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המשחתת האמריקנית הפרה את הריבונות הסינית? "יו אס אס לאסן"(צילום: רויטרס)

 

הצי האמריקני שלח הלילה (יום ג') משחתת טילים לאיים מלאכותיים שהקימה סין באזור ים סין הדרומי. כך מסרו גורמים במשרד ההגנה האמריקני. שליחת המשחתת למרחק של כ-22 קילומטרים מהאיים הסיניים עשויה להגביר את המתיחות סביב נתיב המים האסטרטגי ולעורר את זעמה של בייג'ינג.

 

עוד חדשות מעניינות בדף הפייסבוק של ynet 

 

רק בחודש שעבר הבהירה סין כי לא תאפשר לשום מדינה להפר את הריבונות הטריטוריאלית שלה באיי ספראטלי, שבהם הקימו הסינים שבעה מאחזים.

 

"אם הדבר נכון, נייעץ לאמריקנים לחשוב פעמיים לפני שהם פועלים". אובמה ועמיתו הסיני שי (צילום: getty images) (צילום: getty images)
"אם הדבר נכון, נייעץ לאמריקנים לחשוב פעמיים לפני שהם פועלים". אובמה ועמיתו הסיני שי(צילום: getty images)

 

גורם במשרד ההגנה האמריקני אמר שהמשחתת "יו אס אס לאסן" הפליגה למרחק של 22 קילומטרים מ"ריף סובי", וגורם אחר אמר שמשימת הסיור של המשחתת, שנמשכה כמה שעות, כללה גם את "ריף מיסצ'יף". לדבריו, משימת הסיור תהיה הראשונה מתוך שורה של אתגרים שתציב ארצות הברית בתגובה לדרישות הטריטוריאליות הסיניות באחד מנתיבי השיט העמוסים ביותר בעולם.

 

"אל תשתמשו בחופש שיט כדי להפגין שרירים"

שר החוץ של סין וואנג יִי אמר שבייג'ינג בודקת אם אכן ספינה אמריקנית נכנסה לתוך "אזור 12 המיילים", אזור שנחשב במשפט הבינלאומי כשטח ריבוני של מדינה. "אם הדבר נכון, אנו נייעץ לאמריקנים לחשוב פעמיים לפני שהם פועלים ולא לפעול בצורה עיוורת ולעשות בעיות משום דבר", אמר שר החוץ הסיני.

 

שגרירות סין בוושינגטון מסרה שלא צריך להשתמש במושג חופש שיט כתירוץ להפגנת שרירים.

 

אחד הגורמים האמריקניים אמר שספינת הקרב ככל הנראה זכתה לליווי של מטוסי סיור אמריקני שמבצעים משימות באזור. לדבריו, משימות סיור נוספות יתבצעו בשבועות הקרובים וייתכן שייערכו בסמוך למאחזים שהקימו ויייטנאם והפיליפינים באיי ספארטלי. "זה דבר שיהיה עניין שבשגרה, לא אירוע חד-פעמי", אמר הגורם. "זה לא משהו שייחודי רק לסין".

 

האמריקנים מתכננים משימות סיור נוספות באחד מנתיבי השיט העמוסים ביותר בעולם בים סין הדרומי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האמריקנים מתכננים משימות סיור נוספות באחד מנתיבי השיט העמוסים ביותר בעולם בים סין הדרומי(צילום: AFP)

דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר שארה"ב הבהירה לסין את חשיבות התנועה החופשית של סחורות בים סין הדרומי. "יש סחר במיליארדי דולרים שעובר דרך האזור הזה של העולם", אמר ארנסט לכתבים בוושינגטון.

 

ארה"ב לא ביצעה סיורים בתוך "אזור 12 המיילים" מאז שסין החלה לבנות ריפים בסוף שנת 2013. הפעם האחרונה שדבר זה קרה הייתה ב-2012 בשטחים שסין טוענת לריבונות עליהם באיי ספארטלי.

 

סין טוענת שרוב ים סין הדרומי, שבו עוברים מדי שנה חמישה טריליון דולרים מהסחר העולמי. מנגד, גם וייטנאם, מלזיה, ברוניי, הפיליפינים וטייוואן טוענות לריבונות באזור זה.

 

התקרבות המשחתת האמריקנית לאיים השנויים במחלוקת עשויה לעודד את סין לעשות יותר כדי להפעיל את ריבונותה באזור באמצעות השבחת קרקעות והגברת הנוכחות הצבאית.

 

"ריף סובי" ו"ריף מיסצ'יף" היו שקועים עד שסין החלה ב-2014 בפרויקט חפירה מסיבי שנועד להפוך אותם לאיים. בהתאם לאמנת "חוק הים" של האו"ם, לא ניתן לקבוע את גבול 12 המיילים סביב איים שנבנו על ידי אדם על שוניות שבעבר היו שקועות. בוושינגטון חוששים שסין בנתה את מאחזיה בים סין הדרומי במטרה להרחיב את אפשרויות הפעולה של צבאה באזור. סין טוענת שתשתמש באיים בעיקר למטרות אזרחיות כמו גם למטרות ביטחוניות.

 

הסיור האמריקני בים סין הדרומי אירע כמה שבועות לפני שנשיא ארה"ב ברק אובמה ועמיתו הסיני שי ג'ינפינג ישתתפו בשורה של פסגות של מדינות אזור אסיה-פסיפיק במחצית השנייה של חודש נובמבר. שי הפתיע בחודש שעבר גורמים אמריקניים כשאמר לאחר פגישה עם אובמה בוושינגטון ש"סין לא מתכננת מיליטריזציה של האיים". אלא שתמונות לוויין חשפו שסין בונה שלושה מנחתים צבאיים באיי ספארטלי, כולל אחד ב"ריף סובי" ו"בריף מיסצ'יף". כמה גורמים אמריקניים אמרו שמשימות הסיור הצפויות של ארה"ב באזור האיים השנויים במחלוקת נועדו בחלקן לבחון את הצהרתו של הנשיא הסיני בנוגע למיליטריזציה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המשחתת האמריקנית "יו אס אס לאסן"
צילום: רויטרס
מומלצים