נתון מטריד: כשליש מההורים משכיבים את הילד לישון עם הסלולרי
ממצאים שיפורסמו בקרוב בכתב העת פדיאטריקס מגלים כי מרבית התינוקות משתמשים בסלולרי מגיל כמה חודשים על בסיס יומי. ההורים משכיבים אותם לישון עם הסמארטפון או נותנים להם אותו בזמן סידורים. פסיכולוג: החשיפה בגיל צעיר פוגעת בהתפתחות
אתם מכורים לסלולרי, אבל כנראה שגם התינוק שלכם: מחקר חדש שיפורסם בקרוב בכתב העת לרפואת ילדים פדיאטריקס מגלה כי מרבית הפעוטות משתמשים בסלולרי כבר בגיל שנה על בסיס יומי. בגיל שנתיים מרביתם כבר מצליח לתפעל את הסלולרי לבד, בזמן שההורה בסידורים או במקומות ציבוריים.
צפו בממצאי המחקר העיקריים:
במחקר נכללו 350 הורים שביקרו בבית החולים הציבורי בפילדלפיה בסוף שנת 2014. מרביתם (97%) היו בעלי טלויזיה, לרובם היו גם מכשירי טאבלט (83%) וסמרטפונים (77%). יותר ממחציתם החזיקו גם קונסולות משחק (56%), מחשבים (58%) וגישה לאינטרנט (59%).
משתמשים בסלולרי כדי להרדים את הילד
מהממצאים עלה כי 97% מהילדים להורים אלה השתמשו במכשירים ניידים, 44% מהילדים מתחת לגיל שנה השתמשו בסלולרי על בסיס יומי כדי לשחק, לצפות בסרטוני וידאו או כדי להשתמש באפליקציות שונות, והאחוזים נסקו ל-77% בגיל שנתיים.
ההורים דיווחו כי הם מאפשרים לילדיהם להשתמש בסלולרי כדי להרגיע אותם במקומות ציבוריים, כדי להעסיק אותם בזמן סידורים. 28% מההורים דיווחו כי הם משתמשים בסלולרי כדי להרדים את הילד.
בעיות ביצירת קשרים בין אישיים
"יש אלפי אפליקציות לילדים מתחת לגיל שנתיים שמבטיחות לשפר את התפתחות הילד והקואורדינציה שלו", מסביר פסיכולוג הילדים ד"ר שי חן גל, "הילד לכאורה נהנה, ההורה הרבה פעמים מקבל קצת שקט, והילד לומד להשתמש בטכנולוגיות מתקדמות. כאילו כולם מרוצים.
לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
"אבל בשנים האחרונות אנחנו יודעים שההשפעה על שימוש בסמרטפון בגילאים צעירים היא קשה ובעלת השפעות ארוכות טווח", מסייג ד"ר חן גל, "השימוש בסמרטפון מחליף את הקשר האנושי. לילדים שמשתמשים לאורך זמן ובצורה ממושכת יש יותר בעיות ביצירת קשרים בין אישיים וחברויות. נוצרים קשיים משמעותיים בתקשורת בין אישית, מה שגורם מצוקה ובתהליך מעגלי מגביר את הרצון של הילד לברוח מהעולם החיצוני ולשקוע בסמרטפון.
"השימוש הממושך בסמרטפון עלול ליצור נזקים לראיה ונזקים אורטופדיים. גם הקשר של הילד נפגע, כאשר במקום ליצור אינטראקציה וזמן איכות עם ההורה, הילד מעביר את הזמן מול המסך. מחקרים אף הראו כי הסמרטפון עלול לעודד התפתחות הפרעות קשב וריכוז, ופגיעה באיכות השינה בעקבות האור הנפלט ממסך הסמרטפון".
אז מתי אם כן מומלץ לאפשר לילד להשתמש בסלולרי או טאבלט? ד"ר חן גל ממליץ להימנע מחשיפת הילד למכשירים הללו לפני גיל שלוש שנים: "אם בכל זאת חושפים אז צריך להקפיד על שעה מקסימום, להקפיד שהשימוש בסמרטפון לא בא על חשבון עיסוקים אחרים של הילד, לא לאפשר שימוש בסמרטפון בזמן ארוחות או בזמן שכל המשפחה ביחד.
"חשוב שההורים יבינו כי השימוש בסמרטפון עלול לגרום לנזקים, וחלק מהאחריות שלהם כהורים זה להשגיח ולצמצם עד כמה שניתן את זמן החשיפה, בעיקר בשנים הראשונות".